Eveniment
FOTO: „Noaptea Muzeelor”: 6.000 de persoane au ascultat poveştile spuse de personajele istorice la Muzeul Unirii din Alba Iulia
Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a avut porţile deschise, sâmbătă noaptea, pe 19 mai, când a fost gazda unui „regal istoric”: peste 20 de personaje istorice au povestit întâmplări, obiceiuri din trecut şi au arătat publicului cum se trăia în perioada pe care o reprezintă, începând din îndepărtata preistorie, până în perioadele moderne ale secolului XX. Peste 6.000 de persoane au vizitate sâmbătă muzeul, la deja tradiţionalul eveniment „Noaptea Muzeelor. Noaptea în care istoria prinde viaţă”, aflat în acest an la cea de-a treia ediţie în Alba Iulia. Manifestarea este iniţiată, la nivel european, în anul 2004, de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi se desfăşoară simultan în peste 3.000 de muzee din Europa şi în aproximativ 70 de muzee din România.
„Noaptea Muzeelor. Noaptea în care istoria prinde viaţă” este un eveniment plănuit cu grijă şi consideraţie pentru bogata istorie locală. Pentru a readuce în prezent momentele semnificative ale trecutului, începând cu ora 20.00, spaţiile muzeului au fost însufleţite de peste 20 de personaje istorice reprezentative pentru momentele-cheie ale ultimelor milenii ale omenirii: începând din preistorie, vremea dacilor şi a romanilor, perioada medievală, până în timpurile lui Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, ale regilor Ferdinand şi Maria şi perioada interbelică.
Organizatorii evenimentului (Liviu Zgârciu, Tudor Roşu şi Gabriel Rustoiu de la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, împreună cu Laura Orian, directoarea Festivalului Internaţional „Alba Jazz”) au prezentat programul şi noutăţile „Nopţii Muzeelor” din acest an la Alba Iulia. În plus faţă de anul trecut, publicul a putut „plonja” în contextul primului război mondial şi a putut vedea un tranşeu reconstruit din acea perioadă. De asemenea, la etajul doi al Muzeului, a fost amenajat un spaţiu „interbelic”.
Evenimentul de sâmbătă a fuzionat cu cea de-a doua zi a Festivalului Internaţional „Alba Jazz”, „cea mai bogată”, după cum s-a exprimat directoarea festivalului, Laura Orian. Cu această ocazie, la etajul II al muzeului a avut loc un recital de jazz susţinut de trupa albaiuliană Cafe Noir, moment ce a asigurat fundalul sonor al unei expoziţii de portrete semnată de artiştii Adriana Popa şi Dan Timofte.
La „Noaptea Muzeelor”, accesul în muzeu, la toate expoziţiile, a fost gratuit (cu excepţia expoziţiei Figurilor de Ceară, care nu aparţine de muzeul albaiulian şi pentru care vizitatorii au plătit un bilet – 4 lei pentru grupuri mai mari de 10 persoane, 5 lei pentru copii şi 7 lei pentru adulţi).
În contextul „istoric” al serii de sâmbătă, cu muzeul de istorie deschis și cu o atmosferă perfectă „ de vizitat” orașul și Cetatea cu toate legendele și poveștile ei, ar fi fost cu siguranță interesant, atât pentru publicul albaiulian cât mai ales pentru cel venit din alte părți, să fie deschis și Traseul de Sud al Cetății, partea administrată de firma SC Grup Corint SRL.
[nggallery id=261]
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pingback: Cetatea Alba Carolina ascultă jazz şi ia parte la Noaptea Muzeelor | Marius Rusu