Administrație
Modernizări la Spitalul Județean Alba: Scară exterioară pe cinci niveluri și lărgirea intrării principale în clădire
La sediul principal al Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia vo fi făcută noi lucrări menite să sporească securitatea la incendii a clădirii și să îmbunătățească accesul în sediu. Va fi montată o scară exterioară metalică pe clădire și va fi reamenajată intrarea principală.
Detaliile celor două investiții intră la aprobare în ședința Consiliului Județean de joi, 17 septembrie.
Proiectul „Construire scară exterioară de evacuare la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia” presupune o investiție de 621.723,19 lei cu TVA inclus, din care construcții-montaj, 459.837,81 lei. Durata de execuţie a lucrărilor este 8 luni, iar suprafața construită desfășurată reabilitată este 158,40 mp.
Lucrările sunt următoarele: construirea unei scări metalice de evacuare, exterioară, alipită corpului A de clădire, cu regim de înălțime S+P+ 6E, demontarea ferestrelor laterale ale corpului A, desfacerea parapeților ferestrelor pentru crearea golurilor pentru ușile de evacuare, desfacerea trotuarelor existente pe zona afectată, lucrări de terasamente; fundații izolate sub stâlpi; execuție placă de beton armat; montare structură metalică; instalații electrice; refacere trotuare și alei afectate.
Potrivit documentației de proiect, ”necesitatea realizării obiectivului de investiții este justificată de nevoia de asigurare a lungimii căilor de evacuare din clădire impuse de normativele de securitate la incendiu în vigoare. Scara de evacuare urmează a se ancora de clădirea existentă (corp A), care are un regim de înălțime S+P+6E, fără afectarea structurii de rezistență a clădirii existente. Materialele folosite vor fi cele agrementate de ISU pentru astfel de căi de evacuare, de asemenea și dimensiunile scării. Pentru accesul în clădire se vor demonta, la fiecare nivel, ferestrele existente și se vor demola parapeții acestora, pentru a obține golurile ușilor de evacuare”.
Scara metalică exterioară, va avea amprenta la sol de 30,90 mp și o suprafață desfășurată de 158,40 mp. Accesul până la cota zero a clădirii se va face pe un pachet de 7 trepte, iar pentru restul de 5 niveluri vor fi câte două rampe de scară/nivel, cu câte 11 trepte fiecare. Treptele au înălțimea de 15 cm, lățimea de 33 cm și o lungime de 140 cm, fiind executate din grătare electrosudate tip SP, antiderapante. Podestele au lungimea de 160 cm și lățimea de 318 cm, fiind executate tot din grătare electrosudate tip SP, antiderapante. Pentru siguranța utilizatorilor au fost prevăzute balustrade metalice cu înălțimea de 1m, realizate din cadre de țevi pătrate 50×5 cu platbandă 40×4, închise cu plasă împletită. Prinderea de clădirea existentă se va realiza la nivelul planșeelor/grinzilor clădirii existente cu ancore chimice.
La fiecare nivel, scara comunică cu holul central printr-o ușă rezistentă la foc, cu dimensiunea de 1,80×2,10 m, având sensul de deschidere spre exterior.
Evacuarea utilizatorilor, după coborârea de pe scară, se va face pe o alee pavată cu lățimea de 2 m, care comunică cu rețeaua de alei existente și care asigură ieșirea din incinta spitalului în spațiul public.
După finalizarea execuției lucrărilor vor fi refăcute spațiile vechi afectate. Va fi evacuate pământul amestecat cu resturi de materiale, va fi așternut un strat de pământ vegetal cu grosimea de circa 20 cm și va fi semănat gazon.
În contextul lucrărilor de securitate la incendii, se va face și lucrarea de amenajare a intrării principale la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia. Valoarea totală a investiţiei este de 405.522,50 lei cu TVA inclus, din care valoarea lucrărilor de construcții-montaj este 315.767,27 lei.
Intrarea va avea ușă automatizată, cu perdea de aer, ștergătoare profesionale de picioare și rampă de acces.
Durata de execuţie a lucrărilor este 4 luni.
”Necesitatea și oportunitatea realizării obiectivului de investiții este justificată de nevoia de asigurare a unui acces mai ușor al bolnavilor, a persoanelor cu dizabilități, a aparținătorilor și a personalului, precum și asigurarea gabaritelor căilor de evacuare impuse de normativele de securitate la incendiu în vigoare”, se arată în documentație.
Se urmărește asigurarea normelor impuse de normativele de securitate la incendiu precum și de asigurarea accesului în clădire a persoanelor cu dizabilități.
”Pentru îndeplinirea cerințelor impuse de normativele de securitate la incendiu se impune mărirea golurilor de acces existente în clădire, care în prezent au o înălțime de 2 m. De asemenea în prezent nu este asigurat accesul persoanelor cu dizabilități în clădire.
Se impune demolarea copertinei existente și realizarea unei structuri noi, configurate astfel încât să se rezolve fluxurile de circulație. Lucrările propuse ocupă o suprafață de 10,55m x 4,70m = 49,59 mp, la care se adaugă o rampă cu suprafața de 15 mp. Construcția are o înălțime de 3,70 m măsurată de la cota pardoselii existente.
În locul ușii de acces în clădire se creează un gol de trecere cu dimensiunea de 2,20m x 2,10m și se mai creează un gol de trecere suplimentar, prin desființarea unei ferestre. Se asigură astfel două goluri, fiecare cu dimensiunea de 2,20m x 2,10m, care comunică cu holul central al clădirii spitalului.
Pentru accesul din exterior, la extinderea propusă, vor fi montate două uși de acces la fața principală cu deschidere automată și o ușă în lateral, spre rampa pentru persoanele cu dizabilități”.
Printre lucrările vizate se află execuție rampă și placă acces din beton armat, automatizare ușă acces, montare perdea aer, instalație de canalizare a stergătoarelor de picioare, montare ștergătoare profesionale de picioare, montare balustradă și mână curentă; refacerea trotuare și alei afectate în timpul execuției.
Vor fi executate instalații interioare de iluminat și instalații interioare de iluminat de siguranță.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News