Connect with us
Advertisement

Economie

Municipiul Alba Iulia, pe locul 5 pe țară la absorbția de fonduri europene în 2011. Vezi cum reacționează CJ Alba la clasarea pe locul 39

Publicat

Într-o analiză națională, realizată de Institutul pentru Politici Publice București, intitulată „Capacitatea și implicarea administrației publice locale în absorbția durabilă a banilor europeni pentru dezvoltarea comunităților din România”, a fost alcătuit un top al orașelor și județelor care în 2011 au reușit să obțină fonduri europene pentru finanțarea unor proiecte de infrastructură sau pentru alte domenii eligibile .

Primăria Municipiului Alba Iulia este în top 5 la accesarea fondurilor europene, valorificarea resurselor regenerabile de energie și la implementarea sistemelor informatice în instituțiile publice. Vă prezentăm mai jos câteva cifre reprezentative pentru județ și oraș, extrase din Analiza menționată (accesibilă aici: ipp bilant fonduri structurale apl).

La absorbția fondurilor europene, Consiliul Județean Alba se găsește clasat printre ultimele locuri (39 din 41).

Pe de altă parte,județul Alba se menține printre primele la atragerea de fonduri POR pentru valorificarea resurselor umane, fonduri PODCA (Program de dezvoltare a capacității administrative) și la creșterea accesului grupurilor vulnerabile pe piața muncii.

„Din trecerea în revistă a consiliilor judeţene care au accesat cei mai mulţi bani (Suceava, Sălaj, Ilfov, Timiş şi Neamţ) sau cei mai puţini (Braşov, cu doar puţin peste 300.000 euro accesaţi prin proiecte, CJ Ialomiţa, CJ Alba, CJ Satu‐Mare şi CJ Prahova) rezultă că, în aceşti ultimi ani, nu a existat o gândire unitară în administraţia centrală care să ţină cont de faptul că România îşi stabilise, de exemplu, anumite priorităţi de dezvoltare, aşa zişii poli de dezvoltare locală, consiliile cu bani puţini fiind exact printre aceştia”.

Ca reacție la această analiză, reprezentanții Consiliului Județean ne-au transmis o un tabel (accesibil aici: proiecte fonduri structurale CJ 2008-2012) care conține 12 proiecte finanțate de Consiliul Județean Alba, prin fonduri europene (POR, POSDRU, POS, PODCA, ) în perioada 2008-2012, în valoare totală de 343.906.184,49 lei.

„La fel şi la nivelul primăriilor. Ne-am fi aşteptat să regăsim pe primele poziţii în acest clasament al oraşelor cu cele mai multe fonduri accesate, în primul rând localităţile desemnate de Guvern drept poli de creştere economică în regiuni, însă din lista de 12 asemenea poli, nici jumătate nu se regăsesc în primele poziţii ale clasamentului”.

„Clasamentul accesării de fonduri structurale la nivelul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru proiecte de infrastructură socială la 31 decembrie 2011: Alba Iulia se găsește pe locul 14 din 26, cu suma de 2.782.226,72 lei (659.295 euro).

„La momentul actual, în fiecare judeţ din România există cel puţin un proiect al unei autorităţi locale implementat din fondurile POR. În interiorul regiunilor de dezvoltare cele mai multe fonduri POR au fost atrase de judeţele (atât primării cât şi consilii judeţene): Dâmboviţa, Hunedoara sau Iaşi şi cele mai puţine de judeţele Ialomiţa, Giurgiu, Călăraşi. Alba Iulia pe locul 11 din 42, cu suma de 321.569.483,18 lei.

„Fondurile pentru dezvoltarea resurselor umane au mers în cea mai mare parte, către autorităţile locale din Municipiul Bucureşti pentru proiecte ce au avut în vedere angajarea pe piaţa muncii a persoanelor de etnie romă, a persoanelor cu dizabilităţi, a persoanelor cu HIV/SIDA şi chiar a femeilor, discriminate pe piaţa muncii. În afară de municipiul Bucureşti, fonduri importante au fost atrase de către judeţele: Cluj, Iaşi, Alba”. Județul nostru se află pe locul 4, cu suma de 15.053.468 lei.

„Pentru creşterea accesului grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii (DMI 6.1, 6.2 şi 6.3) – un obiectiv major al POSDRU şi al Agendei Europa 2020, următoarele autorităţi locale au câştigat proiecte prin POSDRU”. Alba Iulia se află pe locul 3 după București și Cluj cu suma de 12.553.976 lei, bani atrași de Consiliul Județean Alba.

„Deşi numai 19,2% din fondurile PODCA au mers către autorităţile locale, restul de 80% fiind accesate de către instituţiile publice centrale, de asociaţiile de dezvoltare durabilă, de structurile deconcentrate, de ONG‐uri sau universităţi, credem că este utilă totuşi o imagine privind distribuţia geografică a fondurilor pentru administraţia locală alocate prin acest Program”. Județul Alba se află pe locul 7 cu suma de 3.693.683 lei.

„În ce priveşte valorificarea resurselor regenerabile de energie, sunt 4 autorităţi locale care au depus şi câştigat proiecte în acest sens şi anume:

• Primăria Oraşului Topoloveni, judeţul Argeş (48.224.125,84 lei – 11,4 milioane euro)

• Primăria Municipiului Roman, judeţul Neamţ (17.337.689,6 lei – 4,1 milioane euro)

• Primăria Municipiului Beiuş, judeţul Bihor (12.091.770,24 lei – 2,86 milioane euro)

• Primăria Municipiului Alba Iulia, judeţul Alba (5.443.353,52 lei – 1,28 milioane euro) – bani pentru Pentru proiectul Asigurarea sustenabilităţii energetice din surse alternative, a următoarele instituţii publice din Municipiul Alba Iulia: Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”, Căminul pentru Persoane Vârstnice, Centrul de Zi pentru Vârstnici, Direcţia Programe din subordinea Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia.

„Pentru implementarea sistemelor informatice în instituţiile publice, în următoarele judeţe au fost realizate astfel de investiţii cu sprijinul fondurilor POS CCE: Primăria Municipiului Alba Iulia, pe locul 4, după Neamț, Brașov și Dâmbovița, cu suma de 5.835.442 lei”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement