Actualitate
Ministrul Mediului despre NOUA TAXĂ AUTO: „Nu dorim ca ea să mai fie atacată, contestată şi să câştige cineva în instanţă”
Un proiect de lege al taxei auto urmând să fie finalizat până la sfârşitul anului prin care Guvernul pregăteşte o nouă metodă de penalizare a proprietarilor de maşini care poluează, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.
Întrebata de proiectul privind nouă taxa auto, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat că la această metodă de penalizare a poluatorilor lucrează specialişti din mai multe ministere.
„Atunci când emit un ordin de ministru, scot o ordonanţă de urgenţă, un HG, un proiect de lege, întotdeauna ele sunt foarte bine fundamentate şi inclusiv fac dezbatere publică astfel încât să nu am niciun fel de fisură în adoptarea acelui act normativ. Aşa vă spun şi de data aceasta. Am spus că undeva până la sfârşitul anului pentru că ne dorim să luăm absolut la mână, împreună cu colegi de la Ministerul Transporturilor, RAR, Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, pe toate părţile, analiza acestei viitoare metode de penalizare a poluatorului în sensul că nu dorim ca ea să mai fie atacată, contestată şi să câştige cineva în instanţă. Adică din toate punctele de vedere să ne asigurăm”, a spus Graţiela Gavrilescu.
VEZI: Calculator Taxa auto 2018 – TIMBRUL DE MEDIU
Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, după aderarea României la Uniunea Europeană. Atunci, taxa se calcula în funcţie vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii.
Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificată, iar Guvernul a scăzut valoarea acesteia cu o treime. De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie atât la reînmatricularea maşinilor înregistrate în România înainte de 1 ianuarie 2007, cât şi pentru cei care aduceau maşini din Vest. Începând cu 30 ianuarie 2012, taxa este suspendată până la 31 decembrie 2012, iar persoanele care plătiseră deja urmau să primească banii înapoi.
Din 15 martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculată exclusiv pe baza emisiilor de CO2, înscrise în cartea de identitate a maşinii. Timbrul de mediu pentru autovehicule face parte din cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News