Actualitate
Mesaje emoţionante: Interpreţii de muzică populară din Alba, întristaţi de moartea Marioarei Murărescu
Pentru mulţi artişti de muzică populară, emisiunea Marioarei Murărescu, „Tezaur Folcloric” a fost o rampă de lansare. O parte dintre artiştii din judeţul Alba îşi amintesc cu drag de debutul lor pe scena Sălii Palatului din Bucureşti şi de emoţiile pe care le aveau îninate să cânte în faţa publicului spectator. Şi asta pentru că Marioara Murărescu avea un dar aparte în prezentarea fiecărui interpret de muzică populară, promova oameni care aveau cu adevărat ceva de spus. Ionuţ Fulea, Sergiu Cipariu, Mircea Târziu, Sebastian Stan, dirijorul Orchestrei Naţionale „Jidvei România” şi „Ansamblului Artistic Jidvei”, Stelian Stoica, Leontina Fărcaş, Ina Todoran, preşedinta Asociaţiei Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba şi realizatoarea emisiunii folclorice „Din lada de zestre” de la Radio Reîntregirea, Petruţa Pop sunt doar câteva dintre persoanele care au cunoscut-o îndeaproape pe fosta prezentatoare a „Tezaurului Folcloric”.
Citește și Marioara Murărescu a murit. Realizatoarea ”Tezaurului Folcloric” și a Festivalului “Strugurele de Aur” s-a stins la vârsta de 66 de ani
Dirijorul Orchestrei Naţionale „Jidvei România” şi „Ansamblului Artistic Jidvei”, Stelian Stoica a transmis pentru Alba24 că Marioara Murărescu ’’<a plecat din lumea cu dor, în cea fără dor>, aşa cum obişnuia dumneaei să spună, ori de câte ori un slujitor al cântecului frumos autentic, trecea în nefiinţă”.
Maestrul a spus că „Marioara Murărescu nu ne-a părăsit, a plecat doar pentru o vreme să se odihnească şi mereu va fi între noi, cei care am colaborat şi am fost promovaţi şi puşi în valoare de exigenţele motivate, în ceea ce înseamnă repertoriul, costumul popular şi respectul pentru tradiţia populară, pe care le impunea selectiv în acest sens, chiar dacă unii nonconformişti se supărau pe moment. Acum este momentul să iertăm şi să uităm dacă ne-a greşit cu ceva, să fim uniţi în faţa valului de nonvalori, care ar putea să invadeze reprezentaţiile noastre artistice viitoare.
Avem speranţa, că, cei puţini rămaşi la conducerea destinului cântecului popular şi a tot ceea ce înseamnă tradiţie, folclor şi patrimoniu cultural naţional, să ducă mai departe ideile de autentic, curat şi frumos, regăsite de fiecare dată în realizările de emisiuni şi spectacole, în numele ’’Tezaurului Folcloric’’, locul unde va sălăşui sufletul dumneaei, obosit şi neîmplinit. Dumnezeu s-o odihnească !”.
„A fost o femeie care a ajutat mulţi artişti. A ţinut la calitatea artiştilor, iar în emisiunea ei a promovat doar oameni care aveau ceva de spus. Promova valorile adevărate şi tradiţionale. Pentru oricare artist care participa la emisiunea ei era o rampă de lansare. Cine ajungea la Tezaur Folcloric era sigur că se face cunoscut publicului spectator şi telespectator. În emisiunea dumneaei am debutat în 1993, era luna decembrie şi dedicată colindelor. Era la Sala Palatului şi am fost alături de Nicolae Furdui Iancu şi Dinu Iancu Sălăjanu. Tot timpul îmi spunea „dom´ părinte” pentru că aveam barbă. M-a preţuit ca pe un copil al ei pentru că semănam şi cu fiul ei. Am ştiut de boala ei de foarte multă vreme şi am încercat să nu avem foarte mult discuţii cu ea pe această temă. Am încurajat-o. Regretăm pierderea ei. Nu ne putem opune bolii şi destinului. O să îi ţinem spiritul viu, povestind despre ea. Oamenii rămân nemuritori atâta timp cât o să vorbim despre ea”, a transmis, pentru Alba24, interpretul de muzică populară Ionuţ Fulea.
Leontina Fărcaș și ,,Mugurii de Tezaur”, din cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena sunt un nume dat de cea care va rămâne pentru totdeauna Marioara Murărescu și ,,Tezaurul folcloric”.
„În lumea cântecului popular, am avut și eu un locușor mic, dar foarte prețios în inima dumneaei mare în care ne-a primit pe toți și ne-a învăluit în haina prețioasă plină de nestemate a folclorului nostru românesc. Dumnezeu să o primească cu marea lui iubire în raiul sfânt și de acolo să ne urmărească și să ne îndrume pe toți, să ducem mai departe emblema cântecului popular românesc ,,Tezaur folcloric”, străjuită cu dăruire de domnia sa. Vă mulțumesc cu pioșenie doamna Marioara Murărescu și vă alătur celor dragi ai mei pe care i-am pierdut. Mă voi ruga sa vă odihnească D-nezeu sufletul și printre miile de cântece și cântecul meu aș dori să vă fie lină mângâiere”, ne-a transmis Leontina Fărcaş.
Ina Todoran a câştigat în 2012 trofeul „Strugurele de aur” şi mărturiseşte că atât copilăria cât şi tinereţea au fost marcate de Marioara Murărescu, „aceasta scriind file aurite în cartea sufletului meu”. Pentru Marioara Murărescu, tânăra interpretă de muzică populară era „fata cu codiţe împletite şi prinse în panglici albe”, pentru că aşa a cunoscut-o:
„Mare personalitate, mare om, mare suflet am pierdut, dar cu siguranţă am câştigat un înger care ne va trimite raze de lumină pentru a ne lumina şi deschide drumul cântecului popular, aşa cum făcea şi când era printre noi. Deschizătoare de drumuri, iubitoare de frumos şi adevăr, om de un profesionalism desăvârşit! Ea ne-a arătat tainele scenei, culiselor, televiziunii determinându-ne să creştem şi să devenim artişti. M- a crescut şi m-a ajutat să devin Ina cea de azi. Întru amintirea acestui om, ori de câte ori voi intra în scenă, voi trimite un gând bun spre ceruri însoţit de cântul din sufletul meu! Dumnezeu să o odihnească!”
„Am pierdut ceva ce nu ne dăm seama”, spune Sebastian Stan, câştigătorul trofeului la „Strugurele de Aur” în 2010. A cunoscut-o pe Marioara Murărescu în 2001, făcea parte din componeţa unui grup de colindători, alături de Nicolae Furdui Iancu, iar „de atunci ne vedeam de câteva ori pe an”.
Câştigarea acestui trofeu i-a încununat munca şi pregătirea sa ca om în folclor, la care spune Sebastian că şi fosta prezentatoare TV a contribuit.
„Întâlnirea cu Marioara Murărescu, în mod repetat la emisiunile <Tezaur Folcloric> şi <Strugurele de Aur> m-au făcut să o admir şi să o respect foarte mult. Acest om minunat mi-a schimbat destinul, aducându-mă după ani de muncă pe scena cu mari nume ale folclorului. Pot spune cu mândrie că a promovat valorile şi nu am văzut să intre cineva care nu merită atât ca prezenţă, personalitate şi pregătire pe scenă dacă nu era bun. Conta foarte mult să ai o conduită morală adecvată şi în afara scenei, deoarece erai considerat artist şi trebuia să te comporţi ca atare. Era o persoană emotivă sensibilă, însă nu lăsa să se vadă acest lucru deoarece cosidera că e o slăbiciune”, a spus Sebastian.
Interpretul de muzică populară o consideră „un adevărat profesionist al televiziunii, dar şi un părinte care ne corecta, ne dojenea şi ne îndemna la cât mai multe lucruri frumoase. Se bucura enorm când aveam succes în faţa publiculu, fiind parcă, un fel de răsplată a muncii sale”.
„În ultimii ani am fost şi mai apropiaţi, doarece ştiam că nu se simţea bine şi îmi spunea acest fapt, însă am sperat până în ultima clipă că se va însănătoşi. Un mare regret am deoarece până acum numele ei stătea de strajă la poarta moştenirii noastre folclorice, însă de acum încolo nu ştim ce va mai fi. Un lucru e cert, acela de a păstra cu sfinţenie zestrea pentru care s-a luptat până la capăt ducând o boală insuportabilă pe picioare. Unii nu o agreau pentru exigenţa de care dădea dovadă, dar prin felul ei de a fi, a lăsat moştenire mare tuturor românilor un adevarat <Tezaur Folcloric>”, a declarat artistul.
Petruţa Pop, preşedinta Asociaţiei Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba şi realizatoarea emisiunii folclorice „Din lada de zestre” de la Radio Reîntregirea a declarat pentru Alba24 că a primit cu mare tristeţe vestea plecării din această lume a Marioarei Murărescu.
„Pentru mine rămâne singurul model de profesionalism în formarea şi promovarea păstrătorilor de cântec românesc. A fost un om cu adevărat valoros, frumos şi vertical şi care nu a lăsat garda jos, în ciuda acestor vremuri, în care se promovează kitsch-ul şi nonvalorile. Obişnuiesc să spun că Marioara Murărescu era ca o sită, filtra fiecare apariţie, iar responsabilitatea promovării unui artist în emisiunea de la TVR şi-o asuma cu maximă seriozitate. Din acest motiv, au fost multe voci care au criticat această stricteţe şi seriozitate a dumneaei. De fapt, Marioara Murărescu a militat în permanenţă, în emisiunea “Tezaur folcloric” şi în spectacolele de înaltă ţinută, pentru păstrarea identităţii neamului nostru şi susţinerea esenţei culturii tradiţionale, lucruri impuse într-un chip atât de frumos artiştilor de cântec popular. Mărioara Murărescu a fost foarte legată de judeţul Alba, dovadă fiind Festivalul “Strugurele de Aur” şi concursurile “Moştenitorii” şi “Muguri de tezaur”, care au constituit o adevărată rampă de lansare pentru generaţii de copii şi tineri. Dumnezeu să o ierte şi să o primească în împărăţia Sa!”, ne-a transmis realizatoare emisiunii „Din lada de zestre”.
Pentru interpretul de muzică populară Mircea Târziu, care este câştigătorul concursului „Moştenitorii” din 1999, Marioara Murărescu a fost ca o a doua mamă. Pe lângă asta, ambsadoarea folclorului românesc este şi naşa băiatului său de 7 ani, Andrei Târziu. „ A fost o femeie deosebită. Trata cu seriozitatea munca. O femeie care nu tolera pe oricine, se ajungea foarte greu la emisiunea dumneaei, „Tezaur Folcloric”.
„Am fost să o văd la spital şi la Cluj, şi acum în 8 februarie am vorbit cu Petre, fiul ei, să merg să o vizitez la Bucureşti. Mi-a spus că avea ceva probleme de respiraţie şi nu mi-a garantat că pot să o vizitez. Am aflat azi-dimineaţă că a murit. O să merg şi la înmormântare. Sincere condoloeanţe”, ne-a spus Mircea Târziu.
Interpretul şi instrumentistul de muzică populară, Sergiu Cipariu nu o ştia de foarte mult timp pe Marioara Murărescu, a cunoscut-o la Festivalul „Strugurele de Aur”. Acesta a declarat pentru Alba24 că „în ceea ce priveşte munca ei, era o perfecţiune a sublinierii valorii autentice. Un om care ar fi reprezentat un gol în folclorul românesc dacă nu s-ar fi implicat. E o pierdere mare pentru tot ce înseamnă televiziunea şi promovarea autenticităţii şi a valorilor. Dumnezeu să o odihnească!”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News