Connect with us
Advertisement

Administrație

Mega-proiectul de la Alba Iulia pentru modificarea unor străzi din oraș. Primăria caută soluții pentru rețeaua electrică

alba iulia

Publicat

O nouă etapă din proiectul de amploare de la Alba Iulia prin care se inteționează modificarea infrastructurii pe principalele artere din municipiu a fost anunțată de Primăria Alba Iulia.

Este vorba despre atribuirea prin achiziție directă a serviciilor de proiectare pentru elaborarea unui studiu de soluție pentru reglementarea instalațiilor electrice SDEE în cadrul proiectului ”Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia”, lotul II”.

Întregul proiect de modernizare a infrastructurii de transport este estimat la peste 14 milioane de euro, iar valoarea estimată pentru serviciile de proiectare –reglementarea instalațiilor electrice este de 28.000 de lei fără TVA.

Reconfigurarea unor străzi principale

Trei bulevarde, Încoronării, Revoluției 1989 și Republicii, alături de alte cinci străzi, vor fi modificate radical în ceea ce privește transportul rutier, public urban, de pietoni și cu bicicleta, potrivit planurilor primăriei.

Vezi FOTO: MEGA-PROIECT la Alba Iulia. Trei bulevarde importante, RASE și REFĂCUTE de la zero. SCHIMBĂRI majore în transportul urban

Proiectul prevede, printre altele, eliminarea a peste 150 de locuri de parcare de pe carosabil și păstrarea celor existente în alveole, monitorizarea contravențiilor rutiere (trecerea pe culoarea roșie a semaforului sau accesarea benzilor dedicate transportului public urban), introducerea unui sistem de management al traficului și a unui sistem de bike-sharing cu 240 de biciclete electrice și 12 stații de închiriere și a unor stații de încărcare a autovehiculelor electrice.

Amplasamentul investiției este alcătuit din Bulevardul Republicii – Bulevardul Revoluției 1989 – strada Lalelelor (de la intersecția cu Bulevardul Revoluției 1989 până la strada Nicolae Grigorescu) – strada Nicolae Grigorescu – strada Francisca (de la intersecția cu strada Nicolae Grigorescu până la mănăstirea Sf. Lazăr) – strada Pinului – strada Gheorghe Pop de Băsești – Bulevardul Încoronării (până la Gară), cu o lungime de 8.494 ml și o suprafață de 154.713 mp.

Potrivit caietului de sarcini, sunt străzi asfaltate, ”la care în timp au fost efectuate lucrări de întreținere curentă, însă sistemul rutier este învechit și nu a sigură o structură corespunzătoare care să satisfacă traficul rutier actual și de perspectivă, prezentând pe alocuri degradări, denivelări, tasări etc, fiind periclitată siguranța circulației. Totodată, la data documentației, nu există piste de biciclete amenajate, circulația desfășurându-se pe partea carosabilă sau pe trotuare”.

Printre obiectivele proiectului se află:

  • reducerea emisiilor de echivalent CO2 generate de transportul rutier motorizat prin îmbunătăţirea infrastructurii transportului public de persoane, infrastructurii pietonale respectiv infrastructurii pentru bicicliști la nivelul ariei de studiu.
  • creșterea utilizării transportului nemotorizat la nivelul municipiului Alba Iulia, respectiv a numărului de bicicliști și a numărului de pietoni prin reabilitarea infrastructurii pietonale și amenajarea pistelor pentru bicicliști, respectiv crearea unui sistem de bike-sharing.
  • creșterea numărului de pasageri în transportul public local prin crearea unor benzi dedicate transportului public, reabilitarea infrastructurii de transport public existente, reabilitarea/ modernizarea staţiilor de autobuz.
  • reducerea traficului cu autoturisme personale prin reabilitarea infrastructurii pietonale, crearea pistelor pentru bicicliști, crearea unor benzi dedicate transportului public, reabilitarea infrastructurii de transport public existente și implementarea unei campanii de conștientizare a publicului cu privire la necesitatea renunţării la utilizarea autovehiculelor personale cu impact negativ asupra mediului înconjurător și utilizarea modurilor alternative de transport la nivelul ariei de studiu.

Reglementarea instalațiilor electrice – servicii solicitate

În documentația pentru atribuirea prin achiziție directă a serviciilor de proiectare pentru elaborarea unui studiu de soluție pentru reglementarea instalațiilor electrice SDEE în cadrul proiectului ”Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia”, lotul II”, sunt enumerate serviciile solicitate ofertanților.

Serviciile pentru realizarea și avizarea studiului de soluție de eliberare amplasament trebuie să includă:

  • consultanță tehnică de specialitate
  • culegere documente referitoare la teren, linii electrice
  • culegere date caracteristice despre liniile electrice aeriene și subterane, de joasă și medie tensiune
  • culegere date despre branșamentele electrice
  • culegere date despre circuitele de curenți slabi (telecomunicații)
  • culegere date despre circuitele de iluminat
  • culegere date cu privire la situația proiectată după reabilitarea infrastructurii
  • întocmire proiect cu memoriu ethnic, planșe, stabilirea soluțiilor/cariantelor de coexistență/eliberare de amplasament, estimarea costurilor, interpretare rezultate și concluzii
  • pregătire și multiplicare proiect versiune hard-copy și electronic pe CS
  • verificare proiect de către verificator atestat ANRE
  • avizare proiect la operatorul de rețea Distribuție Energie Electrică România SA.
  • durata prestării serviciilor este de 2 luni

Trecerea în subteran a rețelei electrice pe străzile vizate

Din estimările realizate, este necesară trecerea în subteran a rețelei electrice astfel:

Bulevardul Încoronării – LEA de 0,4kv – pe acest tronson există stâlpii care rămân în pista de biciclete – repoziționarea rețelei electrice în subteran pe tot tronsonul străzii, în lungime de 1.608 ml, inclusiv branșamente

Strada Pinului – LEA de 0,4kv – repoziționarea rețelei electrice aeriene în subteran pe tot tronsonul străzii, în lungime de 503 ml, inclusiv branșamente

Strada N. Grigorescu – – LEA de 0,4kv și LES de 20 kv – repoziționarea rețelei electrice aeriene în subteran pe tot tronsonul străzii, în lungime de 553 ml, inclusiv branșamente

Bd Revoluției între str. Lalelelor și str. V. Goldiș – – LEA de 0,4kv – repoziționarea rețelei electrice aeriene în subteran pe tot tronsonul străzii, în lungime de 450 ml, inclusiv branșamente

Bd Republicii – LEA de 0,4kv și LEA IP kv– există stâlpii care rămân în pista de biciclete – repoziționarea rețelei electrice aeriene în subteran pe tot tronsonul străzii, în lungime de 1.700 ml, inclusiv branșamente.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. David

    sâmbătă, 04.09.2021 at 17:04

    Sa vedem ce o sa iasa

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement