Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministerul Muncii propune creşterea în trei etape a salariilor din învăţământ, din luna august 2016 până în ianuarie 2018

Publicat

profesori Ministerul Muncii propune un nou plan pentru creşterea salariilor din Educaţie, aplicat în trei etape. Corecțiile salariale ar urma să intre în vigoare din luna august a acestui an, iar în august 2017 ar urma noua grilă de salarizare. În ianuarie 2018 se propune aplicarea bonusului de performanţă.

Conform propunerii Ministerului Muncii, în învățământul preuniversitar, o învățătoare sau educatoare cu studii liceale, aflată la începutul carierei, pornește de la un salariu de 1.480 de lei și poate avea în primii doi ani de profesat, cel mult 1.843 de lei, corespunzător unui nivel de gradație 5. Cel mai mare salariu de bază din această categorie urmează să-l aibă cadrele didactice cu peste 40 de ani vechine, respectiv 1.990 de lei. Suma poate ajunge la 2.265 dacă gradația este definitivă, informează News.ro

În cazul unui profesor cu studii superioare de scurtă durată și grad didactic debutant, salariul de pornire propus este de 1.650 de lei, iar la o gradație de nivel 5 el crește la 2.055 de lei. Un profesor debutant, cu studii superioare de lungă durată, începe de la un salariu de bază de 1.749 de lei. Cel mai mare salariu propus în învățământul preuniversitar este de 3.662 de lei. Pentru acesta, profesorul trebuie să aibă o vechime de peste 40 de ani în muncă și gradul didactic I.

În ceea ce privește învățământul universitar, salariile pornesc de la 2.178 de lei în cazul unui asistent cu vechime de până la trei ani, în vreme ce pentru aceeași funcție, dar o vechime de până la 40 de ani în muncă, ajung la 2.666 de lei. După peste 40 de decenii la catedra, un profesor universitar poate obține 6.866 de lei pe lună, potrivit proiectului Ministerului Muncii.

De salarii mai mari se vor bucura și profesorii care au funcții de conducere în cadrul universităților sau facultăților. Astfel, un șef de catedră, gradul II va avea salariul de bază de 7.172, un decan va fi remunerat cu un salariu de bază de 7.586, iar cea mai înaltă funcție, cea de rector grad II, va fi plătită de stat cu 8.732 lei.

Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Muncii, personalul didactic calificat de predare și conducere care își desfășoară activitatea în localități izolate primește o indemnizație de până la 20% din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă. De asemenea, cadrele didactice din învățământul special beneficiază de o creștere cu 15% a salariilor de bază. Totodată, se arată în documentul propus spre negociere sindicatelor din educație, personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-4 clase de elevi în învățământul primar sau gimnazial primeste o indemnizație pentru activități care solicită o încordare psihică foarte ridicată, reprezentând o creștere salarială cu 5% pentru 2 clase de elevi, 7,5% pentru 3 clase și 10% pentru patru clase.

Pentru personalul din instituțiile de învățământ superior, senatele universitare pot stabili salarii diferențiate, cu o creștere de până la 30% a salariilor de bază, în funcție de specificul activității desfășurate și de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii, se mai arată în proiectul Ministerului Muncii.

Din calculele Ministerului Muncii, impactul bugetar suplimentar anual al introducerii noii grile ar fi de 1 miliard de lei. Noua propunere a fost înaintă spre negociere sindicatelor din învățământ care trebuie să dea un răspuns până la începutul săptămânii viitoare.

sursa: realitatea.net, știripesurse.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement