ADMINISTRATIE
Noi prevederi pentru pensionarii cu stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, în proiectul Legii Salarizării. Ce alegere pot face
Pensionarii care nu au cotizat cel puțin 15 ani pentru pensie vor putea opta între pensia minim garantată, care va fi calculată, însă, pe baza contributivităţii, şi o indemnizaţie socială, opţiunea urmând să fie exprimată cu trei luni înainte de aplicarea legii, potrivit proiectului noii legi a salarizării, postat joi seară pe site-ul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale.
În prezent, circa un milion de pensionari primesc pensia minim garantată de 640 de lei.
„O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă.
Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii.
Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Pensionarii în plată care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă, iar dacă suma rezultată este sub indemnizaţia socială minimă, ei opt opta pentru aceasta din urmă. Cât se plătește pentru a putea cumpăra vechimea în muncă AICI
Pensionarii care nu optează în termenul de trei luni rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivităţii, explică ministerul.
„Din 2021, nu o să mai existe niciun pensionar care să aibă stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, aşa cum există la ora actuală. Astfel, aceştia vor rămâne la pensia minim garantată de 640 de lei”, mai spun oficialii ministerului.
Pensia minim garantată datează din 2009, astfel încât orice pensionar care are o pensie sub nivelul minim să primească cel puţin această valoare.
Cu alte cuvinte, cei care se încadrează aici vor avea posibilitatea, conform noii legi, să opteze dacă acceptă să rămână în actualul sistem de pensii, însă doar pe baza contribuţiei fiecăruia, fără a mai primi vreun bonus de la stat. În prezent, statul completează diferenţa dintre ce ar trebui să primească fiecare, conform contribuţiilor proprii, şi pensia minim garantată de 640 de lei.
Condiția pentru transformarea pensiei în indemnizație socială
Alternativa pe care o vor avea la dispoziţie aceşti pensionari este să meargă în sistemul de asistenţă socială, adică să-şi transforme pensia în indemnizaţie socială minimă, renunţând însă la statutul de pensionar, căruia, potrivit Constituţiei, nu i se poate lua sau diminua pensia.
În comunicat se arată că sunt exceptaţi pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă şi au realizat stagiul minim cuprins între 10 şi 15 ani, conform legislaţiei în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie.
Această excepţie este valabilă pentru persoanele deja pensionate la data intrării efective în vigoare a legii.
În proiectul de lege se mai prevede că, pentru a putea deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani. „Persoanele care vor avea o vechime mai mică de la data intrării în vigoare a legii vor primi o indemnizaţie socială şi vor face obiectul unei alte legi”, au adăugat reprezentanţii ministerului.
În ceea ce priveşte pensia minimă, aceasta se va diferenţia în funcţie de vechimea în muncă. Astfel, în formula actuală, toţi pensionarii primesc o pensie minimă de 640 de lei, chiar dacă au cotizat 13 ani, 19 ani sau 35 de ani, iar, în 2021, pensia minimă ar fi fost de 853 de lei.
Pensiile calculate prin noua formulă
Însă, conform noii formule de calcul, la o vechime de minimum 15 ani, pensionarul primeşte 45% din salariul minim brut şi 1% din salariul minim brut pentru fiecare an în plus. Se ajunge astfel la departajări clare, în funcţie de numărul de ani lucraţi:
cel cu 13 ani primeşte o pensie de 1.032 lei în 2021,
cel cu 19 ani – 1.176 lei,
cel cu 35 de ani vechime – 1.560 lei.
Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul Legii pensiilor care, potrivit reprezentanţilor instituţiei, urmăreşte eliminarea inechităţilor dintre cei care au cotizat egal şi primesc pensii diferite, dar şi dintre bărbaţi şi femei, aşa cum se întâmplă în prezent, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei,.
„Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite.
De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează”, argumentează oficialii ministerului.
sursa: AGERPRES
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Panamea
vineri, 07.08.2020 at 19:24
Bai prostilie aia nu e pensie…
Coco
sâmbătă, 08.08.2020 at 13:26
Am muncit cu carte de munca 25 de ani.Pensie 700 lei.Cred ca mai bine nu munciți și luați pensie cat am eu 700 lei Cine muncește plătește taxe și impozite , cine nu muncește primește ajutor social.Asa că, trai nineaca pentru puturoși. …și pentru interlopi….sa furam ca oricum legea nu se aplica….
Hulub Stefan
sâmbătă, 08.08.2020 at 16:05
E o nedreptate. Eu muncesc și tu primești 640 lei. Degeaba. Eu primesc cu 500 lei mai mult pentru o viață de munca. Rușine!
Ilonta Gligor
sâmbătă, 08.08.2020 at 17:36
Corect,unii freaca menta toata viata,si altu cu peste 40 ani vechime are foarte puțin mai multi bani la pensie.La noi se încurajează frecatul ******.
Lucian
sâmbătă, 08.08.2020 at 23:59
Eu n-am frecat menta, am muncit de la 16, iar după lovitura de stat am lucrat la diverși privatizați care nu mi-au platit vechimea și am ajuns la 67 de ani să am doar 13 ani vechime dar nu am pensie ca alții care au platit mai puțin că mine și sunt pensionari de ani de zile! Așa da protecție și justiție socială, nu-i așa?
Ionel Elena
miercuri, 12.08.2020 at 10:05
Buna ziua în luna Decembrie împlinesc 62 de ani pe cartea de munca am 7 ani vechime am dreptul la o pensie sau un ajutor și la ce varsta