Eveniment
Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia are nevoie de 12 milioane de euro pentru lucrări la infrastructura clădirii
Conducerea Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia a prezentat bilanţul activităţilor şi proiectelor derulate în anul 2010. Din punct de vedere al numărului de expoziţii şi evenimente organizate, instituţia de cultură albaiuliană se poate compara cu marile muzee din ţară, însă muzeul are nevoie de finanţare pentru demararea unor lucrări la infrastructura clădirii.
Directorul Muzeului Unirii, Gabriel Rustoiu ne-a informat că, potrivit estimărilor, proiectul de refacere a clădirii ar necesita aproximativ 12 milioane de euro. „Avem probleme la etajul al doilea al muzeului. Vizitatorii se plâng că în lunile de vară acolo este foarte cald, iar pentru a rezolva această situaţie trebuie efectuate lucrări de izolare a clădirii. O altă problemă vizează drenajul subsolului, unde a apărut igrasie. Reamenajarea spaţiului expoziţional se află, de asemenea, pe lista de priorităţi, dar, deocamdată, nu avem finanţare.În 2012 se va deschide din nou Axa 5.1 şi sper să reuşim să obţinem fonduri de acolo”, a explicat Gabriel Rustoiu.
O altă problemă cu care se confruntă Muzeul Naţional al Unirii sunt parcările insuficiente din zonă. Potrivit unui studiu realizat de sociologul Rareş Diodiu, ce a avut ca tematică profilul vizitatorului s-a constatat că majoritatea turiştilor se deplasează la muzeu cu maşina, iar lipsa unui loc de parcare este o problemă. Acelaşi studiu sociologic a reliefat faptul că, în 2010, lunile cu cei mai mulţi vizitatori au fost mai, iunie, august, octombrie şi noiembrie, cumulând un total de 50.117 persoane, adică mai puţin cu aproximativ 300 decât în anul precedent. Veniturile extrabugetare au atins suma de 461.834 de lei, iar reprezentanţii muzeului susţin că a crescut numărul de albaiulieni care au trecut pragul instituţiei de cultură. În anul 2010, muzeul a organizat 46 de expoziţii, dintre care patru cu caracter internaţional, iar gradul de vizibilitate al instituţiei a înregistrat cel mai mare nivel, de la preluarea conducerii de către arheologul Gabriel Rustoiu.
Directorul Muzeului Unirii a spus că se doreşte o mai bună promovarea a instituţiei de cultură prin intermediul panourilor publicitare şi indicatoare de informare, iar, în viitor, se va recurge la publicitate în Gara din Alba Iulia şi alte zone de interes din oraş.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News