Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mesaje emoţionante: Interpreţii de muzică populară din Alba, întristaţi de moartea Marioarei Murărescu

Publicat

Pentru mulţi artişti de muzică populară, emisiunea Marioarei Murărescu, „Tezaur Folcloric” a fost o rampă de lansare. O parte dintre artiştii din judeţul Alba îşi amintesc cu drag de debutul lor pe scena Sălii Palatului din Bucureşti şi de emoţiile pe care le aveau îninate să cânte în faţa publicului spectator. Şi asta pentru că Marioara Murărescu avea un dar aparte în prezentarea fiecărui interpret de muzică populară, promova oameni care aveau cu adevărat ceva de spus. Ionuţ Fulea, Sergiu Cipariu, Mircea Târziu, Sebastian Stan, dirijorul Orchestrei Naţionale „Jidvei România” şi „Ansamblului Artistic Jidvei”, Stelian Stoica, Leontina Fărcaş, Ina Todoran, preşedinta Asociaţiei Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba şi realizatoarea emisiunii folclorice „Din lada de zestre” de la Radio Reîntregirea, Petruţa Pop sunt doar câteva dintre persoanele care au cunoscut-o îndeaproape pe fosta prezentatoare a „Tezaurului Folcloric”.

Citește și Marioara Murărescu a murit. Realizatoarea ”Tezaurului Folcloric” și a Festivalului “Strugurele de Aur” s-a stins la vârsta de 66 de ani

Dirijorul Orchestrei Naţionale „Jidvei România” şi „Ansamblului Artistic Jidvei”, Stelian Stoica a transmis pentru Alba24 că Marioara Murărescu ’’<a plecat din lumea cu dor, în cea fără dor>, aşa cum obişnuia dumneaei să spună, ori de câte ori un slujitor al cântecului frumos autentic, trecea în nefiinţă”.

Maestrul a spus că „Marioara Murărescu nu ne-a părăsit, a plecat doar pentru o vreme să se odihnească şi mereu va fi între noi, cei care am colaborat şi am fost promovaţi şi puşi în valoare de exigenţele motivate, în ceea ce înseamnă repertoriul, costumul popular şi respectul pentru tradiţia populară, pe care le impunea selectiv în acest sens, chiar dacă unii nonconformişti se supărau pe moment. Acum este momentul să iertăm şi să uităm dacă ne-a greşit cu ceva, să fim uniţi în faţa valului de nonvalori, care ar putea să invadeze reprezentaţiile noastre artistice viitoare.

Avem speranţa, că, cei puţini rămaşi la conducerea destinului cântecului popular şi a tot ceea ce înseamnă tradiţie, folclor şi patrimoniu cultural naţional, să ducă mai departe ideile de autentic, curat şi frumos, regăsite de fiecare dată în realizările de emisiuni şi spectacole, în numele ’’Tezaurului Folcloric’’, locul unde va sălăşui sufletul dumneaei, obosit şi neîmplinit. Dumnezeu s-o odihnească !”.

„A fost o femeie care a ajutat mulţi artişti. A ţinut la calitatea artiştilor, iar în emisiunea ei a promovat doar oameni care aveau ceva de spus. Promova valorile adevărate şi tradiţionale. Pentru oricare artist care participa la emisiunea ei era o rampă de lansare. Cine ajungea la Tezaur Folcloric era sigur că se face cunoscut publicului spectator şi telespectator. În emisiunea dumneaei am debutat în 1993, era luna decembrie şi dedicată colindelor. Era la Sala Palatului şi am fost alături de Nicolae Furdui Iancu şi Dinu Iancu Sălăjanu. Tot timpul îmi spunea „dom´ părinte” pentru că aveam barbă. M-a preţuit ca pe un copil al ei pentru că semănam şi cu fiul ei. Am ştiut de boala ei de foarte multă vreme şi am încercat să nu avem foarte mult discuţii cu ea pe această temă. Am încurajat-o. Regretăm pierderea ei. Nu ne putem opune bolii şi destinului. O să îi ţinem spiritul viu, povestind despre ea. Oamenii rămân nemuritori atâta timp cât o să vorbim despre ea”, a transmis, pentru Alba24, interpretul de muzică populară Ionuţ Fulea.

 

 

Leontina Fărcaș și ,,Mugurii de Tezaur”, din cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena sunt un nume dat de cea care va rămâne pentru totdeauna Marioara Murărescu și ,,Tezaurul folcloric”.

„În lumea cântecului popular, am avut și eu un locușor mic, dar foarte prețios în inima dumneaei mare în care ne-a primit pe toți și ne-a învăluit în haina prețioasă plină de nestemate a folclorului nostru românesc. Dumnezeu să o primească cu marea lui iubire în raiul sfânt și de acolo să ne urmărească și să ne îndrume pe toți, să ducem mai departe emblema cântecului popular românesc ,,Tezaur folcloric”, străjuită cu dăruire de domnia sa. Vă mulțumesc cu pioșenie doamna Marioara Murărescu și vă alătur celor dragi ai mei pe care i-am pierdut. Mă voi ruga sa vă odihnească D-nezeu sufletul și printre miile de cântece și cântecul meu aș dori să vă fie lină mângâiere”, ne-a transmis Leontina Fărcaş.

Ina Todoran a câştigat în 2012 trofeul „Strugurele de aur” şi mărturiseşte că atât copilăria cât şi tinereţea au fost marcate de Marioara Murărescu, „aceasta scriind file aurite în cartea sufletului meu”. Pentru Marioara Murărescu, tânăra interpretă de muzică populară era „fata cu codiţe împletite şi prinse în panglici albe”, pentru că aşa a cunoscut-o:

„Mare personalitate, mare om, mare suflet am pierdut, dar cu siguranţă am câştigat un înger care ne va trimite raze de lumină pentru a ne lumina şi deschide drumul cântecului popular, aşa cum făcea şi când era printre noi. Deschizătoare de drumuri, iubitoare de frumos şi adevăr, om de un profesionalism desăvârşit! Ea ne-a arătat tainele scenei, culiselor, televiziunii determinându-ne să creştem şi să devenim artişti. M- a crescut şi m-a ajutat să devin Ina cea de azi. Întru amintirea acestui om, ori de câte ori voi intra în scenă, voi trimite un gând bun spre ceruri însoţit de cântul din sufletul meu! Dumnezeu să o odihnească!”

 

„Am pierdut ceva ce nu ne dăm seama”, spune Sebastian Stan, câştigătorul trofeului la „Strugurele de Aur” în 2010. A cunoscut-o pe Marioara Murărescu în 2001, făcea parte din componeţa unui grup de colindători, alături de Nicolae Furdui Iancu, iar „de atunci ne vedeam de câteva ori pe an”.

Câştigarea acestui trofeu i-a încununat munca şi pregătirea sa ca om în folclor, la care spune Sebastian că şi fosta prezentatoare TV a contribuit.

„Întâlnirea cu Marioara Murărescu, în mod repetat la emisiunile <Tezaur Folcloric> şi <Strugurele de Aur> m-au făcut să o admir şi să o respect foarte mult. Acest om minunat mi-a schimbat destinul, aducându-mă după ani de muncă pe scena cu mari nume ale folclorului. Pot spune cu mândrie că a promovat valorile şi nu am văzut să intre cineva care nu merită atât ca prezenţă, personalitate şi pregătire pe scenă dacă nu era bun. Conta foarte mult să ai o conduită morală adecvată şi în afara scenei, deoarece erai considerat artist şi trebuia să te comporţi ca atare. Era o persoană emotivă sensibilă, însă nu lăsa să se vadă acest lucru deoarece cosidera că e o slăbiciune”, a spus Sebastian.

Interpretul de muzică populară o consideră „un adevărat profesionist al televiziunii, dar şi un părinte care ne corecta, ne dojenea şi ne îndemna la cât mai multe lucruri frumoase. Se bucura enorm când aveam succes în faţa publiculu, fiind parcă, un fel de răsplată a muncii sale”.

„În ultimii ani am fost şi mai apropiaţi, doarece ştiam că nu se simţea bine şi îmi spunea acest fapt, însă am sperat până în ultima clipă că se va însănătoşi. Un mare regret am deoarece până acum numele ei stătea de strajă la poarta moştenirii noastre folclorice, însă de acum încolo nu ştim ce va mai fi. Un lucru e cert, acela de a păstra cu sfinţenie zestrea pentru care s-a luptat până la capăt ducând o boală insuportabilă pe picioare. Unii nu o agreau pentru exigenţa de care dădea dovadă, dar prin felul ei de a fi, a lăsat moştenire mare tuturor românilor un adevarat <Tezaur Folcloric>”, a declarat artistul.

Petruţa Pop, preşedinta Asociaţiei Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba şi realizatoarea emisiunii folclorice „Din lada de zestre” de la Radio Reîntregirea a declarat pentru Alba24 că a primit cu mare tristeţe vestea plecării din această lume a Marioarei Murărescu.

„Pentru mine rămâne singurul model de profesionalism în formarea şi promovarea păstrătorilor de cântec românesc. A fost un om cu adevărat valoros, frumos şi vertical şi care nu a lăsat garda jos, în ciuda acestor vremuri, în care se promovează kitsch-ul şi nonvalorile. Obişnuiesc să spun că Marioara Murărescu era ca o sită, filtra fiecare apariţie, iar responsabilitatea promovării unui artist în emisiunea de la TVR şi-o asuma cu maximă seriozitate. Din acest motiv, au fost multe voci care au criticat această stricteţe şi seriozitate a dumneaei. De fapt, Marioara Murărescu a militat în permanenţă, în emisiunea “Tezaur folcloric” şi în spectacolele de înaltă ţinută, pentru păstrarea identităţii neamului nostru şi susţinerea esenţei culturii tradiţionale, lucruri impuse într-un chip atât de frumos artiştilor de cântec popular. Mărioara Murărescu a fost foarte legată de judeţul Alba, dovadă fiind Festivalul “Strugurele de Aur” şi concursurile “Moştenitorii” şi “Muguri de tezaur”, care au constituit o adevărată rampă de lansare pentru generaţii de copii şi tineri. Dumnezeu să o ierte şi să o primească în împărăţia Sa!”, ne-a transmis realizatoare emisiunii „Din lada de zestre”.

Pentru interpretul de muzică populară Mircea Târziu, care este câştigătorul concursului „Moştenitorii” din 1999, Marioara Murărescu a fost ca o a doua mamă. Pe lângă asta, ambsadoarea folclorului românesc este şi naşa băiatului său de 7 ani, Andrei Târziu. „ A fost o femeie deosebită. Trata cu seriozitatea munca. O femeie care nu tolera pe oricine, se ajungea foarte greu la emisiunea dumneaei, „Tezaur Folcloric”.

„Am fost să o văd la spital şi la Cluj, şi acum în 8 februarie am vorbit cu Petre, fiul ei, să merg să o vizitez la Bucureşti. Mi-a spus că avea ceva probleme de respiraţie şi nu mi-a garantat că pot să o vizitez. Am aflat azi-dimineaţă că a murit. O să merg şi la înmormântare. Sincere condoloeanţe”, ne-a spus Mircea Târziu.

 

 

Interpretul şi instrumentistul de muzică populară, Sergiu Cipariu nu o ştia de foarte mult timp pe Marioara Murărescu, a cunoscut-o la Festivalul „Strugurele de Aur”. Acesta a declarat pentru Alba24 că „în ceea ce priveşte munca ei, era o perfecţiune a sublinierii valorii autentice. Un om care ar fi reprezentat un gol în folclorul românesc dacă nu s-ar fi implicat. E o pierdere mare pentru tot ce înseamnă televiziunea şi promovarea autenticităţii şi a valorilor. Dumnezeu să o odihnească!”.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Vodafone scumpește abonamentele din luna ianuarie 2023. Care vor fi noile tarife aplicate clienților

Publicat

Vodafone România, unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicații de pe piața locală, și-a notificat clienții că va modifica unilateral contractele, pentru a opera o serie de scumpiri începând cu luna ianuarie 2023, din cauza inflației ridicate care i-au crescut costurile.

„Stimate client, ca o consecință a majorării costurilor legate de furnizarea serviciilor mobile (cum ar fi costurile legate de chirii, întreținere, mentenanță, combustibil etc) te informăm asupra următoarelor modificări ale contractului tău de servicii”, se arată în notificare.

Potrivit acesteia, începând cu luna ianuarie, prețul lunar al abonamentului de servicii mobile va crește cu 1,2 euro (TVA inclus) fără modificarea perioadei minime contractuale.

Tariful pentru factura tipărită va fi de 1 euro (TVA inclus) pentru fiecare factură emisă în format tipărit. Acest tarif nu se va aplica celor care au optat pentru factura electronică.

În cazul suspendării serviciilor pentru neplată, după achitarea restanțelor, se aplică un tarif de reconectare în valoare de 3 euro (TVA inclus). „Acesta se va regăsi pe factura următoare reconectării. Poți accesa oricând situația facturilor tale în secțiunea Factura Ta din contul tău My Vodafone sau apelând *222 și solicitând „vreau datele facturii” ghidului interactiv Andreea”, se mai arată în notificare.

„Pentru că inflația este un factor esențial în mecanismul de creare a prețurilor pentru toate bunurile și serviciile, contractul se completează cu o clauză de indexare anuală a prețului serviciilor în conformitate cu indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), respectiv rata inflației, stabilite pentru România de către Eurostat, Oficiul de Statistică al Comunităților Europene, fără a putea depăși, însă, un procent de 3% pe an din valoarea serviciilor”, se menționează în document.

Se modifică și tarifele

Tarifele standard naționale de voce, SMS și date se modifică astfel : 0,2 euro/ minut si 0,05 euro/ SMS către orice rețea națională; 5 euro/ 5GB internet pe mobil național (indiferent de traficul consumat din totalul de 5 GB); tarifele conțin TVA.

Tarifele sunt aplicabile pentru abonamentele cu beneficii limitate, în cazul C2 General depășirii limitei de beneficii incluse și, de asemenea, pentru politica de utilizare rezonabilă în roaming în cazul tarifării serviciilor de roaming reglementate in Spațiul Economic European.

Tarifele de roaming în țările din afara Spațiului Economic European (non SEE) se modifică în conformitate cu informațiile din tabelul de mai jos. Pentru traficul de internet pe mobil și apelurile de voce primite și efectuate tarifarea se face pe bază de pachet. Tariful se aplică de la prima inițiere a unei sesiuni de date, respectiv apel de voce până la epuizarea pachetului. După epuizarea unui pachet se activează automat unul nou.

sursa: stiripesurse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Obligația pentru restaurante de a detalia informațiile din meniuri, amânată. Precizări de la Protecția Consumatorului

Publicat

Aplicarea ordinului prin care restaurantele sunt obligate să detalieze informaţiile din meniuri a fost amânată.

După consultări cu reprezentanţii din HoReCa s-a decis ca noile prevederi să fie amânate până în 15 martie 2023, a anunțat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

„În urma consultărilor realizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) cu structurile asociative şi patronatele din HoReCa, cu privire la termenul de aplicare a prevederilor Ordinului Preşedintelui ANPC nr. 201/2022, conducerea instituţiei a decis amânarea acestuia pentru data de 15 martie 2023.

Prevederile actului administrativ se referă la completarea listelor meniu din restaurante sau locaţii de alimentaţie publică, precum şi adăugarea, pe site-urile operatorilor economici care primesc astfel de comenzi online, a detaliilor referitoare la ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate”, se arată într-un comunicat al ANPC remis Agerpres.

Termenul inițial era 20 decembrie.

Motivul amânării

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, decizia de amânare a termenului de afişare a acestor informaţii în listele meniu fizice sau virtuale a fost luată pentru a da timpul necesar operatorilor economici să pregătească elementele corecţiilor de informare, prevăzute în Ordin cu atenţie şi rigurozitate.

Totodată, în perioada următoare, vor fi concepute îndrumare practice de exemplificare pentru fiecare tipologie de meniu, care urmează să constituie subiectul unor întâlniri periodice ale grupului de lucru format din specialişti ANPC şi reprezentanţi ai structurilor asociative din HoReCa.

Potrivit sursei citate, acestea le sunt necesare operatorilor economici, pentru ca adăugirile de informaţii din listele meniu, conform prevederilor actului administrativ să fie realizate „într-un mod unitar, profesionist şi clar”, până la termenul stabilit.

Elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor

ANPC precizează că Ordinul nr. 201/2022 al Preşedintelui ANPC conţine elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiştii instituţiei a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor, ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică.

„În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoştinţă de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, mai susţin reprezentanţii ANPC, potrivit Agerpres.

Ordinul prevede inserarea obligatorie a informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de alimentație.

Concret, toate unitățile de alimentație publică vor trebui să afișeze, în dreptul fiecărui preparat sau produs servit, informații privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 de grame în componența acestuia, care sunt eventualii aditivi folosiți și care sunt valorile nutriționale.

Declarație nutrițională

Restaurantele trebuie să ofere informații precum:

  • Valoarea energetică
  • Cantitățile de grăsimi
  • Acizi grași saturați
  • Zaharuri
  • Sare

Aditivi

Aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei, urmat de codul numeric UE (adică E-urile și indicativul lor) sau denumirea specifică (ex.: acid citric) exact ca în cazul produselor ambalate.

Exemplu ANPC:  „Acidifiant: E 330 sau Acidifiant: acid citric; potentator de aromă: E621 sau potențator de aromă: glutamate de sodiu (Lista aditivilor se regăsește în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari)”.

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, aceste informații trebuie afișate la loc vizibil, fără a fi acoperite de imagini sau alte materiale scrise, șterse sau greu de citit.

Informațiile trebuie să fie accesibile, usor de citit, de neșters, lângă produs, pe un panou sau pe lista de meniu.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion. ANM a emis prognoza meteo până în 2 ianuarie 2023

Publicat

Meteorologii au emis prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor de iarnă.

Se estimează că în intervalul 5 decembrie – 2 ianuarie, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale atât de Crăciun, cât și de Revelion, iar cantitățile de precipitațiile vor fi abundente până la jumătatea lunii decembrie, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

Citește și VREMEA în ALBA, săptămâna 5-11 decembrie: prognoza de Moș Nicolae. Temperaturi și precipitații, pe zile, în localități din județ

Prognoza meteo pentru săptămâna 5 decembrie 2022 – 12 decembrie 2022

Potrivit ANM, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sud-estice, centrale și la munte.

Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea vestică a țării, dar și local deficitar în sud-est, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Citește și ANM anunță temperaturi neobișnuite. Prognoza meteo pe regiuni până în 18 decembrie. Vreme schimbătoare în toată țara

Prognoza meteo pentru săptămâna 12 decembrie 2022 – 19 decembrie 2022

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-estice.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile intracarpatice și nord-estice

Prognoza meteo pentru săptămâna 19 decembrie 2022 – 26 decembrie 2022

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, posibil ușor mai ridicate la munte.

Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Prognoza meteo pentru săptămâna 26 decembrie 2022 – 2 ianuarie 2023

Mediile valorilor termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în zonele montane.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

sursa: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mihnea Costachi, calificat în sferturile de finală ale Grand Prix România la şah, desfășurat la Alba Iulia

Publicat

Cel mai puternic turneu organizat vreodată în judeţul Alba, finala circuitului Grand Prix România 2022, organizată de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba la Hotelul Transilvania din Alba Iulia, a ajuns la faza sferturilor de finală. După desfăşurarea meciurilor din cele 4 grupe, dar şi a unor meciuri suplimentare de baraj, pentru departajarea unor jucători aflaţi la egalitate perfecta, au fost stabiliţi cei 8 jucători care vor continua lupta pentru câştigarea turneului.

În grupa A David Gavrilescu (19 ani) şi-a surclasat adversarii obţinând 6 victorii în cele 6 meciuri jucate! Un rezultat de excepţie care confirmă statutul de favorit la câştigarea titlului a tânărului jucător craiovean, care a fost primul şi în clasamentul general al circuitului după cele 5 etape preliminare. Al doilea loc a fost ocupat de Andrei Istrăţescu, unul dintre cei mai mari jucători din istoria şahului românesc, care a acumulat 3,5 puncte şi merge mai departe în sferturile de finală. Juniorii Andrei Filip şi Alessia Ciolacu au acumulat 2,5, respectiv 0,5 puncte şi vor disputa în continuare meciuri pentru stabilirea clasamentului pentru locurile 9 – 16.

Componenţii echipei naţionale a României, marii maeştri internaţionali Bogdan Deac şi Mircea Pârligras au terminat la egalitate în grupa B cu 4,5 puncte şi au avut nevoie de un meci suplimentar de departajare în urma căruia Bogdan şi-a adjudecat primul loc. Gergely Szabo s-a clasat pe locul 3 cu 3 puncte, juniorul Filip Magold nereuşind să obţină vreun punct împotriva mult mai titraţilor săi adversari.

Din grupa C s-au calificat în sferturi multipla campioană naţională Irina Bulmaga şi George Stoleriu. Lidera echipei feminine a României a acumulat 4,5 puncte, în timp ce Stoleriu a obţinut 3,5 puncte, următoarele locuri în clasamentul grupei fiind ocupate de Marius Manolache cu 2,5 puncte şi Lucian Filip cu 1,5 puncte.

Cea mai echilibrată a fost lupta pentru calificare din grupa D în care, cu excepţia celor două victorii obţinute de favoritul grupei Constantin Lupulescu împotriva lui Ioan Cosma, toate celelalte 10 partide jucate s-au încheiat remiză, la finalul meciurilor din grupă clasamentul fiind 1.Constantin Lupulescu 4p   2-3.Mihnea Costachi şi Alexandru David 3p 4.Ioan Cosma 2p. A fost nevoie de un meci de baraj de tip armaggedon, în care Alexandru David a jucat cu piesele albe, având 5 minute de gândire, iar Mihnea Costachi cu piesele negre, având doar 4 minute de gândire, dar în compensaţie avantajul calificării în cazul în care partida s-ar fi încheiat remiză. Foarte concentrat, Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) a dominat meciul de baraj de la un capăt la celălalt, obţinând o victorie clară şi calificarea în sferturile de finală.

Faza sferturilor de finală, care se va desfăşura marți începând cu ora 9.30, programează meciuri extrem de atractive: Gavrilescu – Pârligras, Deac – Istrăţescu, Bulmaga – Costachi şi Lupulescu – Stoleriu.

În zona inferioară a clasamentului, pentru stabilirea poziţiilor 9 – 16, se vor juca în runda următoare meciurile A.Filip – Magold, Szabo-Ciolacu, Manolache – Cosma şi David-L.Filip

Semifinalele sunt programate de la ora 11.00, meciurile de clasament pentru locurile 3-4, 5-6, 7-8, 9-10, 11-12, 13-14 şi 15-16 de la ora 12.30, iar marea finală va începe la ora 16.00. Accesul publicului pasionat de şah este permis atât în sala de joc, cât şi în studioul din care se vor transmite live partidele. Turneul poate fi urmărit live şi pe pagina de Facebook a Federaţiei Române de Şah facebook.com/FRSah.ro.

Seria de evenimente şahiste organizate în judeţul Alba se va încheia cu Gala Şahului Românesc, programată de la ora 18, eveniment în cadrul căruia vor fi premiaţi cei mai buni şahişti români ai anului 2022.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax