Eveniment
Motociclist ucis de urs pe Transfăgărășan. Animalul i-a târât corpul într-o râpă adâncă de 80 de metri

Un motociclist a fost atacat de urs și ucis joi, pe Transfăgărășan, în apropierea barajului Vidraru. Bărbatul conducea o motocicletă înmatriculată în Italia. Potrivit autorităților, se oprise pentru un popas, într-o zonă populară pentru turiști. A fost târât de animal într-o râpă adâncă de 80 de metri.
Actualizare: În urma intervenției echipelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, pe raza comunei Arefu, în cazul unui motociclist care ar fi fost atacat de un urs, s-a constatat din nefericire decesul acestuia. Victima a fost identificată ca fiind un bărbat de cetățenie străină, de 48 de ani, prezentând mai multe plăgi mușcate pe corp.
Echipele de intervenție au reușit extragerea trupului bărbatului din zona greu accesibilă, în care a fost găsit, fiind transportat la o unitate medico legală pentru efectuarea necropsiei și stabilirea cu exactitate a cauzei decesului.
În cauză polițiștii au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, iar cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care evenimentul a avut loc și luarea măsurilor legale care se impun.
Totodată, a fost constituită comisia de intervenție imediată, conform OUG 81/2021, în vederea identificării exemplarului de urs și a fost luată decizia de extragere prin împușcare a acestuia, acest lucru fiind realizat cu succes, pericolul iminent pentru persoanele aflate în zona fiind înlăturat.
Zona unde a avut loc incidentul are de 4 ori mai mulți urși față de numărul optim
Romsilva a informat că fondul cinegetic unde s-a petrecut incidentul are o populație de 112 exemplare de urs, față de un număr optim estimat de 25, potrivit Agerpres.
”Fondul Cinegetic 5 Arefu, în care s-a petrecut incidentul, este gestionat de Direcția Silvică Argeș și, conform evaluării oficiale din primăvara acestui an, are o populație de 112 exemplare de urs, față de un număr optim estimat de 25”, se arată într-o informare postată pe pagina de Facebook a instituției.
Conform sursei citate, de la începutul anului și până în prezent, au fost extrase legal două exemplare reprezentând cota integrală de prevenție; trei exemplare în baza derogărilor obținute conform legii 242/2024 (intervenții în extravilan); două exemplare în baza prevederilor OUG 81/2021 (intervenție imediată).
De asemenea, a fost relocată din zona cetății Poenari o ursoaică cu pui, identificată cu comportament agresiv.
”În zona Transfăgărășanului, Direcția Silvică Argeș a montat peste 20 de panouri de avertizare, inclusiv în limba engleză, în punctele de risc identificate. Populația de urs este monitorizată permanent de gestionarii fondului. Facem din nou un apel la responsabilitate, pentru a evita astfel de incidente: NU hrăniți urșii; NU interacționați cu aceștia; NU îi fotografiați, nu vă apropiați de urși; Locul urșilor, animale sălbatice, este în pădure!”, mai informează Romsilva.
La nivelul celor 107 fonduri cinegetice gestionate de Romsilva unde există populații de urs, evaluarea din primăvara acestui an indică 3.186 de exemplare, comparativ cu un număr optim de 948, precizează aceeași sursă.
Potrivit acesteia, pentru aceste fonduri, în acest an a fost aprobată o cotă de prevenție de 52 de exemplare, din care 26 au fost extrase până în prezent.
Motociclist atacat de urs pe Transfăgărășan. Cum s-a produs incidentul
Trupul neînsuflețit al motociclistului care a fost atacat, joi, de urs pe DN 7C – Transfăgărășan a fost recuperat dintr-o râpă de 70-80 de metri, a precizat, pentru AGERPRES, șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu.
”În această dimineață, jandarmii argeșeni au fost sesizați prin mai multe apeluri SNUAU 112, de către cetățeni aflați în tranzit pe DN 7C (Transfăgărășan), cu privire la faptul că un motociclist a fost atacat de un urs.
Forțele de ordine s-au deplasat în zona indicată, unde au găsit motocicleta folosită de victimă.
În continuare, jandarmii au delimitat zona de siguranță și au solicitat sprijinul ISU Argeș și IPJ Argeș”, au transmis inițial reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi Argeș.
Pompierii au intervenit cu o autospecială de stingere, o autospecială de primă intervenție și comandă, o barcă și o ambulanță SMURD de prim ajutor calificat, alături de echipaje ale Salvamont, IJJ și IPJ Argeș.
Pentru avertizarea populației, în zonă a fost transmis mesaj RO-ALERT.
imagini: ISU Argeș, IJJ Argeș și arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Klara Weißhaupt
joi, 03.07.2025 at 22:30
Dar voi va uitati ce face „victima”?!???? Selfie cu „ursuletul”…. Ce investigatii?!?
Nori
miercuri, 09.07.2025 at 20:56
M-ați înebunit cu „numărul optim de urși”. Nu mai poți, în țara ta, să faci liniștit mișcare, bucurându-te de frumusețile naturale, pe traseele de munte, de teama urșilor.
Sunt mai protejați urșii decât oamenii!