Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Nicolaie Cean, unul dintre procurorii condamnaţi pentru represiune nedreaptă în dosarul Berbeceanu, are din nou dreptul de port-armă

Publicat

pol

pistol politie1 Fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean, condamnat la doi ani de închisoare entru complicitate la represiune nedreaptă în dosarul Berbeceanu, poate avea din nou drept de port-armă, potrivit deciziei Tribunalului Hunedoara. Inspectoratul Județean de Poliție Hunedoara are drept de recurs 15 zile.

Reamintim că Înalta Curte de Casație și Justiție a prezentat motivarea sentinței din dosarul „Traian Berbeceanu”. Potrivit documentului, inculpaţii Ioan Mureşan (fost procuror şef DIICOT Alba Iulia), Nicolaie Cean (fost procuror DIICOT Alba Iulia) şi Alin Muntean (fost poliţist BCCO Alba Iulia) au cunoscut faptul că şeful Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate nu a săvârşit infracţiunile de care era acuzat, dar au acţionat în aşa fel încât poliţistul să fie incriminat, reţinut, arestat preventiv şi, implicit, schimbat de la conducerea Brigăzii.

Prin decizia instanţei, se confirmă că au fost falsificate probe, iar unii martori au fost obligați să dea declarații împotriva fostului șef al BCCO Alba Iulia. Unul dintre cei condamnaţi de Înalta Curte pentru represiune nedreaptă este procurorul Nicolaie Cean. Acesta ar fi dat declarație de martor cu identitate protejată în această cauză.

Vezi şi Dosarul Berbeceanu / Declarațiile unui martor: ”Am fost practic torturat până să îmi pun semnătura pe lucrurile scrise, dictate de dl. procuror”

Judecătorii Instanței Supreme vorbesc de o ură și o dorință de răzbunare inimaginabilă a acestuia față de comisarul șef Traian Berbeceanu, scrie glasul-hd.ro. „Parchetul a mai arătat că existenţa unor raporturi vădite de duşmănie între inculpatul Muntean Alin Mirel şi inculpatul Cean Nicolaie Ion, pe de o parte, şi Berbeceanu Traian, pe de altă parte, precum şi o accentuată dorinţă de răzbunare împotriva acestuia, sunt devoalate chiar de inculpatul Cean Nicolaie Ion, cu ocazia convorbirii telefonice purtată de acesta cu Opruţa Cristian, la 30.09.2013, în cursul procedurii de retragere a avizului conform pentru Berbeceanu Traian:

Cean: Să-l ierte Dumnezeu şi să-l hodinească!

Opruţa: Pe fiecare cum facem.

Cean: Exact ce i-am dorit, pantofi de lac şi vată în nas.……..

Opruţa: Cred că Alin face chef, ha?!

Cean: Ar fi cazul, că vrusei să-l sun, cu pretenu, cu vecinu, cu Stelică:”Hai să-l sunăm pe Alin, poate dă de băut, bem şi noi un şpriţ azi pe undeva.”

Opruţa: Înseamnă că o câştigat celălalt bătălia, dacă…

Cean: Da, da, aşa o fi.

Opruţa: El îi în război, înseamnă că o câştigat celălalt războiul…

Cean: Aşa-i, că o zis: ori, ori. Ori el, ori el!

Opruţa: Ori la bal, ori la spital.

Cean: Ori la bal,ori la spital. I-o spus clar.

Opruţa: Pe noi ne bagă la puşcărie şi pe ăla îl termină…(probabil face referire la ce afirmase anterior Berbeceanu). Mânca-mi-ar…, că el nici nu ştie, vorbeşte de mine. Păi de ce dracu să mă bage pe mine la puşcărie, bată-l Dumnezeu!

Vezi şi Înalta Curte a motivat decizia de condamnare a fostului şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan şi a celorlalţi acuzatori: „Inculpaţii au ştiut că Traian Berbeceanu este nevinovat”

Încă din 2014, odată cu punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar, dispusă de DNA, Nicolaie Cean, cercetat atunci pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, nu a mai avut voie să dețină o armă (pe durata controlului judiciar). Apoi, după trimiterea rechizitoriului în instanţă, s-a menținut interdicția. Însă în ianuarie 2016, legea armelor și munițiilor s-a schimbat, iar Cean a dat în judecată IPJ Hunedoara şi a câștigat în primă instanță.

Prin decizia ÎCCJ din 30 iunie, Traian Berbeceanu a fost găsit nevinovat în cazul acuzaţiilor de luare de mită, sprijinire grup infracţional organizat, spălare de bani, fals în declaraţii, fals sub semnătură privată, complicitate la delapidare, fapte de care l-au acuzat procurorii DIICOT în 2013.

Fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi represiune nedreaptă, fapte de care l-au acuzat procurorii DNA.

Fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean a fost condamnat la doi ani cu executare pentru complicitate la represiune nedreaptă.

Ofiţerul Alin Mirel Muntean a fost condamnat la patru ani cu executare.

Gheorghe Rusu, cel despre care procurorii susţin că l-ar fi mituit pe Traian Berbeceanu, a fost condamnat la trei ani şi şase luni cu executare pentru evaziune fiscală. Anca Rusu, Ion Vasile Urs şi Mihai Mihalache au fost achitaţi.

Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât conexarea celor două dosare în care este implicat fostul şef al BCCO Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu. Dacă într-unul dintre cazuri, acesta este parte civilă, iar fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan şi fostul procuror Nicolaie Cean, respectiv poliţistul Alin Muntean sunt inculpaţi, în al doilea dosar, este inculpat alături de alte persoane din Hunedoara.

Dosarul a rămas să fie judecat, atât pe fond cât şi în apel, la ÎCCJ, iar, după doi ani, prima decizie a fost pronunţată în 30 iunie 2016.

În acest timp au fost audiaţi aproximativ 100 de martori, o parte dintre inculpaţii care au dorit să mai facă declaraţii suplimentare şi au fost administrate mii de pagini de probe, atât în apărare cât şi în acuzare.

Acuzaţiile pentru cei trei inculpaţi trimişi în judecată de către DNA sunt, în principal, că ar fi fabricat probe împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu astfel încât acesta să poată fi cercetat penal şi, în final, înlocuit de la conducerea BCCO Alba Iulia.

Pentru procurorul Ioan Mureşan, acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual; pentru procurorul Nicolaie Cean – complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie; pentru ofiţerul de poliţie Alin Muntean – abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă.

Reamintim că după probele despre care acuzaţiile sunt că ar fi fost fabricate, Berbeceanu a fost reţinut şi, ulterior arestat preventiv, pentru ca, în final, să fie trimis în judecată de către DIICOT. Este vorba despre declaraţii obţinute prin întrebuinţarea de ameninţări, promisiuni sau favoruri; declaraţii luate unor persoane aflate în relaţii de adversitate notorie cu Traian Berbeceanu; declaraţii conţinând adăugiri sau deformări ale susţinerilor persoanelor audiate; declaraţia inculpatului Nicolaie Cean audiat cu identitate protejată; procese-verbale întocmite de inculpatul Alin Muntean, despre care a cunoscut că au conţinut fals sau trunchiat; documente fără relevanţă probatorie.

Martorii folosiţi la instrumentarea dosarului şi-au modificat semnificativ declaraţiile în instanţă, susţinând că au fost forţaţi să afirme lucruri neadevărate despre comandantul BCCO Alba Iulia.

Vezi şi Traian Berbeceanu, ACHITAT, iar fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare cu executare. Decizie la Înalta Curte

sursă: glasul-hd.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax