Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Introducerea coplății în sistemul de sănătate a fost amânată. Serviciile medicale spitalicești în regim de zi rămân gratuite

Publicat

spital alba

Introducerea coplații in sistemul de sănatate a fost amânată, a declarat sâmbătă ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, după discuțiile cu misiunea FMI. „Coplata urmeaza să fie negociată cu asociatiile de pacienti și asociatiile profesionale. Legea zice că nivelul coplătii se stabileste in urma negocierilor. O majoritate a asociatiilor pacientilor se impotriveste coplatii. Probabil ca vor dura foarte mult.”

Cepoi a mai declarat că „Negocierile vor demara saptamana viitoare. Discutiile anterioare , cu delegatia FMI, erau ca in toamna sa fie introdusa coplata. Acum nu ne-am angajat la niciun termen, pentru ca din Parlament legea a iesit cu aceasta prevedere, si anume ca nivelul taxei si serviciile se stabilesc prin negociere si, prin urmare, nu ne putem asuma niciun termen”
Ce este coplata?

Introducerea sistemului de coplata face parte  dintre angajamentele Guvernului introduse inca de anul trecut in acordul de imprumut convenit cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Guvernul s-a angajat ca ponderea scutirilor de la plată sa nu depasească un nivel de 40% dintre pacienti.

Conform proiectului, pentru serviciile medicale  acordate in regim de  de zi, coplata este de 60 de lei la categoriile I si I M (cea mai inalta pentru spitalele monospecialitate), 50 de lei la categoriile II si II M, 40 de lei la categoria III, 30 de lei la categoria IV si 20 de lei la categoria V si la spitalele neclasificabile. In unitatile care sunt autorizate de Ministerul Sanatatii sa acorde servicii medicale spitalicesti in regim de spitalizare de zi si care nu acorda servicii medicale in spitalizare continua, coplata este de 20 de lei.

Nivelul minim al coplatii se incaseaza pentru consultatiile acordate de medicul fara grad profesional si cu grad profesional specialist si este de 4 lei/ consultatie, iar cel maxim, care se incaseaza pentru consultatiile acordate de medicul cu grad profesional primar, este de 5 lei/ consultatie.

In asistenta medicala ambulatorie de specialitate, nivelul coplatii pentru consultatiile acordate de medicul cu grad profesional specialist este de 5 lei/consultatie, iar pentru cele acordate de medicul cu grad profesional primar, de 7 lei/consultatie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax