Connect with us
Advertisement

Eveniment

Ministrul Mediului vrea pedepse mai mari pentru cei care amenință sau agresează pădurarii. PROIECT, la Senat

Publicat

Ministrul Mediului vrea majorarea pedepselor aplicate celor care comit infracțiuni de ultraj împotriva personalului silvic care își exercită atribuțiile de serviciu. Mai exact, se propune sancționarea cu pedeapsa prevăzută de lege pentru respectiva infracțiune, ale cărei limite se vor majora cu jumătate.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, senatorul UDMR Tanczos Barna, a depus miercuri la Senat un proiect legislativ care vizează modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal.

Proiectul urmărește completarea categoriilor de personal cu referire la care legiuitorul a incriminat limite superioare ale pedepselor, pentru omor, actele de agresiune / sau amenințare săvârșite asupra acestora, în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin adăugarea personalului silvic (infracțiunea de “Ultraj” în forma prevăzută și pedepsită de art. 257 alin. (4) din Codul penal).

Potrivit inițiatorului, propunerea legislativă este motivată în primul rând de intensificarea cazurilor de agresiuni fizice / psihice, îndreptate împotriva personalului silvic care își face doar datoria, prin îndeplinirea în mod corespunzător a atribuțiilor de serviciu, pentru separarea integrității fondului forestier național.

„Astfel, în ultimii ani, aperărâd pădurea, 6 pădurari au fost omorâți, iar peste 700 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici au fost atacați de infractorii surpriniși în timp ce tăiau ilegal sau sustrageau material lemnos, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (mașini, locuințe, anexe gospodărești, etc.).

Mai mult, numai în primul trimestru al anului 2021, la nivelul administratorului fondului forestier proprietate publică a statului, s-au produs 5 noi cazuri de ultraj îndreptate împotriva personalului silvic, unele dintre el fiind soldate cu vătămări corporale care au necesitat numeroase zile de îngrijiri medicale.

Apreciem că înăsprirea regimului sancționator pentru ultrajul săvârșit împotriva personalului silvic, va conduce pe termen scurt, la descurajarea actelor de agresiune la adresa autorității statului, permițând personalului de specialitate silviăa să-și îndeplinească atribuțiile într-un cadru mai sigur, iar pe termen lung, va contribui la scăderea infracționalității în general (aproape fără excepție, toate actele de ultraj au loc în situații în care personalul silvic intervine în numele statului, pentru prevenirea infracțiunilor la regimul silvic)”, a mai explicat initiatorul.

Prin proiect se propune modificarea alineatului (4) al articolului 257 din Codul penal, care va avea următorul cuprins:

„(4) Faptele prevăzute în alin. (1) – (3), comise asupra unui polițist, jandarm, precum și asupra personalului silvic, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement