Eveniment
Noi informații în cazul copiilor cu toxiinfecţie alimentară: Numărul oficial al internărilor a ajuns la 26. Se aşteaptă rezultatele analizelor
În cazul copiilor internaţi de urgenţă, miercuri seara, cu simptome de toxiinfecţie alimentară, au fost înregistrate până joi dimineaţa 26 de internări. Reamintim că aceşti copii au mâncat o masă de prânz, miercuri, la cantina Centrului de Educaţie Incluzivă din Alba Iulia și au acuzat dureri abdominale, grețuri și vărsături.
Pacienţii au fost internaţi la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba (17 cazuri) şi la spitalele din Aiud (7 cazuri) şi Sebeş (2 cazuri). Aceştia au fost stabilizaţi şi vor rămâne internaţi aproximativ două zile, în funcţie de cazul fiecăruia.
Reamintim că, din punct de vedere sanitar-veterinar, au fost luate măsuri de sigilare a bucătăriei în care au fost preparate felurile de mâncare pe care copiii le-au consumat şi de prelevare a probelor din alimente.
Reprezentanţii DSVSA Alba au declarat că este vorba de recoltarea de probe din materia primă de natură sanitar-veterinară (pulpa de porc şi pulpa de pui congelate). În prezent, probele se află în laborator, în stare de decongelare, urmând să fie monitorizată o evoluţie a eventualelor bacterii dezvoltate în carne.
Același tip de mâncare a fost furnizată și la două grădinițe din Alba Iulia
Aceeaşi firmă de catering a trimis feluri de mâncare similare şi la alte două unităţi: Grădiniţa „Dumbrava Minunată” (136 de porţii) şi „Grădiniţa Noastră” (10 porţii). Din aceste locaţii nu au fost semnalate cazuri cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Mai mult, unii dintre copiii ajunşi la spital nu au consumat meniul în cauză, însă locuiesc în aceeaşi zonă cu ceilalţi pacienţi.
Directorul DSP Alba, Horea Timiş a precizat că rezultatele analizelor umane şi ale alimentelor în cazul probelor prelevate de Direcţia de Sănătate Publică vor fi aflate în două zile.
Cei care au ajuns la spital sunt copii cu nevoi speciale.
DSV face teste de sanitație în bucătăria de la „Nisa Group”
Potrivit declaraţiilor prefectului de Alba, Ştefan Bardan, doar cele trei unităţi şcolare menţionate au primit de la firma de catering porţii de mâncare, respectiv Centrul de Educaţie Incluzivă (cu sediul în vecinătatea Colegiului Tehnic „Dorin Pavel” din Alba Iulia), Grădiniţa „Dumbrava” şi „Grădiniţa Noastră”. Cercetările continuă la faţa locului, respectiv reprezentanţii DSVSA şi DSP realizează teste de sanitaţie, pentru a verifica, din punct de vedere al igienei, vesela şi restul obiectelor folosite în bucătărie, dar şi personalul care a asigurat servirea mesei. La Şcoala socială au fost furnizate 118 porţii de mâncare de către firma „Nisa Group”.
Prefectul de Alba a menţionat că unităţile de învăţământ în cauză au fost înştiinţate de miercuri seara privind sistarea temporară a furnizării de meniuri de la firma în cauză, acestea urmând să rezolve problema administrativă a asigurării acestor servicii.
Trei dintre copii suspecți de toxiinfecție alimentară au mâncat la altă cantină
Adrian Florea, directorul Centrului de Educaţie Incluzivă – instituția de învățământ unde s-a petrecut incidentul – a declarat că, în cadrul centrului sunt 116 copii. Miercuri, aceștia au servit masa în două serii. Copiii care au fost internați provin din cea de-a doua serie, iar 3 dintre cei 26 de copii suspecți de toxiinfecție alimentară au mâncat la cantina respectivă. Astăzi, copiilor nu li se mai servește mâncare. Conducerea Centrului a luat decizia să instituie pentru elevi un program scurt, până la ora 12.00, fără servirea mesei, până la stabilirea unui nou furnizor de alimente. Florea a mai declarat că alegerea firmei „Nisa Group” SRL ca furnizor de alimente pentru Centrul de Educație Incluzivă a fost făcută prin negociere directă.
Reprezentantul firmei „Nisa Group”: „Aşteptăm rezultatele anchetei”
Administratorul firmei „Nisa Group”, Dan Dreghici a spus că au fost trimise, miercuri, 276 de porţii gătite la comun către şcoala specială şi cele două grădiniţe. „Din 118 copii de la şcoala specială, doar 24 am înţeles că au toxiinfecţie alimentară dintr-a doua grupă de clase, unde am dus ultima dată mâncare. Din aceşti 24 am înţeles că sunt 3 copii care nici măcar nu au mâncat din mâncarea gătită de noi, dar sunt între cei internaţi. Aşteptăm rezultatele anchetei”, a spus Dreghici.
„De doi ani de zile facem lucrul acesta, sunt 280 de copii pe care îi hrănim din aceeaşi mâncare, iar o parte fac toxiinfecţie alimentară. Eu sper că DSV-ul, Direcţia de Sănătate Publică să ne ajute să aflăm adevărul. Interesul este comun. Nu pot decât să-mi cer scuze acum părinţilor şi tuturor celor care au suferit din cauza asta şi să sperăm că se află adevărul, iar vinovaţii să plătească, chiar dacă s-ar putea să fim noi. Eu sunt foarte sceptic şi îmi vine greu să cred pentru că ar fi trebuit să se îmbolnăvească mai mulţi copii; copiii de grădiniţă, grupele de vârstă 3-5 ani care sunt mult mai sensibili, dar s-au îmbolnăvit copiii cei mai mari dintre toţi cei la care le-am servit masa – clasele V-VIII”, a încheiat Dreghici.
Noi precizări de la DSP Alba
Directorul DSP Alba, Horea Timiş a declarat că rezultatele analizelor vor veni în 2-3 zile. Aceasta este perioada necesară dezvoltării bacteriilor care ar fi cauzat toxiinfecţia copiilor. Până în prezent s-au recoltat probe de peste tot din cantina în care au mâncat copiii: de pe veselă, pereţi, geamuri, mese şi inclusiv de pe mâinile angajaţilor.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News