Cugir
Muncitorii de la UM Cugir continuă greva, luni. Oamenii nu au acceptat creșterea de 6,5% oferită de Ministerul Economiei
Muncitorii de la Uzina Mecanică din Cugir (Fabrica de Sus) continuă greva declanșată acum mai bine de o săptămână. Oamenii nu au intrat nici luni la lucru și așteaptă o propunere din partea Ministerului Economiei la problema lor: salariile extrem de mici și condițiile precare de lucru. O delegație a întreprinderii discută cu reprezentanții Ministerului Economiei.
Liderul de sindicat din cadrul UM Cugir, Sorin Tomescu, a declarat pentru Alba24 că în prezent au loc discuții legate de solicitările oamenilor și că speră ca în curând, revendicările acestora să primească un răspuns acceptabil.
Reamintim că salariile muncitorilor din această fabrică sunt în mare parte mai mici de 2.000 de lei. Singurele sporuri care le ridică peste minimul pe economie sunt cele de vechime în muncă.
Oamenii sunt disperați și nu mai sunt dispuși să muncească pentru acești bani, în condițiile în care facturile pe care trebuie să le plătească sunt enorme, iar prețurile la alimente și carburanți au crescut foarte mult în ultimele 3 luni.
Totodată, în industrie există discrepanțe semnificative în ceea ce privește salarizarea, mai ales la Romarm și la Ministerul Economiei.
La Fabrica de Arme, o parte dintre muncitori au reluat lucrul încă de vineri, presați fiind de un contract extern cu o firmă din SUA. Oamenii au înțeles mai bine decât șefii lor de la București importanța contractului și au acceptat să lucreze, însă nu sunt deloc mulțumiți.
Negocierile cu cele două fabrici de armament aflate în grevă de multe zile, au eșuat, după ce oamenilor li s-a propus o creștere a salariilor de 6,5%.
Ministerul Economiei a ignorat protestele. La Cugir a fost trimis un secretar de stat fără putere de decizie, iar ministrul s-a limitat la un mesaj pe Facebook. Detalii AICI.
Problemele industriei de armament sunt profunde și sunt generate în parte de birocrația excesivă care îneacă domeniul. Decizia este spartă între mai multe autorități, Ministerul Economiei, Romarm și MApN, iar legislația este restrictivă.
Practic, o firmă de stat trebuie să funcționeze în piață după regulile după care funcționează insituțiile de stat. Spre exemplu, trebuie să producă la nevoie pentru MApN la un preț stabilit anterior, care nu poate fi modificat în funcție de piața reală.
UM Cugir are în prezent 870 de angajați.
Foto: Arhivă, prima zi de protest
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Gelu Stoian
luni, 21.02.2022 at 13:44
Bine FAC !!!!! Poate ca asa ii VA Veni Mintea la Cap, filozofului Vasile Dincu, ministrelul PSD al Apararii Nationale, Sub Egida si Obladuirea CARUI este ” Romarm ” Din CARE face partea si fabrica de armament si munitie din Cugir !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gelu Stoian
luni, 21.02.2022 at 13:52
Nici miniSTRULUL Economiei, nenicu’ PSD-istu’ nu-i mai BREAZ ca FILOZOFUL
V.Dincu, care NICI Macar Stagiul Militar nu si l-a SATISFACUT, dupa terminarea Facultatii de Filozofie de la UBB Cluj, din LASITATE, si nici nu a tinut in mana vreo arma, cu care sa si traga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!