Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Culturii nu are bani pentru Sala Unirii şi Monumentul Unirii de la Alba Iulia. Răspuns primit de senatorul Alexandru Pereş

Publicat

alexandru peresMinisterul Culturii a răspuns unei interpelări transmise în martie de senatorul Alexandru Pereș, privind Sala Marii Uniri și Monumentul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia. Potrivit ministerului, construirea Monumentului Marii Uniri la Alba Iulia a fost amânată pe termen nedefinit, din lipsă de fonduri. De asemenea, nu sunt fonduri de la bugetul de stat nici pentru restaurarea Sălii Unirii.

Vă prezentăm în continuare, integral, conţinuturile interpelării senatorului şi răspunsul ministerului:

”Domnule Ministru,

Mai mulți senatori și deputați provenind de la PC, PP-DD, PSD și PNL, au inițiat o propunere legislativă prin care solicită finanțarea, de la bugetul de stat, pentru construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, având în vedere că în anul 2018 se împlinesc o sută de ani de la data adoptării rezoluției privind unirea Transilvaniei cu România. Cu ocazia dezbaterilor pe fondul acestei inițiative legislative, în plenul Senatului României, s-a conturat opinia unanimă că se impune implicarea directă a ministerului pe care îl coordonați în vederea realizării atât a Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, cât și a restaurării generale a Sălii Unirii, în perspectiva aniversării centenarului de la data înfăptuirii Marii Uniri.

Astfel, propunerea legislativă, deși prezintă anumite probleme de tehnică legislativă, a fost adoptată de Senat, urmând ca la Camera Deputaților, cameră decizională, aceasta să fie corectată. Cu toate acestea, consider că viabilă ar fi soluția ca la rectificarea bugetară din iunie-iulie a.c., guvernul să aloce fondurile necesare pentru cele două proiecte, cu condiția ca, până atunci, Ministerul Culturii să se implice și să sprijine autoritățile locale, în vederea întocmirii documentației tehnice necesare.

Autoritățile județului Alba de ani buni organizează din resurse proprii festivitățile ocazionate de sărbătorirea anuală a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, fără ca guvernul să aloce vreo sumă pentru susținerea acestora. Dacă nu era suficient, în prezent doar autoritățile județene se preocupă de soarta Sălii Marii Uniri pentru care se impune finanțare urgentă de la bugetul de stat, astfel încât să fie realizate lucrările de restaurare, suma cifrându-se la valoarea de 6.500 mii lei.

Urmare a celor reliefate mai sus, vă întreb, cu condescendență, domnule Ioan Vulpescu, Ministru al Culturii:

1. Are ministerul pe care îl conduceți disponibilitatea de a se implica în vederea sprijinirii autorităților locale pentru realizarea lucrărilor de restaurare a Sălii Unirii, cât și pentru întocmirea documentației tehnice necesare construirii Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, astfel încât la rectificarea bugetară din iunie-iulie a.c. guvernul să poată aloca fondurile necesare?

2. A propus Ministerul Culturii, conform HG 24/2014, includerea restaurării Sălii Unirii și construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, în Programul Național ,,România 100”?”

În data de 28 mai, Ministerul Culturii a răspuns întrebărilor formulate de senatorul Alexandru Pereș, astfel:

Sala Marii Uniri, fosta Cazină militară, monument istoric înscris în Lista Monumentelor Istorice a județului Alba, se află în proprietatea CJ Alba și este administrată de către Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Monumentul a suferit degradări, în decursul timpului, în special la nivelul șarpantei, și are nevoie de un nou concept de expunere și valorificare muzeală.

Din informațiile puse la dispoziție de către Direcția Județeană pentru Cultură Alba, serviciu deconcentrat al Ministerului Culturii, toate acestea au fost menționate într-un document adresat Executivului de către CJ Alba, la care nu s-a primit răspuns și care nu a fost redirecționat către Ministerul Culturii, ca solicitare de sprijin financiar.

Monumentul a făcut obiectul unor reparații curente, executate de către administrator, astfel că, în momentul de față, starea de conservare a acestuia nu mai este pusă în pericol de infiltrații la nivelul șarpantei sau de alți factori de mediu care să-i afecteze integritatea structurală.

Referitor la construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, în municipiul Alba Iulia, vă comunicăm faptul că, în anul 1993, Ministerul Culturii, în colaborare cu Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, Prefectura Județului Alba, Consiliul Județean Alba și Consiliul Local al municipiului Alba Iulia a organizat Concursul Național pentru ridicarea Monumentului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 în parcul Cetate din municipiul Alba Iulia.

Ca urmare a acestui concurs a fost desemnat drept câștigător proiectul realizat de sculptorul Mihai Buculei. Proiectul a fost avizat de Ministerul Culturii, în baza analizei Comisiei Naționale pentru Monumentele de For Public.

Din păcate ridicarea monumentului a fost amânată pe termen nedefinit din lipsă de fonduri, situație care se perpetuează și în acest an, având în vedere bugetul deosebit de restrictiv alocat instituției noastre. Ca urmare a acestei situații, vă informăm că Ministerul Culturii nu dispune de fondurile necesare sprijnirii autorităților publice locale pentru realizarea celor două obiective.”

Monumentul ar urma să fie amplasat în parcul din faţa Catedralei Reîntregirii  din Alba Iulia, probabil în apropierea fântânii arteziene. AICI detalii despre planurile pentru Monumentul Marii Uniri la Alba Iulia.

Construirea unui monument al Unirii la Alba Iulia este criticată de unii istorici, dar şi de reprezentanţi ai administraţiei, care susţin că există deja două monumente simbol ale Marii Uniri: Sala Unirii şi Catedrala Reîntregirii.

Citeşte şi Construirea cu 15,38 milioane lei a Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, aprobată de Senat. Plata în tranşe, până în 2018

Citeşte şi REPORTAJ: SALA UNIRII din Alba Iulia. Locul unde delegații din toate colțurile Transilvaniei au votat UNIREA cu ȚARA

Citeşte şi RESTAURAREA Sălii Unirii din Alba Iulia. Parteneriat între CJ ALba şi Universitate pentru renovarea completă a clădirii până în 2018

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax