Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Mesaje emoţionante: Interpreţii de muzică populară din Alba, întristaţi de moartea Marioarei Murărescu


Publicat

Pentru mulţi artişti de muzică populară, emisiunea Marioarei Murărescu, „Tezaur Folcloric” a fost o rampă de lansare. O parte dintre artiştii din judeţul Alba îşi amintesc cu drag de debutul lor pe scena Sălii Palatului din Bucureşti şi de emoţiile pe care le aveau îninate să cânte în faţa publicului spectator. Şi asta pentru că Marioara Murărescu avea un dar aparte în prezentarea fiecărui interpret de muzică populară, promova oameni care aveau cu adevărat ceva de spus. Ionuţ Fulea, Sergiu Cipariu, Mircea Târziu, Sebastian Stan, dirijorul Orchestrei Naţionale „Jidvei România” şi „Ansamblului Artistic Jidvei”, Stelian Stoica, Leontina Fărcaş, Ina Todoran, preşedinta Asociaţiei Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba şi realizatoarea emisiunii folclorice „Din lada de zestre” de la Radio Reîntregirea, Petruţa Pop sunt doar câteva dintre persoanele care au cunoscut-o îndeaproape pe fosta prezentatoare a „Tezaurului Folcloric”.

Citește și Marioara Murărescu a murit. Realizatoarea ”Tezaurului Folcloric” și a Festivalului “Strugurele de Aur” s-a stins la vârsta de 66 de ani

Dirijorul Orchestrei Naţionale „Jidvei România” şi „Ansamblului Artistic Jidvei”, Stelian Stoica a transmis pentru Alba24 că Marioara Murărescu ’’<a plecat din lumea cu dor, în cea fără dor>, aşa cum obişnuia dumneaei să spună, ori de câte ori un slujitor al cântecului frumos autentic, trecea în nefiinţă”.

Maestrul a spus că „Marioara Murărescu nu ne-a părăsit, a plecat doar pentru o vreme să se odihnească şi mereu va fi între noi, cei care am colaborat şi am fost promovaţi şi puşi în valoare de exigenţele motivate, în ceea ce înseamnă repertoriul, costumul popular şi respectul pentru tradiţia populară, pe care le impunea selectiv în acest sens, chiar dacă unii nonconformişti se supărau pe moment. Acum este momentul să iertăm şi să uităm dacă ne-a greşit cu ceva, să fim uniţi în faţa valului de nonvalori, care ar putea să invadeze reprezentaţiile noastre artistice viitoare.

Avem speranţa, că, cei puţini rămaşi la conducerea destinului cântecului popular şi a tot ceea ce înseamnă tradiţie, folclor şi patrimoniu cultural naţional, să ducă mai departe ideile de autentic, curat şi frumos, regăsite de fiecare dată în realizările de emisiuni şi spectacole, în numele ’’Tezaurului Folcloric’’, locul unde va sălăşui sufletul dumneaei, obosit şi neîmplinit. Dumnezeu s-o odihnească !”.

„A fost o femeie care a ajutat mulţi artişti. A ţinut la calitatea artiştilor, iar în emisiunea ei a promovat doar oameni care aveau ceva de spus. Promova valorile adevărate şi tradiţionale. Pentru oricare artist care participa la emisiunea ei era o rampă de lansare. Cine ajungea la Tezaur Folcloric era sigur că se face cunoscut publicului spectator şi telespectator. În emisiunea dumneaei am debutat în 1993, era luna decembrie şi dedicată colindelor. Era la Sala Palatului şi am fost alături de Nicolae Furdui Iancu şi Dinu Iancu Sălăjanu. Tot timpul îmi spunea „dom´ părinte” pentru că aveam barbă. M-a preţuit ca pe un copil al ei pentru că semănam şi cu fiul ei. Am ştiut de boala ei de foarte multă vreme şi am încercat să nu avem foarte mult discuţii cu ea pe această temă. Am încurajat-o. Regretăm pierderea ei. Nu ne putem opune bolii şi destinului. O să îi ţinem spiritul viu, povestind despre ea. Oamenii rămân nemuritori atâta timp cât o să vorbim despre ea”, a transmis, pentru Alba24, interpretul de muzică populară Ionuţ Fulea.

 

 

Leontina Fărcaș și ,,Mugurii de Tezaur”, din cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena sunt un nume dat de cea care va rămâne pentru totdeauna Marioara Murărescu și ,,Tezaurul folcloric”.

„În lumea cântecului popular, am avut și eu un locușor mic, dar foarte prețios în inima dumneaei mare în care ne-a primit pe toți și ne-a învăluit în haina prețioasă plină de nestemate a folclorului nostru românesc. Dumnezeu să o primească cu marea lui iubire în raiul sfânt și de acolo să ne urmărească și să ne îndrume pe toți, să ducem mai departe emblema cântecului popular românesc ,,Tezaur folcloric”, străjuită cu dăruire de domnia sa. Vă mulțumesc cu pioșenie doamna Marioara Murărescu și vă alătur celor dragi ai mei pe care i-am pierdut. Mă voi ruga sa vă odihnească D-nezeu sufletul și printre miile de cântece și cântecul meu aș dori să vă fie lină mângâiere”, ne-a transmis Leontina Fărcaş.

Ina Todoran a câştigat în 2012 trofeul „Strugurele de aur” şi mărturiseşte că atât copilăria cât şi tinereţea au fost marcate de Marioara Murărescu, „aceasta scriind file aurite în cartea sufletului meu”. Pentru Marioara Murărescu, tânăra interpretă de muzică populară era „fata cu codiţe împletite şi prinse în panglici albe”, pentru că aşa a cunoscut-o:

„Mare personalitate, mare om, mare suflet am pierdut, dar cu siguranţă am câştigat un înger care ne va trimite raze de lumină pentru a ne lumina şi deschide drumul cântecului popular, aşa cum făcea şi când era printre noi. Deschizătoare de drumuri, iubitoare de frumos şi adevăr, om de un profesionalism desăvârşit! Ea ne-a arătat tainele scenei, culiselor, televiziunii determinându-ne să creştem şi să devenim artişti. M- a crescut şi m-a ajutat să devin Ina cea de azi. Întru amintirea acestui om, ori de câte ori voi intra în scenă, voi trimite un gând bun spre ceruri însoţit de cântul din sufletul meu! Dumnezeu să o odihnească!”

 

„Am pierdut ceva ce nu ne dăm seama”, spune Sebastian Stan, câştigătorul trofeului la „Strugurele de Aur” în 2010. A cunoscut-o pe Marioara Murărescu în 2001, făcea parte din componeţa unui grup de colindători, alături de Nicolae Furdui Iancu, iar „de atunci ne vedeam de câteva ori pe an”.

Câştigarea acestui trofeu i-a încununat munca şi pregătirea sa ca om în folclor, la care spune Sebastian că şi fosta prezentatoare TV a contribuit.

„Întâlnirea cu Marioara Murărescu, în mod repetat la emisiunile <Tezaur Folcloric> şi <Strugurele de Aur> m-au făcut să o admir şi să o respect foarte mult. Acest om minunat mi-a schimbat destinul, aducându-mă după ani de muncă pe scena cu mari nume ale folclorului. Pot spune cu mândrie că a promovat valorile şi nu am văzut să intre cineva care nu merită atât ca prezenţă, personalitate şi pregătire pe scenă dacă nu era bun. Conta foarte mult să ai o conduită morală adecvată şi în afara scenei, deoarece erai considerat artist şi trebuia să te comporţi ca atare. Era o persoană emotivă sensibilă, însă nu lăsa să se vadă acest lucru deoarece cosidera că e o slăbiciune”, a spus Sebastian.

Interpretul de muzică populară o consideră „un adevărat profesionist al televiziunii, dar şi un părinte care ne corecta, ne dojenea şi ne îndemna la cât mai multe lucruri frumoase. Se bucura enorm când aveam succes în faţa publiculu, fiind parcă, un fel de răsplată a muncii sale”.

„În ultimii ani am fost şi mai apropiaţi, doarece ştiam că nu se simţea bine şi îmi spunea acest fapt, însă am sperat până în ultima clipă că se va însănătoşi. Un mare regret am deoarece până acum numele ei stătea de strajă la poarta moştenirii noastre folclorice, însă de acum încolo nu ştim ce va mai fi. Un lucru e cert, acela de a păstra cu sfinţenie zestrea pentru care s-a luptat până la capăt ducând o boală insuportabilă pe picioare. Unii nu o agreau pentru exigenţa de care dădea dovadă, dar prin felul ei de a fi, a lăsat moştenire mare tuturor românilor un adevarat <Tezaur Folcloric>”, a declarat artistul.

Petruţa Pop, preşedinta Asociaţiei Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba şi realizatoarea emisiunii folclorice „Din lada de zestre” de la Radio Reîntregirea a declarat pentru Alba24 că a primit cu mare tristeţe vestea plecării din această lume a Marioarei Murărescu.

„Pentru mine rămâne singurul model de profesionalism în formarea şi promovarea păstrătorilor de cântec românesc. A fost un om cu adevărat valoros, frumos şi vertical şi care nu a lăsat garda jos, în ciuda acestor vremuri, în care se promovează kitsch-ul şi nonvalorile. Obişnuiesc să spun că Marioara Murărescu era ca o sită, filtra fiecare apariţie, iar responsabilitatea promovării unui artist în emisiunea de la TVR şi-o asuma cu maximă seriozitate. Din acest motiv, au fost multe voci care au criticat această stricteţe şi seriozitate a dumneaei. De fapt, Marioara Murărescu a militat în permanenţă, în emisiunea “Tezaur folcloric” şi în spectacolele de înaltă ţinută, pentru păstrarea identităţii neamului nostru şi susţinerea esenţei culturii tradiţionale, lucruri impuse într-un chip atât de frumos artiştilor de cântec popular. Mărioara Murărescu a fost foarte legată de judeţul Alba, dovadă fiind Festivalul “Strugurele de Aur” şi concursurile “Moştenitorii” şi “Muguri de tezaur”, care au constituit o adevărată rampă de lansare pentru generaţii de copii şi tineri. Dumnezeu să o ierte şi să o primească în împărăţia Sa!”, ne-a transmis realizatoare emisiunii „Din lada de zestre”.

Pentru interpretul de muzică populară Mircea Târziu, care este câştigătorul concursului „Moştenitorii” din 1999, Marioara Murărescu a fost ca o a doua mamă. Pe lângă asta, ambsadoarea folclorului românesc este şi naşa băiatului său de 7 ani, Andrei Târziu. „ A fost o femeie deosebită. Trata cu seriozitatea munca. O femeie care nu tolera pe oricine, se ajungea foarte greu la emisiunea dumneaei, „Tezaur Folcloric”.

„Am fost să o văd la spital şi la Cluj, şi acum în 8 februarie am vorbit cu Petre, fiul ei, să merg să o vizitez la Bucureşti. Mi-a spus că avea ceva probleme de respiraţie şi nu mi-a garantat că pot să o vizitez. Am aflat azi-dimineaţă că a murit. O să merg şi la înmormântare. Sincere condoloeanţe”, ne-a spus Mircea Târziu.

 

 

Interpretul şi instrumentistul de muzică populară, Sergiu Cipariu nu o ştia de foarte mult timp pe Marioara Murărescu, a cunoscut-o la Festivalul „Strugurele de Aur”. Acesta a declarat pentru Alba24 că „în ceea ce priveşte munca ei, era o perfecţiune a sublinierii valorii autentice. Un om care ar fi reprezentat un gol în folclorul românesc dacă nu s-ar fi implicat. E o pierdere mare pentru tot ce înseamnă televiziunea şi promovarea autenticităţii şi a valorilor. Dumnezeu să o odihnească!”.

 

 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

Vârstnică, infectată cu COVID-19, decedată la spitalul din Blaj. Suferea de hipertensiune arterială

Publicat

O femeie de 79 de ani infectată cu noul coronavirus a murit la miercuri la Spitalul din Blaj. 

Potrivit surselor alba24.ro, femeia a fost internată în stare gravă luni, 10 august, i s-au recoltat probe pentru test COVID-19, iar rezultatul a venit după decesul acesteia, fiind unul pozitiv.

Femeia suferea de hipertensiune arterială.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Grecia extinde până pe 31 august interdicțiile şi restricţiile pentru mai multe ţări, între care şi România

Publicat

Autorităţile elene au extins interdicţiiile şi restricţiile pentru străinii din mai multe ţări, scopul declarat fiind limitarea extinderii epidemiei de coronavirus.

Zborurile dintre Grecia şi Turcia rămân suspendate până la 31 august inclusiv. Zborurile dintre Grecia şi Albania şi Macedonia de Nord vor continua să funcţioneze doar pe Aeroportul Internaţional Atena „Eleftherios Venizelos”, până la 31 august, relatează Greek City Times.

Toţi pasagerii care călătoresc în Grecia din România, Bulgaria, Malta şi Emiratele Arabe Unite vor continua să fie obligaţi până la 31 august să furnizeze un rezultat negativ al testului COVID-19 la sosirea în Grecia. Testul nu poate fi mai vechi de 72 de ore înainte de sosirea lor în Grecia.

Un rezultat negativ al testului va fi necesar şi pentru pasagerii din Albania, Belgia, Republica Cehă, Olanda, Macedonia de Nord, Spania şi Suedia.

În plus, Autoritatea elenă de aviaţie civilă a prelungit până la 31 august interdicţia de intrare a cetăţenilor non-UE, cu excepţia pasagerilor din următoarele ţări, care vor putea călători în Grecia: Australia, Canada, Georgia, Japonia, Noua Zeelandă , Rwanda, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay şi Emiratele Arabe Unite.

Toţi pasagerii care sosesc în Grecia trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor (PLF) cu cel puţin o zi înainte de sosire, furnizând informaţii care vor include aeroportul de plecare şi adresa prevăzută pentru sejurul lor în Grecia.

sursa: greekcitytimes.com

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Primăria Blaj va premia cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Înscrieri, până la 1 septembrie

Publicat

primaria blaj 2

Amânată din cauza pandemiei de coronavirus, festivitatea de premiere a cuplurilor din Blaj care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă se va desfășura, în acest an, în data de 15 septembrie. Evenimentul va avea loc în spațiu deschis, într-o locație care va fi anunțată în următoarele zile, cu maximum 50 de persoane, conform regulilor impuse de protecție sanitară și de distanțare fizică, impuse de autoritățile din domeniu. Înscrierile se fac până la data de 1 septembrie 2020, la sediul Primăriei Blaj.

Cuplurile care au împlinit sau împlinesc în acest an 50 de ani de căsătorie sunt rugate să se prezinte la Primăria Municipiului Blaj, cu copii după cărţile de identitate şi certificatul de căsătorie, până la data de 1 septembrie 2020. Înscrierile se fac la Secretariatul Primarului, camera 1, la etaj. Informaţii şi la telefoanele: 0258-710.110 sau 0258-711.111.

Manifestarea se află anul acesta la cea de a douăsprezecea ediţie, până în prezent administraţia publică locală sărbătorind sute de cupluri care au depăşit 50 de ani de căsătorie.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Tot ce trebuie să știți despre programul Noua Casă: condiții de creditare, perioadă de rambursare și documente necesare

Publicat

Trei tipuri de locuințe care pot fi achiziționate prin programul Noua Casă, fostul program Prima Casă. Mai jos vă prezentăm aceste tipuri și tot ce trebuie să știți legat de programul care se va lansa până la sfârșitul lunii august 2020. 

FNGCIMM a anunțat demararea în scurt timp a noului program Noua Casă, inițiat de Guvernul Romaniei, care va continua în buna măsură spiritul programului Prima Casa, dar care aduce noi facilități în schema de finanțare-garantare oferita de stat, prin Ministerul Finanțelor Publice

Noua casă – tipuri de locuințe

Locuinţe noi, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat;

Locuinţe consolidate, destinate achiziţionării, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL;

Alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, după caz, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, destinate achiziţionării, inclusiv cele construite prin programele derulate de ANL, care nu îndeplinesc condiţiile pentru a fi încadrate în categoriile prevăzute mai sus.

Exemple de finanțare Noua Casă

Potrivit siteului de vânzări imobiliare storia.ro pentru a vedea ce sume poți primi prin intermediul programului Noua Casă, putem lua în calcul următorii parametri: gradul de îndatorare, DAE, a cărei medie, la nivelul principalelor instituții bancare, este de aproximativ 4,72% (însă există și dobânzi ușor mai mici) și existența unor rate egale pe toată maturitatea împrumutului (poți opta și pentru rate descrescătoare). Având în vedere aceste lucruri, există mai multe scenarii:

 • Pentru un aparatament de 80.000 euro, luat pe 20 de ani, cu un avans de 15% – în lei, apartamentul are o valoare de aproximativ 387.208 lei. Avansul de 15% reprezintă 58.081 lei, iar creditul ajunge la 329.126 lei. Cu o dobândă de 4,72%, rata lunară ajunge să fie de 2.121 lei. Iar dacă gradul de îndatorare este de 45%, va fi nevoie de un salariu de 4.713 lei net;
 • Pentru un apartament de 90.000 euro, luat pe 20 de ani, cu un avans de 15% – calculul este similar, astfel că vei avea o rată lunară de 2.386 lei și va fi nevoie de un venit lunar minim de 5.302 lei net;
 • Pentru un apartament de 140.000 euro (plafonul maxim), luat pe 30 de ani, cu un avans de 15%, rata lunară ajunge la 2.994 lei, iar salariul minim necesar pentru plata sa trebuie să depășească 6.653 lei.

Pentru creditele mai mici de 70.000 euro, avansul rămâne 5% și avem următoarele scenarii posibile:

 • Pentru un apartament de 70.000 euro, luat pe 20 de ani, cu un avans de 5%, rata lunară este de aproximativ 2.074 lei, iar salariul minim net este de 4.600 lei;
 • Pentru un apartament de 70.000 euro, luat pe 25 de ani, cu un avans de 5%, rata lunară este de 1.830 lei, iar salariul trebuie să treacă de 4.066 lei net;
 • Pentru un apartament de 70.000 euro, luat pe 30 de ani, cu un avans de 5%, rata lunară coboară până la 1.673 lei și este nevoie de un venit minim de 3.717 lei net.

Documente necesare pentru un credit Noua Casă

Pe lângă îndeplinirea condițiilor de mai sus, dacă dorești să obții un credit prin programul Noua Casă, dosarul trebuie să includă următoarele documente:

 • copie după certificatul de naștere;
 • copie după certificatul de căsătorie (dacă este cazul);
 • adeverință de salariu dacă lucrezi la MAI, MApN, SRI, SIE, SPP, Poliția Comunitară, Jandarmerie, penitenciar sau alte forme speciale. În caz contrar, informațiile sunt raportate la ANAF și nu mai este nevoie de adeverință de salariu. Pe lista celor care pot apela la programul Noua Casă intră mai ales persoanele cu venituri stabile obținute din salarii, pensii, rente viagere, contracte PFA sau drepturi de autor. Nu întotdeauna primesc împrumutul persoane care au venituri din chirii, salarii obținute în străinătate sau diurne;
 • antecontractul de vânzare-cumpărare în original, prin care să dovedești că ai plătit avansul;
 • actele de proprietate ale locuinței;
 • extras de carte funciara;
 • declarație pe proprie răspundere care să ateste că la data întocmirii dosarului pentru creditul Noua Casă nu deții o locuință mai mare de 50 mp și nu ai cumpărat o altă proprietate prin Prima Casă;
 • alte documente standard cerute de bancă, în funcție de politica sa internă de acordare a creditelor.

Condiții necesare pentru construirea casei

Dacă îți dorești să construiești o casă, trebuie să respecți, cumulat, următoarele condiții:

-să plătești avansul de 5% din costul de construcție;

-să declari, în momentul solicitării creditului, că nu deții o locuință mai mare de 50 mp;

-să fii proprietarul terenului pe care urmează să construiești casa;

-să oferi o garanție că împrumutul pe care îl vei obține va fi folosit pentru a construi o casă pe respectivul teren;

-să prezinți băncii un proiect tehnic al casei, precum și detalii legate de executarea lucrării;

-să deții autorizație de construcție, precum și toate avizele necesare;

-să faci dovada unui contract cu o firmă specializată în construcții, în care să se precizeze că antreprenorul este obligat să termine construcția în cel mult 18 luni de la data efectuării primei trageri din sumele oferite prin intermediul programului;

-să oferi dovada achitării unei polițe de asigurări a lucrărilor de construcție;

-să faci dovada constituirii unei garanții de bună execuție a lucrării în valoare de 10% din valoarea totală a devizului estimativ de lucrări;

-să nu înstrăinezi viitoarea casă în primii cinci ani după finalizare.

Pe lângă aceste condiții, viitorul proprietar se obligă să suporte costurile suplimentare care pot apărea față de cele precizate în deviz. 

Ce procent garantează statul în programul Noua Casă și cât este avansul beneficiarului

Procentul de garantare de către stat a creditelor destinate achiziţionării locuinţelor prevăzute mai sus este de maximum 50%, exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanțării garantate în condițiile în care valoarea finanțării este de maximum 70.000 euro și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, în valoare de maximum 66.500 EUR și avansul plătit de beneficiar.

Procentul de garantare de către stat a creditelor destinate achiziţionării locuinţelor prevăzute la primele două puncte (adică locuințe noi și locuințe consolidate) este de maximum 60% exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanțării garantate în condițiile în care valoarea finanțării este cuprinsă între 70.001 EUR și maximum 140.000 EUR echivalent lei și este compusă din finanțarea acordată de instituția de credit, cu o valoare cuprinsă între minimum 59.501 EUR și maximum 119.000 EUR, la care se adaugă avansul plătit de beneficiar.

Avansul este cuprins între 5 și 15%, după cum urmează:

La categoria 70.001 – 140.000 euro avansul e de minimum 15%
La categoria de 70.000 euro avansul e de minimum 5%

Noua Casă – ce condiții trebuie îndeplinite

În ceea ce privește criteriile de eligibilitate pentru a participa la programul Noua Casă, beneficiarul programului trebuie să îndeplinească în mod cumulativ următoarele condiții:

-Să declare pe proprie răspundere, în momentul solicitării creditului garantat, că nu deține proprietate mai mare de 50 mp, exclusivă sau împreună cu soțul ori soția, indiferent de modul sau momentul în care a fost dobândită;

-Să achiziționeze sau să construiască o singură locuință printr-un credit acordat și garantat de condițiile Programului;

-Să aibă calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul. 

În cazul locuințelor vechi (recepționate la terminarea lucrărilor de construcție cu mai mult de cinci ani înainte de solicitarea creditului garantat), condițiile rămân similare programului Prima Casă. 

De asemenea, contractele și promisiunile de garantare încheiate și aflate în derulare la data intrării în vigoare a programului Noua Casă continuă să urmeze prevederile legislației în vigoare la data emiterii lor, la fel și în cazul dosarelor aflate în curs de analiză la data intrării în vigoare a noului program. 

Foarte important de știut este că beneficiarii pot efectua rambursarea parțială sau integrală fără a se percepe un comision de rambursare anticipată. Autoritățile spun că Noua Casă va debuta cel târziu la data de 15 august 2020. 

Condiții salariale pentru aplicarea în programul Noua Casă

Pentru a putea aplica la programul Noua Casă, trebuie să ai un venit lunar stabil, valoarea necesară a acestuia fiind diferită în funcție de suma dorită și de banca la care apelezi. 

Chiar și persoanele cu salariul minim pe economie pot accesa un apartament prin Noua Casă, însă în cazul acestora, suma disponibilă va fi mai mică decât plafonul maxim al acelei categorii de locuință. 

Cine poate aplica în programul Noua Casă

Pentru a beneficia de condițiile avantajoase ale programului Noua Casă, trebuie să respecți următorii termeni:

-să fii cetățean român;

-să nu ai în proprietate cu soțul/soția ori alte persoane o locuință individuală sau în comun mai mare de 50 mp, cu excepția locuințelor primite drept moștenire;

-să poți achita 5-15%, în funcție de caz, din valoarea locuinței ce urmează a fi cumpărată;

-să nu ai în derulare alt credit ipotecar sau să fi accesat un credit prin programul Prima Casă în trecut;

-să cumperi o locuință finalizată sau să ai în plan să construiești o locuință cu împrumutul acordat;

-să achiți avansul minim și să constitui un depozit colateral egal cu valoarea dobânzii datorate pe o perioadă de trei luni.

De asemenea, locuința pe care o vei achiziționa trebuie să fie încadrată într-una din clasele de eficiență energetică A, B sau C. În plus, nu poți vinde noua locuință în primii cinci ani după achiziție. 

surse: storia.ro, hotnews.ro, FNGCMM

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate