Connect with us
Advertisement

Eveniment

NEXT GENERATION: 23 de tineri cu care Alba se mândrește. Geniile și talentele locale care au depășit granițele județului și chiar ale țării

Publicat

index Sunt tineri, inteligenți și talentați, au pasiuni diferite, dar un lucru în comun, toţi sunt din județul Alba. Unii au plecat  spre alte locuri, pentru a-şi atinge idealurile la care au visat de mici sau şi le-au fixat pe parcurs, iar alţii au reuşit să ajungă pe podiumuri şi să rămână acasă.

Fotbaliști, cântăreți, bucătari renumiţi, oameni de știință, olimpici, regizori, compozitori, dansatori sunt doar câteva dintre ocupaţiile sau domeniile în care excelează 23 de oameni care au „acel ceva”şi au dus numele locului unde s-au născut mai departe, în Capitală şi peste hotare.

Talentul lor a fost apreciat de profesioniști şi astfel au reușit să iasă din „carapace”. Au continuat să ajungă „sus, sus, tot mai sus”, cum spune și refrenul cântecului compus de albaiulianul Marius Moga.

Au participat la emisiuni de talent, au cântat live în fața a mii de spectatori și telespectatori și au dat goluri în meciuri care le-au marcat viaţa şi cariera, au filmat videoclipuri ale unor artişti mari din România, au câștigat trofee la olimpiadele internaționale și au „bucătărit” pentru o țară întreagă sau alții au uimit întreaga lume cu aplicațiile pe care le-au inventat. Acestea sunt câteva dintre talentele și geniile locale pe care Ziarul Alba24 vi le prezintă.

Fiecare are o poveste specială, dar un lucru este cert: toţi au reuşit prin forţe proprii şi au devenit oameni cu care județul Alba se mândrește. Lista nu este completă, astfel că materialul va fi actualizat pe parcurs cu alte nume pe care dumneavoastră, cititorii Alba24, le puteți aminti.

Au bătut mingea pe stadionul Cetate din Alba Iulia, iar acum sunt cotați la milioane de euro și joacă pentru două echipe „grele” din fotbalul românesc

gicu grozav Gheorghe Grozav

Tânărul fotbalist, Gicu Grozav, cum îi spun prietenii, s-a lansat în fotbal la Unirea Alba Iulia, alături de care a promovat în 2009, iar acum joacă pentru echipa câinilor roșii, Dinamo.

Probabil, când a fost mic şi bătea mingea în faţa blocului nu s-a gândit vreodată că va fi cel mai scump transfer din istoria clubului Unirea Alba Iulia, că ar putea să joace la naţionala României sau că va fi primul jucător născut după Revoluţia din´89, care va marca golul câştigător într-un meci jucat de naţionala mare.

La vârsta de 16 ani, Gicu a fost promovat la echipa mare, de către antrenorul din acea vreme, Aurel Șunda. Pentru echipa-fanion a judeţului, Gicu a reuşit să marcheze 12 goluri în sezoanele 2007-2008, 2008-2009 – Divizia B și 2 goluri, în sezonul 2009-2010, când formaţia era promovată în Liga I.

A început să joace fotbal la clubul Unirea Alba Iulia, jucând primul meci în Liga a II-a, în perioada 2007-2008. Pentru că a vrut să joace fotbal la nivel mare, în 2010 Grozav a plecat în Belgia, la Standard Liège, fiind cumpărat de la Unirea Alba Iulia.

Albaiulianul Gicu Grozav a câștigat Cupa Belgiei și titlul de viceampion al Belgiei pentru acest club, deși a avut un număr relativ mic de prezențe în tricoul clubului.

Talentul înnăscut a lui Grozav pentru minge a fost descoperit şi selecţionerul de tineret Emil Săndoi, în 2009, când a fost convocat la naționala României U2, fiind primul fotbalist din Liga a II-a care a fost convocat. Astfel a jucat timp de doi ani la naționala de tineret, timp în care a jucat în 5 meciuri și a marcat un gol.

gicu grozav Pe 30 mai 2012, a debutat pentru naționala mare în meciul amical cu Elveția, marcând golul câștigător. Gicu Grozav este considerat ca fiind primul jucător născut după Revoluția Română din 1989 care a marcat un gol într-un meci jucat de naţionala mare. Pe 12 octombrie 2012, a marcat singurul gol în meciul România-Turcia, care s-a terminat 1-0.

Fotbalistul nu şi-a uitat niciodată originile, astfel că în vara anului trecut a jucat alături de foşti colegi de la Unirea Alba Iulia într-un meci caritabil, iar în acest an a făcut un cadou surpriză unuia dintre juniorii republicani B ai Unirii Alba Iulia, o pereche de ghete de fotbal.

Acum la vârsta de 24 de ani, Gicu Grozav se poate lăuda cu un palmares destul de bogat în cariera sa de fotbalist, a marcat 14 goluri în 62 de partide disputate pentru gruparea din Cetatea Marii Uniri, Standard Liege (Belgia), U Cluj, Petrolul Ploieşti, Terek Groznîi (Rusia). În această iarnă a semnat cu echipa câinilor roşii, Dinamo Bucureşti.

Gheorghe Grozav s-a născut pe 29 septembrie 1990 în Alba Iulia şi a urmat cursurile Şcolii Generale „Ioan Agârbiceanu” şi ale Liceului cu Program Sportiv.

„Microbul” fotbalului l-a luat și de la unchiul său, Cornel Ţălnar, fost antrenor la Dinamo. Dar nu este singurul din familie cu dragoste pentru minge, fratele său Ionuţ Grozav (foto) este jucător la echipa Mureşul Vinţu de Jos.

nicusor stanciu 1 Nicolae Claudiu Stanciu

Nicușor Stanciu, cum îi spun prietenii a început să bată mingea de fotbal tot la echipa Unirea Alba Iulia, unde și-a început cariera la vârsta de 11 ani. De la acea vârstă, tânărul a renunţat la o copilărie obişnuită în favoarea fotbalului, iar sacrificiul i-a fost răsplătit. La vârsta de 19 ani a semnat un contract pe 5 ani cu Steaua Bucureşti.

Când a semnat contractul cu formația roș-albastră, Stanciu a declarat: „Îmi pare bine că am ajuns la una dintre cele mai galonate formaţii ale fotbalului românesc. Sunt foarte fericit că am împlinit unul dintre visurile tatălui meu şi promit să dau tot ce am mai bun”. Steaua Bucureşti a plătit echipei FC Vaslui 700.000 de euro pentru achiziţionarea micuţului mijlocaş.

Nicuşor Stanciu este un produs 100% al formaţiei Unirea Alba Iulia, el fiind îndrumat în primii săi paşi din fotbal de antrenorul Alexandru Kalanyos.

De remarcat faptul că Nicuşor Stanciu este născut în data de 7 mai, dată la care Steaua Bucureşti a câştigat Cupa Campionilor Europeni (UEFA Champions League în prezent) şi a debutat în Liga I într-un meci cu Steaua Bucureşti disputat în data de 1 mai 2010 la Alba Iulia. Se numără printre fotbaliștii care a dat probe și la Chelesea FC, în 2010.

nicusor stanciu 2 Nicușor s-a născut în satul Cricău și a absolvit Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia. Pentru fanele tânărului fotbalist, vestea proastă este că la capitolul dragoste stă destul de bine, inima lui a fost „furată” de iubita lui Andreea Beldean (foto) de aproape trei ani.

Nicușor mai are o soră, Ioana și un frate de 7 ani (foto). Acesta din urmă, Rareș este deja pe urmele fratelui mai mare, fiind antrenat chiar de antrenorul ex-uniristului, Alexandru Kalanyos. Anul trecut la Gala clubului de juniori Unirea Juniors, Nicușor a avut ocazia să își premieze fratele mai mic pentru performanțele din 2014.

La vârsta de 21 de ani, fotbalistul albaiulian a acumulat experiență la FC Unirea Alba Iulia, FC Vaslui, iar din 2013 evoluează la Steaua București.

Judeţul Alba este plin de tinere talente cu „glas” de privighetoare, iar dovada clară este concursul „Vocea României”, la care până acum cinci tineri s-au făcut remarcați.

fely donose Fely Donose

Fely Donose, originară din Sebeş, este una din vocile talentate ale judeţului Alba, care a găsit succesul în Capitală. În urmă cu şapte ani s-a mutat la Timişoara, iar în 2012 a decis să facă un pas important în cariera muzicală şi s-a mutat la Bucureşti unde a participat şi la „Vocea României”.

Apariţia sa la „Vocea României” i-a schimbat viaţa radical, dar cu siguranţă va fi şi una de neuitat, întrucât vocea sa excepţională a fost lăudată de cei patru juraţi de pe atunci, Horia Brenciu, Marius Moga, Smiley şi Loredana Groza.

La preselecţiile pe nevăzute, Smiley a declarat că a cântat piesa „You and I” mai bine decât Lady Gaga. Pentru că „sângele apă nu se face”, Fely a decis să facă parte din echipa conjudeţeanului ei, Marius Moga.

Tânăra interpretă a avut până în acest moment colaborări cu Morandi, Guess Who, Silviu Paşca, Grasu XXL şi Puya şi a făcut parte din trupa Camuflaj. Cu toate astea, Fely nu a mai participat la nici un concurs de asemenea anvergură.

„Din concursurile de gen, <Vocea României> a fost singurul concurs care mi-a atras atenţia şi credibilitatea. Şi mă bucur de asta! Cât despre  genul muzical, am abordat atât pop, cât şi r&b, însă abordez cu uşurinţă si hip-hop, folclor si rock, cariera mea văzând-o în direcţia primelor două. Nu mă identific cu niciun artist român sau străin, cred cu tărie că îmi voi pune amprenta personală  în istoria muzicii, cu putin ajutor”, spune Fely.

În 2013, un alt fost concurent de la „Vocea României”, Silviu Paşca a făcut o piesă în colaborare cu Fely, „Prima piatră”.

După colaborări cu mai mulţi artişti, anul trecut în octombrie Fely şi-a lansat şi primul single solo, „Cine te crezi?”. În numai patru luni videoclipul a strâns pe Youtube peste 7 milioane de aprecieri.

maria alexievici, protv.ro Maria Alexievici

O altă tânără din Alba Iulia, care tot în 2012 a reuşit să impresioneze juriul de la „Vocea României” şi în special pe Horia Brenciu este Maria Alexievici. S-a lăsat pe „mâna” lui „nenea” Brenciu, care în acea vreme era jurat la emisiune. Colaborarea cu Horia i-a adus Mariei prestații live la spectacolele live susținute de acesta pe scene din Capitală.

Nu şi-a imaginat că atunci când a primit microfonul și va începe să cânte, se vor întoarce scaunele. Odată văzută în faţa faptului împlinit, cu trei scaune în faţa ei pe care scria „Eu te vreau”, Maria a decis că îl vrea pe „nenea” Brenciu.

Maria Alexievici are 23 de ani, iar în prezent este studentă la Conservator în Cluj-Napoca. Tot în urmă cu trei ani, Maria a participat și la Festivalul Concurs „Vocile Cetăţii”, unde a obţinut locul trei.

Tânăra care a reuşit să impresioneze juriul  la „Vocea Românei” şi-a descoperit talentul vocal, doar în urmă cu patru ani. „Dorinţa de a cânta a venit din mine ca un val pe care nu am mai putut să-l opresc”, spune Maria.

Maria studiază pianul de când era în clasa I, atunci când părinţii – mama, profesoară de matematică şi tatăl, preot – au decis să o înscrie la Liceul de Muzică şi Arte plastice din Alba Iulia. Tânăra declară că anii de şcoală, în principal cei de liceu i-au fost marcaţi de profesoara sa de pian, Rita Vrânceanu: „Ea a fost mai mult decât un profesor pentru mine, am fost prietene şi încă suntem, este o persoană la care eu ţin foare mult, m-a susţinut mereu în ceea ce am făcut.”

wowbiz.ro Chiar dacă nu și-a continuat drumul spre titlul de „Vocea Românei” până în finală, Maria a câștigat mii de fani și admirația unui întreg oraș şi nu numai. După ce a plecat din concurs, albaiulianca a spus că experiența trăită la „Vocea României” a fost una ”benefică, unică și extraordinară.”

Primul rod pe care aceasta l-a cules după participarea la „Vocea României” a fost concertul pe l-a avut alături de Horia Brenciu în noiembrie 2012, la Sala Palatului din București. Când a părăsit concursul, fostul antrenor i-a promis că va fi unul din invitații de la show-urile lui și s-a ținut de cuvânt.

„După ce am participat la <Vocea României>, în viața mea au avut loc foarte multe schimbări. Au apărut concerte și evenimente importante la care am participat, cum ar fi concertul de la Sala Palatului alături de Horia Brenciu și orchestra sa. Nu aș putea spune că viața mea s-a schimbat, ci doar că acuma este mult mai animată, diversă, mai plină de culoare”,  a spus Maria.

În 2013 a avut ocazia să îi încânte pe albaiulieni cu vocea sa, într-un concert caritabil organizat tot de un fost concurent de la „Vocea României”, Ricardo Caria.

Pasiunea şi dragostea pentru pian au determinat-o să urmeze mai departe cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În familia Alexievici, Maria nu este singura care a moştenit talentul muzical. Sora ei, Andreea este studentă tot la Conservator, dar și membră a trioului vocal de jazz, „3 O’clock”, iar fratele ei, Cristian studiază la Liceul de Arte „Regina Maria” și este toboșarul trupei locale „Poarta 3”.

maria simandi Maria Şimandi

La doar 17 ani, Maria i-a dat „pe spate” cu vocea „de aur” pe cei patru jurați de la „Vocea României” interpretând piesa „Chasing pavements”, a cânătăreței britanice, Adele. În toamna anului trecut, pentru „diamantul neşlefuit” din Aiud s-a dus o luptă „crâncenă” în cadrul emisiunii, astfel că Loredana Groza, Smiley, Marius Moga și Tudor Chirilă au încercat să o convingă pe tânără să aleagă antrenorul potrivit. În final a decis că vrea să facă echipă cu Smiley.

A fost considerată „cea mai curtată concurentă” a emisiunii. A reuşit să câştige şi inimle telespectaorilor de acasă, astfel că a fost preferata publicului şi a ajuns în show-urile live de la „Vocea României”.

Spunea atunci că în momentul în care a ales să  meargă la liceul de muzică, lumea din jurul ei i-a spus că nu o să câştige destul, „m-au cam descurajat, dar am avut destul curaj şi am zis că indiferent ce o să se întâmple, o să reuşesc. Înainte eram destul de invizibilă. Acum mi-am dat seama că orice e posibil”.

Din păcate nu a ajuns în semifinale, dar cu siguranţă a câştigat multă experienţă pe scenă în fața unui public numeros, prieteni noi şi fani.

Maria Şimandi este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte Regina Maria din Alba Iulia.  În timpul școlii face zilnic naveta de la Aiud la Alba Iulia. Mai are 5 fraţi, fiind mezina familiei. Este pasionată și de desen, dar și de muzică. Studiază canto cu Laura Orian din 2012, și spune că talentul în acest domeniu, l-a moștenit de la tatăl ei care a decedat atunci când Maria avea 11 ani.

tudor man Tudor Man

Tânărul de 29 de ani s-a născut în Blaj, dar a copilărit în orașul Teiuș. La vârsta de 18 ani și-a luat „zborul” la Alba Iulia, unde a fost solist în trupa „The Hearts”.

Publicul numeros de la „Vocea României” nu a fost o noutate, pentru că a participat cu trupa sa la diverse evenimente, dar au susținut concerte și în localuri. De mai bine de 2 ani s-a mutat la Capitală ca să facă muzică la nivel înalt, pentru că și-a dorit o carieră muzicală.

A participat la „Vocea României” de mai multe ori, dar se pare că anul 2014 a fost cu noroc pentru Tudor, deoarece la preselecțiile pe nevăzute l-a dat „pe spate” solistul trupei Vama, Tudor Chirilă care s-a întors cu scaunul și i-a spus „Eu te vreau”.

După prestație, Chirilă i-a spus tânărului că „m-am speriat ca n-o sa mai cobori de sus, din mansardă”. Pentru Smiley vocea lui Tudor a fost ca „două corzi separate”, de parcă ar fi două persoane pe scenă.

tudor man Nici Marius Moga nu a ratat ocazia să facă un comentariu despre vocea lui Tudor, și i-a spus că „ ai alter-ego”. Jurații au fost impresionați de felul în care tânărul a reușit să atingă două corzi, ca și cum ar avea o dublă personalitate.

Participarea la „Vocea României” i-a adus prieteni și fani noi. De asemenea Tudor spune că și-a schimbat stilul de interpretare „în  foarte bine. Mă bucur că am ajuns aici. Vreau să ajung departe”.

În cele două prestații live pe care le-a avut în cadrul concursului, albaiulianul a ajuns la inima spectatorilor și telespectatorilor cu piesa celor de la U2 „One” și The Script, „The man who can’t be moved”.

Experiența de la Vocea României, mărturisește Tudor „ a fost ceva măreț. Nu  a fost ceva sigur să ajung la show-urile live. Mi-am dorit să ajung mai departe și am ajuns. Lumea poate te recunoaște pe stradă, dar încerc să nu-i observ pentru că până să ajung un artist este drum lung”.

Smiley i-a prezis un viitor în muzica românească lui Tudor Man: „Mi-a plăcut foarte mult punerea în scenă. Interpretarea foarte bună. Ești un tip carismatic. Ai un viitor în muzica românească”.

super trooper Chiar dacă nu a „pus” mâna pe trofeul de la „Vocea României”, cu alți 6 colegi de breaslă a reușit să se califice în finala Eurovision România 2015, cu piesa disco „Secret place” . Trupa „Super Trooper”, din care face parte Tudor Man, aduce într-un concept nou de show spiritul muzica anilor `70.

Entertainment, costume originale, coregrafie şi voci de excepţie, sunt câteva elemente care readuc farmecul celor mai cunoscute hit-uri disco ale anilor ’70 într-o manieră modernă, cam acestea sunt cuvintele care descriu trupa din care face parte și albaiulianul Tudor Man.

ruben ciungan Ruben Ciungan

Un alt tânăr talentat din județul Alba care a reușit să impresioneze jurații de la „Vocea României”, în toamnă este Ruben Ciungan. A fost coleg de echipă cu Tudor Man, sub „bagheta” solistului de la trupa Vama. Tânărul de 19 ani a interpretat la audițiile pe nevăzute piesa „You are so beautiful” a lui Joe Cocker, iar Tudor Chirilă a fost singurul jurat care s-a întors.

Aiudeanul cu voce de bariton a obținut în 2014, locul I la Olimpiada Națională de Muzică, secțiunea Canto clasic, iar în 2013 a câștigat locul II la același concurs.

Este absolvent la Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia și a fost îndrumat de profesorul Ioan Chiciudean.

În prezent este student la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj – Napoca, unde studiază Canto clasic.

 

S-au „jucat” cu tehnologia și acum sunt celebri peste hotare

radu rusu Radu Rusu sau „Zuckerberg” de România

Tânărul de 33 ani care, care a fondat în Silicon Valley o reţea de socializare despre care investitorii spun că este următorul Facebook, este originar din Alba Iulia. A creat o aplicaţie de photo sharing 3D care a atras atenția investitorilor, firma pe care o conduce albaiulianul, Fyusion, fiind comparată cu giganții Facebook și Google.

Afacerea pe care a dechis-o în SUA a primit în urmă cu câteva luni o finanţare de 3,5 milioane de dolari. Finanțarea a fost folosită pentru a crea o aplicație de photo sharing 3D, disponibilă pentru iOS și Android, dezvoltată în formatul „surround view”. Aplicaţia creată pentru telefoane mobile şi tablete permite utilizatorilor să realizeze fotografii pe care să le poată mişca pentru a vedea ce este în jurul subiectului.

Tânărul cercetător a precizat că aplicația poate face panorame „selfie”, permite efecte de „slow motion” echivalând camere cu 10.000 de cadre pe secundă și „taguri 3D care se pot pune pe obiecte și se pot folosi pentru orice produs, de exemplu pentru e-commerce sau fashion”.

A absolvit Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatică și Calculatoare, Specializarea – Automatică și Informatică Industrială în 2004, iar în 2009 a absolvit cu ”Summa cum Laude” TUM (Technische Universitaet Muenchen), unde si-a dat și doctoratul în Computer Science. Aici s-a alăturat în 2005 grupului de cercetare Intelligent Autonomous Systems.

Din 2012 este preşedintele ONG-ului „Open Perception” care are ca scop realizarea de softuri gratuite pentru procesarea imaginilor 2D şi 3D. Din 2009 până în 2012, a fost cercetător la Willow Garage, un laborator unde se creează programe open source pentru aplicaţii robotice. În perioada 2010 – 2012, a predat la Universitatea Stanford în calitate de cadru didactic invitat. Cu doi ani în urmă, a fost cercetător la Stanford Research Institute (SRI) International. În 2013, Radu Rusu a reușit să obțină alături de un alt român, Matei Ciocârlie, un premiu de excelenţă în robotică, în domeniul în care activează:”IEEE Robotics and Automation Society Early Career Award”.

Este căsătorit şi are o fetiţă. Trăieşte în San Francisco alături de soţie, restul familiei fiind în România.

Întrebat dacă se gândea că va ajune atât de departe, Radu a spus că „e aproape imposibil să te gândeşti că din Alba Iulia sau Cluj poţi ajunge să predai la Stanford şi să devii CEO la o companie cotată la sume astronomice în Silicon Valley. Dar, dacă mă uit în trecut, e foarte interesant cum toate lucrurile au mers natural… şi niciodată nu am plănuit aşa departe în faţă“.

Felix Crişan: a demonstrat că drumul spre Silicon Valley poate să înceapă de la Alba Iulia

felix crisan mobipay Felix Crișan, originar din Alba Iulia, este unul dintre fondatorii unei companii româneşti care deține supremația pe piața micro-plăților electronice. A absolvit Colegiul „Horea Cloșca și Crișan” și apoi universitatea, la București. A lucrat pentru IBM și HP și apoi și-a făcut propria sa afacere în ţară. Aplicația realizată de el s-a situat în top 3 cele mai votate tehnologii în cadrul primei expoziții dedicate start-up-urilor prezente în centrul mondial al giganților din domeniul IT, Silicon Valley.

Felix Crișan a absolvit Colegiul Național ”Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia în 1992, urmând apoi între anii 1992 – 1997 cursurile universității din București, specializarea Informatică. A început din poziția de analist programator, ajungând în 2003 să lucreze pentru IBM, iar în 2005 să devină consultant în industria telecom pentru Hewlett-Packard România.

Împreună cu un grup de colegi, a dezvoltat o aplicație care a reușit să cucerească piața românească a micro-plăților electronice. A devenit astfel cofondator al Netopia System – o companie care furnizează soluții de SMS marketing și plăți electronice, poate cea mai bine dezvoltată de pe piața din România. În iunie 2010, compania sa, Netopia System a devenit prima companie românească premiată în cadrul unei competiții din Silicon Valley, cu tehnologia patentată mobilPay.com.

Eduard Schneider

edurad schneider Eduard Schneider are propria firmă de producţii video, Schneider Production, de aproape 20 de ani. Iar de-a lungul anilor a regizat sute de spoturi publicitare şi videoclipuri, dar şi-a pus amprenta şi pe zeci de albume pentru marile case de discuri din România.

În prezent este unul dintre cei mai cunoscuţi producători video din România, dar şi cei mai „cotaţi”, pentru că este ales de marii producători de echipamente video şi foto să testeze aparatura înainte să fie lansată pe piaţă.

Cunoscut şi sub numele de Dj Phantom, Edi este un „veteran” al generaţiei tinere, pentru că şi-a câştigat renumele prin muzica pe care a compus-o pentru trupe şi solişti de renume din România, precum Genius, 3Sud Est, Andre, BUG Mafia, K1, T-Short, Blondy, Ro-mania, Simplu, Bere Gratis, Cassa Loco, Direcţia 5, Genius, Giglio, Heaven, Hi-q, Il-egal, Radu Ille, Impact, K1, La Familia, Nicola, Pacha Man, Ştefan Bănică Jr.

 

481353_473302422696619_93972603_n

Începând cu anul 2005, şi-a extins activitatea spre audio-vizual, fiind producătorul a numeroase filme corporate, spoturi publicitare şi videoclipuri, printre care cel al concurenţilor Eurovision 2010, Paula Seling şi Ovi, sau Michelle Williams (foto) din fosta trupă Destiny’s Child.

În 2014 a a realizat videoclipul piesei care a reprezentat România la Eurovision, „Miracle”, interpretată de Paula Seling şi Ovi.

Colaborarea celor doi interpreţi şi a producătorului din Sebeş nu este străină. În 2010 au mai filmat şi clipul de prezentare al piesei „Playing with Fire”, care a adus România pe locul III în finala de Eurovision din Norvegia.

edurad schneider Eduard Schneider are 44 de ani şi s-a născut în Sebeş, dar a copilărit în Hamburg (Germania) de la vârsta de 13 ani şi Franţa. În 1997 s-a întors în oraşul natal, şi a trecut direct la fapte. Şi-a deschis şi firma de producţii video, Schneider Production, iar în acelaşi an a lansat şi albumul „Altceva” (Cat Music).

În 2003 a contribuit ca inginer de sunet la realizarea celui mai bun album raggae produs în România, „Pacha Man – Drumul Către Rastafari”, lansat la Nova Music.

În 2010, Primăria Sebeş l-a răsplătit pentru munca sa, cu titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Sebeş”.

În urmă cu doi ani, Eduard a vrut să-i surprindă pe cetăţenii din Sebeş după ce s-a îmbrăcat în costum de Stormtrooper, sau mai bine zis un costum de soldat din Războiul Stelelor. Acesta s-a plimbat pe un Segway, prin piața și pe străzile din Sebeș

În toamna anului trecut, Eduard Schneider a făcut parte din echipa de filmare a dramei „Pop-Up”. Filmul urmează să fie lansat în acest an, iar pe lângă locaţiile din Australia, echipa a filmat şi în Sebeş.

Producătorul și videograful din Sebeș, Eduard Schneider va face parte şi din echipa care va realiza filmul despre viața muzicianului din Sebeș, care a zguduit întreaga Europă și pe cei mai mari compozitori la începutul secolului XIX, Carl Filtsch. Va fi operator al celei de-a doua camere de filmare, primii pași înspre realizare filmului se vor face cel mai probabil la începutul lunii aprilie.

Așa frate mai mare, așa frate mai mic: „micul Mozart” de România și regizorul

marius moga Marius Moga

Unul din cei mai celebri compozitori din țară sau cum mai este numit „micul Mozart” de România este fără îndoială albaiulianul Marius Moga. Artistul s-a născut în data de 30 decembrie 1981, în Cealaltă Capitală de suflet a românilor.

Moga și-a petrecut primii ani într-o familie cu multe interese privitoare la muzică: un străbunic al său a compus pentru un ansamblu folcloric, în vreme ce bunicul cunoștea banjoul și bunica a cântat în corul unei biserici. Tatăl a învățat chitara, iar mama s-a preocupat de canto. Marius are un frate, Iulian, regizor de videoclipuri.

Marius a plecat la București la vârsta de 18 ani, unde a compus primul său hit, „Ți-am promis” pentru trupa Akcent.

Acesta continuă să compună pentru artiști renumiți din România, iar în 2007 a înființat trupa Morandi alături de care se bucură de un succes răsunător atât în țară cât și peste hotare.

Începând cu anul 2011 acesta a petrecut din ce în ce mai mult timp în străinătate, mai exact în Los Angeles. Dar nu fără rost, pentru că un an mai târziu a compus pentru trupa Maroon Five („The Man Who Never Lied”). Piesa inclusă pe albumul lor a fost foarte bine primită, având un review favorabil din partea Billboard Magazine, fiind chiar nominalizată la Grammy în anul 2012, alături de trupa americană. Astfel, Marius Moga ajunge să fie cu adevărat primul român care compune pentru o trupă faimoasă din afară.

În 2014, după 14 ani de la plecarea din Alba Iulia, s-a întors acasă unde timp de o săptămână a organizat în orașul natal o serie de evenimente printre care și zilele orașului, Alba Fest 2014. Atunci Marius Moga a spus că „după atâția ani de compus, mă bucur că m-am întors în orășelul ăsta cu atâția prieteni. Cel mai frumos sentiment este să te întorci acasă și toată lumea să te iubescă”.

iulian moga Iulian Moga

Fratele „micului Mozart” de România, Iulian Moga s-a mutat la București în 2004 cu un scop, pe care l-a și îndeplinit, acela de a fi regizor. La vârsta de 29 de ani este unul dintre cei mai „cotați” burlaci din România, dar și cei mai cunoscuți regizori de videoclipuri din România. Hiturile multor artiști precum Andra, Alex Velea, Ana Lesko, Connect-r, Anda Adam, Corina dar și alții au trecut prin „mâna” regizorului albaiulian.

A urmat cursurile Școlii Gimnaziale „Vasile Goldiș” și a absolvit Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”, specializarea Arhitectură. Pe scurt, cum spune vorba românească, „nici în clin și în mânecă” cu domeniul în care profesează de mai bine de zece ani.

A ales Capitala ca să urmeze cursuri de regie, astfel că s-a înscris la Regie Film. În acest caz, „așchia nu sare departe de trunchi”, pentru că microbul pentru  video, imagini, aparatura de filmat l-a luat de la tatăl său, Marius Moga Senior, care are un studio de producție video în Alba Iulia.

În prezent trăiește o frumoasă poveste de dragoste cu designerul și stilistul, Dana Budeanu.

 „Hobby-uri” de talie „internaţională” pentru tineri din Alba: ştiinţa medicală, jocul minţii, germana şi astronomia

sergiu pascaSergiu Paşca

La doar 30 de ani, Sergiu Pașca, un tânăr din Aiud este considerat unul dintre cei mai buni cercetători români. Are titlul de doctor în cercetare şi urmează studii postdoctorale la Universitatea de Medicină Stanford, din California, SUA. În anul 2012, această instituţie de învăţământ i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală.

Anul trecut, a primit şi premiul pentru „Cel mai bun student român din străinătate” din partea „Ligii studenţilor români din străinătate”.

Pentru meritele sale, i-a fost decernat titlul de Cetățen de Onoare al Municipiului Aiud.

Potrivit primarului din Aiud, Horațiu Josan, Sergiu Paşca este unul dintre cei mai renumiţi cercetători români, care a reuşit să contribuie la progresul medicinii, prin activitatea sa ştiinţifică.

Tânărul s-a născut şi a crescut în Aiud, remarcându-se încă din anii şcolii generale şi ai liceului. A obţinut mai multe premii în timpul şcolii, atât la olimpiadele şi competiţiile judeţene, cât şi la cele naţionale. În 2001, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, cu media generală 10 în cei patru ani de studiu. Apoi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.

Munca de cercetare desfăşurată în domeniile ştiinţelor medicale şi în special studiul aplicat asupra problemei bolnavilor de autism i-au atras recunoaşterea internaţională, obţinând premii de excelenţă, nominalizări şi burse renumite din partea celor mai consacrate instituţii în domeniu, din întreaga lume, mai precizează sursele citate.

malina rosca Mălina Roşca

La vârsta de 16 ani, Mălina este una dintre elevele eminente ale judeţului Alba şi a fost de două ori medaliată la Olimpiada Internaţională de Astronomie. Anul trecut a obţinut medalia de bronz, iar în 2013 medalia de argint.

La vârsta de 15 ani a cucerit medalia de argint la cea de-a XVIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie din Lituania, iar la 16 ani medalia de bronz la aceeaşi olimpiadă care s-a desfăşurat în Kîrghizstan.

A început să aibă o pasiune pentru ştiinţe din clasele primare, iar pe clasa a VII-a a început pregătirile pentru participarea la competiţii, la nivel internaţional.

Chiar dacă acum este elevă în clasa a IX-a la Colegiul „Horea, Cloşca şi Crişan” la matematică-informatică, intensiv engleză, Mălina se vede în viitor cu aceeaşi pasiune, astronomia, pe care ar vrea să o studieze în străinătate, când va ajunge la anii de facultate.

DSCF27232 „Pentru astronomie am început pasiunea încă din clasele primare când am început să citesc cărţi despre Univers, iar fizica pe parcurs pentru că sunt legate între ele. În clasa a VII-a am început pregătirile pentru olimpiada la astronomie, la astronomie cu doamna profesoară Anca Marian, care este profesoară de matematică la Colegiul <I.M Clain> din Blaj, iar la fizică cu doamna profesoară Adriana Constantin, de la Şcoala Generală <Mihai Eminescu>”, spune tânăra.

Pe lângă plăcerea pe care o are pentru ştiinţă, are o pasiune şi pentru pian, pentru citit, în special cărţi în engleză şi pentru chitară, pe care o mai acordă doar să audă sunetul corzilor. Şi desenul face parte din hobby-urile sale, motiv pentru care s-a înscris la cercul de pictură de la Palatul Copiilor, iar în cadrul instituţiei şi-a expus lucrări, la diverse expoziţii.

Totuşi prima ei pasiune rămâne astronomia, pentru care continuă să se pregătească intens şi să lase pentru restul plăcerilor mai puţin timp: „După ce mă obişnuiesc cu liceul o să continui să fac probleme la fizică şi astronomie şi o să văd cum îmi împart timpul, după acomodarea cu liceul. Când am descoperit aceste ştiinţe, m-am hotărât să continui”.

Anul trecut, Mălina a participat la a XIX-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie, din Kîrghizstan şi a venit acasă cu medalia de bronz. La 16 ani, Mălina este una din elevele eminente ale judeţului Alba, premiată şi de Guvernul României.

andrei precupescu Andrei Precupescu

Un alt elev inteligent şi talentat din Alba Iulia este Andrei Precupescu. Anul trecut a venit acasă cu medalia de bronz de la Olimpiada Internaţională de Limba Germană Modernă.

Este elev în clasa a XII-a la Liceul „Sfântul Iosif”, la profilul filologie – germană a reprezentat în 2014, România la olimpiada de Germană de la Frankfurt am Main, Germania, alături de încă o elevă din București.

El este deja cunoscut și pentru numeroasele activități de voluntariat și inițiative comunitare în care se implică în Alba Iulia. Este voluntar la Asociația Pro Tinerețe și participă la proiecte YouthBank.

Pentru Andrei participarea la Olimpiada Internaţională de Limba Germană Modernă a fost a treia oară şi a fost cu noroc. Când era în clasa a X-a, a câștigat locul I pe țară și, deși rezultatul său i-ar fi asigurat un loc la faza internațională, el a ajuns aici abia în acest an, întrucât olimpiada internațională se organizează în România doar din doi în doi ani.

„În fiecare an de liceu am participat la olimpiadele naţionale de limba germană, iar în vara trecută, după multe probe de selecţie în cadrul lotului naţional, am fost ales să reprezint ţara la Olimpiada Internaţională de Limba Germană. Aceasta a avut loc în Frankfurt, Germania.

Acolo au participat elevi de pe toate continentele, din peste 50 de ţări. Probele au fost complexe şi variate. Au constat atât în cunoştiinţe de limbă, dar nu numai. Un rol foarte important l-a reprezentat spiritul de echipă, capacităţile de comunicare şi dorinţa de implicare în diverse activităţi. Ce mi s-a parut foarte interesant a fost faptul că deseori eram puşi la probe surpriză, la care trebuia să dăm răspunsuri spontane. Eram permanent supravegheaţi de psihologi şi sociologi (fapt ce l-am aflat doar după olimpiadă, în aeroport)”, a spus Andrei.

La vârsta de 18 ani, Andrei se consideră un norocos pentru că a avut şansa să participe la o olimpiadă de o astfel de anvergură, fiindcă i-a placut tare mult mediul, dar şi faptul că a întâlnit oameni cu interese comune, cu care aveai ce să discuţi.

„Pe viitor, doresc să studiez în ţară, fiindcă străinătatea impune anumite condiţii materiale. Şi de fapt, şi la noi se poate învăţa carte. Trebuie doar să fii deschis şi să vrei! Dacă vrei, viaţa îţi va crea mediul necesar pentru a reuşi!”, spune tânărul olimpic.

Mihnea Costachi

mihnea costachi La vârsta de 15 ani este în topul celor mai buni şahişti din România. Rezultatele excelente ale juniorului albaiulian Mihnea Costachi au fost recunoscute, în 2014 şi de Federaţia Română de Şah care l-a inclus pe locul V în acest top.

Anul 2014 a fost pentru şahistul albaiulian, cel mai bun al carierei sale de până acum. A obţinut medalia de bronz la Campionatele Mondiale de juniori din Africa de Sud, medalia de argint în Campionatul Naţional de şah rapid pentru seniori şi trei titluri de campion naţional de juniori la şah clasic, şah rapid şi blitz.

De asemenea Mihnea fost inclus şi în echipele naţionale de juniori care au participat la Campionatul European de juniori sub 18 ani şi Olimpiada de juniori sub 16 ani.

Tot în 2014, şahistul albaiulin a obţinut titlul de maestru FIDE.

În luna februarie, tânărul albaiulian a fost printre premianţii Campionatului Internaţional Open de seniori al Bulgariei, la care au participat 286 de jucători din 14 ţări.

M11046626_653687934758849_8974549418266493461_n ihnea Costachi s-a clasat pe locul 19, astfel că juniorul albaiulian a primit din partea organizatorilor premiul special pentru cel mai bine clasat junior sub 18 ani din turneu.

De curând, Mihnea alături de alţi doi şahişi valoroşi din judeţul Alba, Adrian Sechereş şi George Ileană, a participat la semifinalele Campionatului Naţional de seniori la şah. Albaiulianul în vârstă de 15 ani a reuşit să claseze pe primul loc din cei 134 de participanţi.

Mihnea Costachi este legitimat la CSU Alba Iulia, iar în prezent este elev la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”.

 

Multe „papile gustative” gustă deliciile de „top” gătite de doi chefi din Alba

mihai toader Mihai Toader

În urmă cu doi ani, viața cugireanului Mihai Toader s-a schimbat la 360 de grade. A ajuns până în finala competiţiei Masterchef România, obţinând locul III, iar după concurs Mihai Toader a ajuns să fie unul dintre cei mai apreciaţi bucătari din ţară.

După Masterchef România, cugireanul a lucrat împreună cu chef Florin Dumitrescu. În 2013, Mihai Toader a testat bucătăria franceză în Alba Iulia, prin deschiderea unui restaurant. Bucătăria „fusion” și tradițiile culinare franțuzești s-au regăsit în meniul pe care cugireanul l-a pregătit albaiulienilor, dar nu și în meniul gurmanzilor din oraș, pentru că restaurantul s-a închis ulterior.

La numai 25 de ani, Mihai este și unul dintre finaliștii unei competiţii culinare apreciate la nivel mondial. A fost ales să participe la Competiţia San Pellegrino Young Chef, fiind printre primii 10 aleși să gătească în cadrul competiției.

flaviu tothazan Flaviu Tothăzan

Un alt tânâr din Alba Iulia a reușit să impresioneze jurații de la Masterchef în 2013.  Din cei peste 2.000 de participanți la preselecția de la Masterchef, Flaviu nu s-a lăsat până nu a pus mâna și pe un șorț.

A fost selectat alături de alți aproximativ 150 de bucătari amatori, pentru a găti în fața juriului. Cu toate că nu a mers mai departe în concurs, experiența de la show-ul TV i-a schimbat viața.

La 25 de ani, Flaviu este chef la un restaurant din Alba Iulia, astfel că papilele gustative a multor clienți sunt „satisfăcute” de preparatele de „top” pe care le pregătește cu dragoste.

Dacă unii băieți la 6 ani visează să devină pompieri, polițiști sau aviatori, Flaviu și-a dat seama că are o pasiune pentru gătit. Astfel că de la o vârstă fragedă a început să facă experimente în bucătărie.

„Microbul” l-a luat de la tatăl său și s-a gândit că și din mâinile lui pot să iasă „minuni” comestibile.

„Pasiunea am moștenit-o de la tata, pentru că el a lucrat ca și bucătar”, spune Flaviu. Deși „bucătăreşte” de mic, adevăratul talent l-a descoperit în primul an de facultate, când gătea pentru prieteni.

Flaviu a absolvit Facultatea de Drept în cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și mai are o soră, Denisa.

Mentalismul și dansul popular, pasiunile care i-au transformat în „români cu talent”

cristian-gog Cristian Gog

În urmă cu trei ani, Cristian Gog a fost câştigătoul ediţiei cu numărul III al emisiunii „Românii au talent”. Numărul impresionat de magie din finală, când Cristian şi-a oprit inima în direct, în cadrul emsiunii i-a adus 120.000 de euro.

Cristian Gog s-a născut pe data de 27 august 1981, în oraşul Cîmpeni şi a copilărit în Baia de Arieş. După ce a absolvit liceul (promoţia 2000) a urmat cursurile Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, secţia Economia Comerţului Turismului şi Serviciilor. Tot la Alba Iulia, a făcut şi un master în administrarea afacerilor. În timpul facultății, a lucrat ca ospătar la un restaurant din Alba Iulia.

A crescut într-o familie modestă, mama sa a fost croitoreasă, agent de asigurări şi educatoare. Tatăl său a fost pompier, dar şi-a schimbat locul de muncă atunci când Cristian a început şcoala generală.

Când a fost mic, magia nu era punctul lui forte. A vrut să aibă un salar mare, motiv pentru care a fost atras să devină miner, la mina din Baia de Arieş.

A lucrat în Grecia la o fermă de păsări împreună cu tatăl său şi la o firmă de producţie şi vânzare de software în Cluj-Napoca. Mentalismul l-a descoperit în anul II de facultate, prin intermediul internetului.

Câteva video-uri unde iluzioniştii încercau să prezică viitorul sau unde cărţile de joc şi monezile dispăreau, i-au deschis „apetitul” pentru mentalism. Aşa a început şi pasiunea lui pentru iluzionism, iar în prezent continuă să impresioneze oamenii cu numerele de magie, despre care nu „suflă” niciun amănunt.

flaviu mirza Flaviu Mîrza

În 2012, Flaviu împreună cu Ricky şi-au început „pledoaria” la preselecţiile de la „Românii au Talent” cu următoarea frază: „Un ţigan şi un român cu suflet bun, au venit să vă danseze”.

Chiar dacă juraţii şi-au imaginat o cu totul altă apariţie pe scenă, după dansul ţigănesc al lui Flaviu pe „Aragaz cu butelie” a lui Sandu Ciorbă şi mişcările de „robot” făcute de Ricky, au rămas uimiţi de momentul artistic şi au primit trei de „Da” să meargă în show-ul live. Talentul şi pasiunea pe care o au pentru dans, i-a ajutat pe cei doi tineri să ajungă până în semifinale.

Odată cu emisiunea „Românii au talent” a început şi momentul de celebritate pentru cei doi. Chiar dacă acum nu mai fac echipă, momentul pe care l-au avut la show va rămâne mereu în memoria celor care le-au apreciat talentul.

10577185_803344466352778_3606497872614189437_nPentru că a „gustat” emoţiile de a fi în faţa unor juraţi, Flaviu nu s-a dat bătut cu una cu două şi a mai participat încă o dată la emisiunea de talente. În 2013, împreună cu doi colegi de la Ansamblul Folcloric al Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba Iulia.

Tot în 2013 a vrut să „testeze” şi terenul de la „România Dansează”, astfel că împreună cu Alin, colegul său de la Centrul de Cultură „Augustin Bena” i-au „năucit” pe juraţii emisiunii cu o combinație de dans popular și țigănesc.

Momentul artistic le-a adus tinerilor trei steluțe și șansa de a ajunge în semifinală.

„Am participat de două ori la <Românii au Talent> la Pro Tv, unde am primit trei de <da> de fiecare dată şi de două ori la <România Dansează> la Antena 1, unde am primit deasemenea de fiecare dată trei steluţe. Am ajuns la fiecare emisiune în semifinală.

Am avut mult de câştigat în urma participării mele la cele două emisiuni de talente şi am ajuns cunoscut pe plan local. Sunt un om care iubeşte ceea ce face, iubesc să fiu pe scenă şi aplauzele şi admiraţia publicului sunt tot ce contează.

Sper să nu mă schimb niciodată şi mă bucur că am ales această cale a dansului pentru că îţi permite să cunoşti tot timpul locuri noi, oameni noi şi întodeauna te poate surprinde devenind pe parcurs ceva şi mai frumos decât este”, spune Flaviu.

Pentru că nu a uitat niciodată de unde a plecat Flaviu este un iubitor al locurilor natale şi spune că: „Vin dintr-un sat frumos şi plin de oameni muncitori, oameni dedicaţi şi mai ales oameni care iubesc folclorul românesc, locul de unde am pornit în călătoria mea în lumea dansului şi anume comuna Miha. Încă de mic mi-a plăcut să fiu printre primii nu conta neaparat activitatea, îmi plăcea să mă autodepăşesc”.

Lflaviu mirza a vârsta de 24 de ani, Flaviu are multe idealuri, ca orice tânăr, dar se poate lăuda şi cu realizări. A terminat liceul la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marţian”, iar mai departe a urmat cursurile Faculăţii de Ştiinţe, specializarea Marketing la Universitatea „1 Decembrie 1918”.

A obţinut şi diploma pentru modulul pedagogic, astfel Flaviu se poate numi şi dascăl pentru că predă copiilor până pe clasa a X-a.

Nu se „trage” de la joc când vine vorba de dansul popular şi tot ceea ce înseamnă folclorul românesc, pentru că asta este pasiunea lui cea mai mare.

„Am optat pentru un curs la Bucuresti la C.P.P.C unde am obţinut diploma de Instructor de dans. Totuşi nu a fost de ajuns să am această diplomă, de aceea am ţintit mai sus şi m-am înscris la Facultatea de Coregrafie din cadrul Academiei de Muzică „Ghoerghe Dima” din Cluj – Napoca, unde în prezent sunt în anul II”, spune Flaviu.

Colaborează cu Primăria din Ciugud, unde se ocupă de Ansamblul Doina Mureşului, unde lucrează chiar de la înfiinţarea lui cu Andra Alexandra: „Noi ne ocupăm de coregrafiile trupei de dans şi de coordonarea artistică a acestuia. Împreună cu Ansamblul Doina Mureşului am câstigat diferite premii la concursuri locale, naţionale şi internaţionale. Este de două ori la rând câştigător al Festivalului concurs Cultură pentru Cultură, deasemena ansamblul a fost prezent în Italia şi Portugalia la festivaluri internaţionale de folclor”.

Pasiunea lui pentru dansul popular nu se opreşte aici şi colaboreză şi cu Primăria din Ighiu la Ansamblul Iezerul, unde coordonează 75 de elevi. A participat cu ei în Moldova şi Germania la festivaluri internaţionale de folclor.

În prezent este şi coordonatorul artistic al Asociaţiei de dansuri populare Alba Carolina din Alba Iulia, care are ca scop promovarea folclorului autentic din municipiu şi toată ţara. Asociaţia are dansatori profesionişti fiind câştigatoarea a multor premii şi a participat în festivaluri internaţionale de folclor din Polonia, Cehia, Elvetia, Italia.

Flaviu lucrează în cadrul Casei de Cultură a Studenţilor din Alba Iulia ca şi referent de specialitate la compartimentul cultural-artistic. De asemenea este angajat al Centrului de Cultură „Augustin Bena” ca dansator, şi deasemenea face parte şi din Asamblul Mugurelul din Cluj-Napoca.

Două voci ale „Cetăţii”  şi una bucată „Tom Jones de Alba Iulia”

alin ignat Alin Ignat

Interpret, om de afaceri şi „june” în politică, cam astea sunt „ocupaţiile” tânărului albaiulian, Alin Ignat. Prima competiţie la care Alin „a spart gheaţa” este Festivalul Naţional de Muzică Uşoară de la „Mamaia” care i-a adus şi premii importante pentru cariera lui muzicală.

A început să ia în serios talentul la cântat în 2008, când a participat la Festivalul „Mamaia” de la Corabia interpretând piesa compusă de Florin Bogardo şi pe versurile Ioanei Diaconescu, „Un fluture şi o pasăre”. Acolo a obţinut Premiul special din partea juriului, fiind şi primul premiu din cariera lui muzicală.

Pe parcurs a început să „curgă” cu distincţii mai importante cum ar fi premiul I la Festivalul „Florentin Delmar” de la Focşani, apoi Trofeul Festivalului de la „Amara”, iar în 2010 trofeul de la Festivalul de la Medgidia „Dan Spătaru” 2010.

În 2011 de la Festivalul Naţional de Muzică Uşoară „Mamaia” a plecat cu premiul Societăţii Române de Radiodifuziune, la Secţiunea „Interpretare”.

În ianuarie 2009 a început cursurile de canto la Ploiești, sub îndrumarea compozitorului Viorel Gavrilă, dirijorul orchestrei Festivalului de la Mamaia. În același an a devenit şi cursant al Şcolii de Arte şi Meşteşuguri populare din Alba Iulia la clasa profesoarei Marinela Popa.

Anul 2009 a fost cu noroc pentru tânărul albaiulian, câştigând o serie de premii importante: Premiul III la Festivalul „Ghiocelul de Aur” de la Alexandria, Premiul Publicului şi Mențiunea I la Festivalul Internaţional „George Grigoriu” de la Brăila.

alin ignat În 2010, participarea la Festivalul Internaţional „Golden Voices” de la Chişinău îi aduce „Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese din repertoriul internaţional”, pentru piesa „I’ll never fall in love again” din repertoriul lui Tom Jones.

Tot în acel an a fost invitat în recital la Râmnicu Sărat, fiind pentru prima dată şi membru în juriu, la Festivalul „Cântecul oraşului”, alături de compozitorul Viorel Gavrilă şi realizatorul Radio România, Titus Andrei. Acest eveniment a fost urmat de un recital la Festivalul „Florentin Delmar” de la Focşani. În 2011 a susţinut un recital şi la Festivalul „Nufărul alb” de la Tulcea.

În vara lui 2010 a susţinut primul său recital, la Amara alături de Anastasia Lazariuc, Holograf, Provincialii, Anda Adam, Connect-R.

Compozitorul Horia Moculescu îi încredinţează o piesă în prima audiţie, cu care Alin se prezintă la secţiunea Creaţie a Festivalului de la Mamaia în 2010.

Piesa „Vreau” pe versurile Roxanei Popescu se clasează pe pozitia a IV-a obţinând Premiul TV Neptun. În septembrie 2010 obţine încă un Trofeu la Festivalul „Flori de mai” de la Călăraşi. În aceeaşi perioadă ajunge şi în finala Festivalului Internaţional „Silver Yantra” din Veliko Tarnovo, Bulgaria, unde câştigă Premiul I.

Pe lângă politică, patron de restaurant şi cântăreţ, Alin este şi manager la „Diamond Entertainment”. În 2011 a pus bazele companiei de impresariat cu care îşi propune să aducă spectacole de muzică şi teatru în oraşul sau natal.

197510_209032532455712_5505416_n A organizat şi primul spectacol pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, prezentând publicului piesa „Bonsoir, Paris!” oferită de Teatrul de Revistă „Majestic” din Ploieşti. Din distribuţie au făcut parte Nico, Daniel Iordăchioaie şi Daniela Răduică. dar şi orchestra „Majestic” condusă de maestrul Viorel Gavrilă, alături de care Alin Ignat a cântat „Delilah” şi „I’ll never fall in love again”.

Tot în acel an, în luna mai a oferit publicului albaiulian, prin intermediul companiei sale, piesa „Viaţa de cimitir”, scrisă şi regizată de Rodica Popescu Bitănescu. A cântat şi într-un concert caritabil, tot la Alba Iulia, alături de soprana Daniela Vlădescu şi tenorul Costel Busuioc.

În Alba Iulia, Alin este unul dintre interpreţii care încântă publicul la diferite evenimente locale. Tom Jones este cântăreţul lui preferat, motiv pentru care este considerat şi un „Tom Jones de Alba Iulia”, astfel că la fiecare concert pe care îl susţine interpretează una din piesele semnate de artistul britanic, „Delilah”.

Va împlini în curând vârsta de 28 de ani şi poate spune că de-a lungul anilor „s-a ales” cu realizări una şi una, în palmaresul său. A studiat la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan”, iar apoi a urmat cursurile Facultăţii de Drept în cadrul Universităţii „Babeş Boylai”.

Antinia Simion

10636077_695125050565398_3783392366938950073_n A participat la numeroase concursuri de muzică, printre care și festivalul „Golden Leaf” ce a avut loc în 2012 în Estonia și unde tânăra a obținut locul II, de asemenea este marea câștigătoare a festivalului „Vocile Cetății” 2012, de la Alba Iulia.

Tot în 2012 a mai câştigat trofeul Minimegastar de la Bucureşti, Trofeul Festivalului Internaţional „Steaua Carpaţilor” Bucureşti . În plus a realizat şi piesa „Dance with Me”, împreună cu băieţii de la Play and Win.

În 2013 cu melodia „Make You Feel My Love”, a celebrei cântărețe Adele, Antinia a câştigat prima ediţie a concursului „Alba Star”, la care au participat voci tinere şi din alte oraşe ale ţării.

Tot în acel an, la ediţia a II-a de la „Voices” piesele „Să mori de dragoste rănită” (Angela Similea) şi „Sober” (Pink), interpretate de tânăra albaiuliancă i-au adus marele trofeu.

10991060_782472048497364_6169844445051010876_n În februarie, Antinia a participat la Festivalul Internaţional „Steaua Carpaţilor”, fiind desemnată pentru a doua oară „Steaua Carpaţilor”.

Până la vârsta de 17 ani, artista are un palmares de premii muzicale destul de „generos”, iar în vara anului trecut şi-a lansat şi primul videoclip, la piesa „Free”. Ideea acestei piese, precum și a videoclipului este rezultatul colaborării dintre tânăra interpretă și membrii Moving Records (Andy, Alex și Tudor).

Cel care i-a ghidat pașii spre marile scene este profesorul de canto de la Liceul „Regina Maria”, Ion Chiciudean, din mâna căruia multe talente locale au fost descoperite.

Antinia este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia.

 

 

Miruna Bianu

Pic-Titlu A fost elevă a Liceului „Regina Maria” din Alba Iulia, dar s-a mutat anul trecut la Bucureşti ca să îşi continue cariera muzicală la un alt nivel. Urmează studiile muzicale la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”.

S-a lansat în vara anului trecut cu numele de scenă Tess şi totodată a scos pe piaţa muzicală şi o piesă de vară, „Foc şi Apă” în colaborare cu RimeZic, la o casă de discuri din Bucureşti.

Tânăra interpretă a fost elevă a Şcolii de Arte şi Meşteşuguri din cadrul Centrului de Cultură” Augustin Bena”, la clasa profesoarei Marinela Popa. Se poate mândri cu obţinerea locului I la Festivalul Internaţional de muzica Pop ” Trixie” din Bulgaria, locul I la Festivalul Internaţional de muzică Pop „Steaua Carpaţilor” , locul II la Festivalul Internaţional de muzică pop „Golden Leaf” din Estonia în 2012, locul I la Festivalul Naţional de muzică uşoară „Mini Megastar”, locul I la Festivalul Naţional de muzică pop „Pop Star” şi locul II la Festivalul „Vocile Cetăţii” de la Alba Iulia în 2012.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

11 Comentarii

11 Comentarii

  1. Io@n@

    marți, 10.03.2015 at 19:35

    Pe Ioo Vilmos unde l-ati uitat daca tot vorbim despre astronomie la nivel inalt? Nu puteti sa faceti un top cu oameni de stiinta si (in acelasi top!!!!) persoane de care suntem mandrii, care au realizari destul de mari pentru varsta lor…dar nu extraordinare. Aceste fete de la noi din judet care canta si ne fac viata mai frumoasa cu vocea lor ar trebui sa fie deranjate ca sunt comporate cu persoane ce stau la baza „Silicon Valley”, datorita voua, celor care creati pagini de acces online. Asta nu e stire! Nu ma pot mandri cu voi! Cu ei, cu toti, DA, dar in topuri diferite. Va plangeti ca pleaca din tara si „nu-si mai aduc aminte de unde au plecat”. Noi ne aducem aminte de ei?

  2. Io@n@

    marți, 10.03.2015 at 19:47

    Si asa ca o completare: daca vreti sa incurajati copiii, da, cei enumerati mai sus merita…dar atatia mai sunt… Mergeti si vorbiti cu profesorii in scoli si nu mai imi scrieti in ziar de olimpiada de geografie, istorie sau religie(in articole de acest gen). Hai si spuneti de un concurs de C#,de film, de astronomie, de scriere de proiecte europene, de teatru, voluntariat(si altele)…activitati extrascolare…sa vedem ca se face pe langa materiile din aria curiculara?! Eu stiu ca e important sa fi bun la scoala, dar oricine cu multa munca poate sa ajunga la o nationala. Vreau sa vad ca sunt interesatii copiii si de altceva si nu au program: scoala, acasa, club si iarasi acasa. Acestia merita sustinuti, care merg la scoala si iau note de la 8 in sus si fac o multime de lucruri pe langa. Atatia sunt: Alba, Sebes, Blaj, Aiud, Campeni, Abrud, Teius…Eu sunt din Alba,plecata din orasul natal de mult timp, dar m-as bucura ca macar odata sa nu mai citesc articole intregi despre cat de extraordinari sunt elevii din Alba. Munca de teren nu inseamna sa te deplasezi 2m din redactie pe jos.

  3. Student

    miercuri, 11.03.2015 at 00:32

    Parerea mea e ca unii nu prea au ce cauta pe lista asta…

  4. Cris

    miercuri, 11.03.2015 at 08:40

    Interesanta lista, dar poate continua cu multeee nume.. De acord cu Io@n@, topurile trebuie sa fie diferite..cel mai mult ati scris de cantareti.ok, nu zic..sunt talentati si ne mândrim cu ei.. Hai sa actualizam lista cu Ioo Vilmos, recunoscut internațional pentru astronomie, originar din Blaj, Sorina Brumariu, make-up artist, Daniel Tătar, fotbalist..dar pentru toate astea tre sa faceti un research. Si cum spune Io@n@, nu mai scrieti de olimpiade, mai ales la faza de judet, pentru ca si eu am fost la etapa nationala pe vremuri si nimeni nu scria in ziar despre asta..la olimpiada ajungi daca pui un pic osul la treaba si asta ne lipseste noua! O zi buna si sa vedem cat mai multe nume pe lista!

    • ddddd

      miercuri, 11.03.2015 at 17:21

      Daca Tatar Daniel merita sa fie trecut pe lista atunci hai sa-i trecem pe toti sportivii din judet. Ce a facut deosebit acest sportiv(ca fotbalist nu prea este)? A juct 2-3 meciuri in liga 1 si acum freaca tusa pe la Clinceni.

  5. Cris

    miercuri, 11.03.2015 at 08:47

    Ca si o completare, amintiti si de interpreta de muzica populară, Ina Todoran sau de formatatia de majorete din Blaj (GimStar cred ca se numeste). Aceste fete au concursuri multe înafara tarii si vin cu premii frumoase in tara..

  6. Mihai

    miercuri, 11.03.2015 at 10:24

    Play & Win nu sunt pe lista,de ce? Alba24 ei nu sunt din Alba? 🙁

  7. Danut M

    miercuri, 11.03.2015 at 10:58

    Lista e mai lunga, dar necunostinta de cauza pare a fi mare sau pusa asa doar dupa bunul plac 🙂 .

    • moderatorul de serviciu

      miercuri, 11.03.2015 at 13:59

      @Danut M. În articol scrie clar ca fiecare cititor poate contribui propunand nume care pot fi incluse in lista.

  8. andrei

    miercuri, 11.03.2015 at 18:06

    LUCIAN MATIS nu apare in articol. E un mare creator de moda originar din Blaj si stabilit in Canada!

  9. Laura

    luni, 16.03.2015 at 11:49

    Sau Andreea Sicoe, corespondent Romania Tv. A lucrat si pentru Realitatea, a fost singurul corespondent care a ajuns la celebrele gropi din Ungraia, unde un concetatean de-al nostru a fost ingropat de viu. Si-a riscat viata pentru a informa corect. Sau Play and Win….sau Andreea Anghel…..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement