Connect with us
Advertisement

Actualitate

MODIFICĂRI la Legea Pensiilor, adoptate de Senat. Ce categorii de persoane se pot pensiona mai devreme

Publicat

casa_de_pensii_alba_Senatul a adoptat miercuri, o inițiativă pentru pentru modificarea Legii Pensiilor publice. Astfel, de reducerea vârstei standard de pensionare vor beneficia și persoanele care au desfășurat activități în grupa I de muncă pe o perioadă mai mică de 6 ani.

Au fost modificate și completate articolele 55 și 158 din Legea nr. 263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 380/ 2013 pentru modificarea și completarea Legii nr.263/ 2010 privind sistemul unitar de pensii publice s-a reglementat încadrarea în condiții speciale a activităților desfășurate, anterior datei de 1 ianuarie 2001, în grupa I de muncă, ceea ce a condus la reducerea corespunzătoare a vârstei standard de pensionare, dar numai pentru persoanele care au lucrat în aceste condiții cel puțin 6 ani, se arată în expunerea de motive.

Prin modificările adoptate, se recunoaște grupa I de muncă pentru toate persoanele care au cel puțin 2 ani lucrați în această grupa, ca fiind activitate desfășurată în condiții speciale.

„La stabilirea stagiului de cotizare realizat în condiții deosebite sunt luate în calcul, în vederea reducerii vârstelor standard de pensionare, și perioadele de vechime în muncă mai mici de 2 ani realizate în grupa I de muncă și grupa a II-a de muncă, până la data de 1 aprilie 2001”, se precizează în proiectul de act normativ.

Tot miercuri, Senatul a adoptat o propunere legislativă, pentru completarea art. 170 din Legea nr. 263/ 2010, astfel încât de indicele de corecție să beneficieze la data transformării pensiei în pensie pentru limită de vârstă și persoanele care s-au înscris la pensie de invaliditate anterior intrării în vigoarea legii.

S-a reglementat acordarea indicelui de corecție pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a legii, aplicându-se un indice de corecție calculat că raport între 43,3% din câștigul salarial brut realizat și valoarea unui punct de pensie la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflației pe anul 2011. În alin. (3) al art. 170 se prevede că indicele de corecție se aplică o singură dată, la înscrierea inițială la pensie.

surse: agerpres, avocatnet.ro, ampres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. geo

    vineri, 13.03.2015 at 00:06

    -cum se poate afla citi din actuali pensionari au o contributie completa de 35 de ani efectivi fara adeverinte false privind munca in diferite grupe speciale,conditii deosebite etc.
    -am intrebat pentru ca onorabili alesi se ocupa constant de aceste grupe speciale si nu de cei ce au contribuit intradevar la sistemul de pensii.
    -de ce nu se discuta legea in ansamblul ei ?
    -de ce nu se face o lege functie de contributie si nu o lege sociala.
    -ce este cu procentul (aberant) de penalizare la pensionarea anticipata si cei 8 ani in plus scost din burta pentru ca nici un specialist al ministerului munci nu apare public sa explice clar din ce calcule au reiesit aceste procente si majorarea perioadei de contributie de la 40 ani la 43 de ani?
    -de ce sunt nevoiti romani sa iasa la pensie pe caz de boala imaginara sau nu ,daca au stadiul complet de cotizare respectiv 35 ani?
    -faceti un calcul corect si se vede citi ani are un cetatean care a facut armata,facultatea la zi,si a fost si 35 ani in cimpul munci pentru a avea un stadiu complet de contributie si cei 8 ani suplimentari pentru a nu fi penalizat.
    -poate cinevasa dea un raspuns?
    multumesc.

    • mihaela

      marți, 31.03.2015 at 10:53

      73 ani -barbatii si 72 ani femeile daca a intrat in clasa I la 7 ani.

  2. elena

    joi, 16.04.2015 at 13:53

    De cand se vor recalcula pensiile cu aplicarea coeficientului de corectie si pensionarilor, a caror drept de pensie s-a deschis inainte de 1 ian. 2011 si au trecut la pensie de drept, dupa aceasta data. ?

  3. Romeo Novotny

    marți, 21.04.2015 at 09:42

    de ce nu se pote iesi la pensie la cerere cu o penalizare modica sau vrea guvernul ca fiecare vitor pensionar sa vina la servici cu sicriul dupa el

  4. elena

    luni, 18.05.2015 at 15:14

    DACA AM 54 DE ANI SI 35 DE ANI ACTIVITATE DE CE NU MA POT PENSIONA ? NU E DE AJUNS 35 DE ANI DE ACTIVITATE PINA LA 58 ANTICIPAT CRED CA O SA-I IMPLINESC CU PARASTASELE FACUTE . AM MUNCIT DEGEABA .

  5. elena

    luni, 18.05.2015 at 15:18

    AS DORI SA SE FACA O REVIZIE LA DOSARELE DE PENSIE SI AS DORI SA AFLU CITI DIN ACTUALI PENSIONARI VORBESC DE FEMEI AU 35 DE ANI CURATI

    • Maria

      marți, 19.05.2015 at 00:15

      Ce vi se pare anormal ca unii au 35 de ani vechime ? Eu am lucrat de cand am terminat facultatea, de la 24 de ani. Pana la 60 am facut 36 de ani vechime. Durerea cea mare este ca pensia pentru un absolvent de facultate este cu maxim 150-200 de lei fata de unul DOAR cu scoala profesionala, dar cu grupa de munca . In ce tara traim ? Umilirea si marginalizarea celor cu studii a fost preocuparea de capatai a fiecarui guvern. Urasc Romania pana la sfarsitul vietii! Nu trebuia sa-mi sacrific viata muncind la acesti exterminatori. Cum e posibil ca o femeie de servici sa aiba pensie mai mare decat unul cu studii superioare ?

      • Qiuntus

        duminică, 14.06.2015 at 10:03

        Poate nu cunoasteti ca la punctajul pensiei conteaza valoarea procentelor de contributie .
        Muncitorul,femeia de serviciu ori inginerul ce a lucrat in conditii foarte grele au avut o contributie la sistemul de pensii mai mare decat cei ce au lucrat in birouri .
        Pe dumneavoastra va doare ca vecina ce a lucrat in conditii speciale ca sudor, macaragiu ori electrician , avand studii …doar liceale , are pensiea cu 200 de lei mai mica .Este rusinos ca ganditi asa ! De ce nu faceti un calcul simplu ( fiind cu studii universitare ) ? Valoarea punctajului de pensie o poate calcula si o femeie de serviciu ce , odata, lucra ca strungar, lacatus- mecanic, electrician… Toata chestia e sa rationalizati ca de pui de o parte un leu , dupa ani , de el ai parte , iar de pui in pusculita zece lei e altceva .
        Studiile universitare nu semneaza cecuri in alb si nici cei 35 de ani lucrati ca bugetar intr- un loc caldut .

  6. v.i.

    vineri, 05.06.2015 at 09:54

    Cum este posibil ca cei care s+au pensionat pana la data de 01.03.2001 si au muncit peste 20 ani in grupa I de munca , sa aiba in decizia de pensie punctajul calculat corespunzator ptr. gr I prin impartirea la 30 ani in loc de 20 ani cum este specificat in lege 19/2000 , toti aesti oameni au lucrat in conditii deosebite de aceea li s+a acordtat grupa I de munca, nu au fost birocratti cu grupa I DE MUNCA.
    L. 19 /2000 spune clar ca se imparte la 20 ani si nu la 30 ani , ptr. cei care au efectiv munciti peste 20 ani in grupa I. iNINSTANTA TOATE JUDETELE DAU CASTIG de cauya Curtea de ApelBcau nu…de ce compara mereu cu minerul acela a avut si el frupa I DARA IESIT LAPENSIE LA 45 ANI SI CALCULUL PENSIEII ESTE CORECT IMPARTIT LA 20 ANI
    De ce aceasta discriminare…_cumse poate remideia si in judetele din Neamt si Bacau aceasta eroare ____

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement