Eveniment
Ministrul Apărării: România nu este în situația de a intra în război, nici dacă Federaţia Rusă ar intra în Ucraina
România, ca membră NATO, în acest moment nu este în situaţia de a intra în război nici în cel mai prost scenariu, în care Federaţia Rusă ar intra în Ucraina, afirmă ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.
El a fost întrebat dacă bărbaţii români, în special cei tineri, ar trebui să se teamă că vor fi încorporaţi, în contextul situaţiei din regiune.
Vezi și Traian Băsescu: 11 motive pentru care Putin NU va invada Ucraina. Analiza fostului președinte
„Nu ar trebui să fiţi îngrijorat deloc şi vreau să vă aduc câteva argumente foarte pragmatice, în primul rând pentru că România, ca membră a unui sistem defensiv puternic, cel mai puternic, care este NATO, în acest moment nu este situaţia de a intra în război, în orice situaţie în care, să zicem,
Federaţia Rusă, în cel mai prost scenariu, ar intra în Ucraina. Pentru că, a spus-o şi Stoltenberg recent, Tratatul NATO prevede posibila intervenţie militară doar în cazul ţărilor, dacă este atacată o ţară care este membră a NATO, aşa funcţionează solidaritatea NATO. Ucraina nu este, încearcă să devină membră NATO, dar nu are, încă, acest statut”, a declarat Vasile Dîncu duminică, la Prima TV.
El a subliniat că nici măcar Ucraina nu şi-a mobilizat rezerviştii.
„Ea este atacată şi nu şi-a mobilizat rezerviştii, aşa încât nu este cazul în acest moment „, a completat Dîncu.
Ministrul a precizat că pentru cei care vor să facă armata există variante derulate de MApN.
„De exemplu, înscrierea de voluntari, este un sistem modern, un sistem NATO în care, pentru a suplimenta forţa de rezervă de care este nevoie, pe lângă rezerviştii care există, avem nevoie şi de rezervişti care se înscriu într-un sistem, primesc o pregătire militară de scurtă durată şi care beneficiează şi de anumite resurse, de o soldă pe timpul cât îşi desfăşoară activitatea ca şi civili la locul lor de muncă”, a declarat Dîncu.
De ce nu face declarații Iohannis
Dîncu a fost întrebat dacă nu are impresia că preşedintele Klaus Iohannis este absent, de multe ori, atunci când ar fi trebuit să iasă şi să comunice în faţa poporului.
„Cred, ca profesor de comunicare, cred într-o ierahie foarte clară a nivelurilor de comunicare şi a tipurilor de comunicare. Există preşedinţi care vor să-şi asume întotdeauna totul şi să preia toate informaţiile, comunică în locul premierului, comunică în locul miniştrilor, atunci când sunt evenimente importante.
Eu cred că preşedintele Iohannis respectă foarte bine ierarhia şi lasă să se pună în valoare tot sistemul administrativ. (…) Am avut şi preşedinţi care au comunicat foarte des, dar eu cred că un preşedinte al României trebuie să comunice doar în momente esenţiale şi atunci când spune ceva, să fie un lucru esenţial.
Când preşedinţii au comunicat în fiecare săptămână, şi au fost perioade politice, vedeam că lucrul devine banal. (…) Dacă ar fi eu să hotărăsc un asemenea sistem, aş hotărî acest tip de sistem în care, cel mai puţin şi cel important comunică preşedintele şi, în ordinea asta, în jos apare o comunicare pe orizontală, apar alte tipuri de comunicare care să fie în ritmul evenimentelor, să spunem”, a declarat Vasile Dîncu duminică, la Prima TV.
sursă: Agerpres
sursă foto: Vasile Dîncu (Facebook)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News