Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ministrul Sănătății explică de ce nu declară epidemie de gripă: Este o stare de alertă epidemică. Când va fi vârful sezonului

Publicat

 Emiterea unui ordin de ministru pentru declararea epidemiei de gripă ar însemna noi restricții, astfel că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că va emite o instrucțiune care se va referi la o stare de alertă epidemică.

Ministrul Alexandru Rafila a spus că România este în a treia săptămână epidemică, dar nu va fi declarată epidemie.

Vezi VIDEO România, în stare de alertă epidemică. Recomandări și măsuri luate de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației

„Legea 95 îmi permite să adopt o instrucțiune privind o stare de alertă epidemică pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situație – există o lege adoptată în timpul pandemiei, legea 136 – în care să avem restricții.

Citește și Val de îmbolnăviri în Alba: Mii de cazuri de infecții ale căilor respiratorii, gripă și pneumonie. Câte persoane au fost internate

Ați văzut că abordarea noastră a fost una care să vină în sprijinul desfășurării normale a activității economice și sociale, să menținem școlile deschise, nu să introducem iar chestiuni legate de carantină și izolare. Emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o astfel de situație.

Prefer să adoptăm, pentru că nu e o situație dramatică, este o situație fără precedent în această perioadă. Ați văzut, însă, că în urmă cu 5 sau 10 ani, în luna februarie aveam mai multe cazuri viroze, am avut și 170.000 de cazuri de viroze pe săptămână. Este doar mai devreme”, a spus ministrul Sănătății.

Citește și Școlile se redeschid luni, 9 ianuarie, în condiții normale. Ministrul Educației: nu avem în vedere suspendarea cursurilor

Ministrul a mai spus că înainte de 2020 nu exista această lege, Legea 136, care a fost adoptată de Parlament în 2020 și prin declararea epidemiei practic ar intra în vigoare și restricții.

„ Eu sunt un om echilibrat și încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru protejarea sănătății publice, dar nu vreau să ne întoarcem în niciun fel la alte discuții legate de carantină și izolare, pe care să le ia autoritățile în cazul în care Ministerul Sănătății emite un astfel de ordin.

Situația a fost mult mai bună în timpul pandemiei atunci când am făcut recomandări. Aderența populației a fost mult mai bună decât în perioada de restricții care a generat și foarte multă tensiune în societate. Prefer partener în populație, nu situații care să ducă la tensionarea situației în general, mai ales că este și un context economic complicat”, a mai spus Rafila.

Ministrul a mai spus că nu crede că se va depăși pragul critic și speră ca după atingerea vârfului, în următoarea lună, numărul de cazuri să înceapă să scadă.

Rafila: Vârful sezonului gripal, la final de ianuarie

Vârful sezonului gripal va fi undeva în intervalul 15 ianuarie – 10 februarie, după care cazurile de gripă vor scădea, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Rafila a explicat, joi, ce înseamnă epidemia de gripă, respectiv o succesiune de 3 săptămâni epidemice.

Comparativ cu 5 sezoane anterioare anului 2020, deoarece sezoanele 2020 – 2021 și 2021 – 2022 au fost atipice pentru că au dus la o circulație mult mai scăzută a tulpinilor care produc de obicei viroze respiratorii în sezonul rece, numărul actual de cazuri depășește cu peste 20% media multianuală.

„Vârful, de obicei, în cele 5 sezoane, era undeva în februarie. De data asta avem decembrie- ianuarie, asta înseamnă că sezonul gripal este decalat cu câteva săptămâni, este mai rapid decât era în urmă cu câțiva ani”, a spus ministrul.

În ce privește rata de pozitivare, în ultima săptămâna a anului trecut a fost de 37%.

„Este posibil ca în acest sezon vârful infecțiilor să fie între 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a numărului de cazuri. Situația particulară din acest an este cauzată mai degrabă de intervalul 2021-2022, când circulația acestor virusuri a fost mai redusă, imunitatea populației este mai redusă”, a spus Rafila, potrivit căruia durata valurilor de infecție este de obicei este între 2 și 4 săptămâni.

Măsuri de protecție:

– evitarea aglomerațiilor, aerisirea spațiilor închise și purtarea măștii de protecție

– menținerea unei igiene adecvate a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului

– respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință

– consultarea medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii, pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventuale investigații suplimentare

– consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență organizate la nivel județean

– continuarea vaccinării antigripale, în special pentru persoanele aflate la risc: persoane cu vârsta peste 65 ani, gravide, bolnavii cronici.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax