Actualitate
Noi reguli privind angajarea românilor în Spania. Acordarea de vize de muncă, simplificată, pe fondul crizei de forţă de muncă
Spania a adoptat marţi o reformă care facilitează recurgerea la imigraţie, în contextul în care ţara se confruntă cu o criză de personal în mai multe sectoare, printre care turismul şi agricultura, în pofida unei rate a şomajului ridicate, informează AFP.
Această reformă, aprobată de guvern, prevede ”mai multe măsuri de anvergură” menite să ”încurajeze o imigraţie reglementată, ordonată şi sigură”, a dat asigurări ministrul spaniol al securităţii sociale José Luis Escriva, într-o conferinţă de presă.
Românii, cel mai mare număr de rezidenți străini din Spania
Noile măsuri îi vizează și pe români, care reprezintă cea mai mare comunitate de rezidenți străini din Spania. Numărul românilor din Spania la depășește 1.000.000 de persoane, fiind cei mai numeroși rezidenți străini din această țară, din totalul de 5.800.468, potrivit datelor oficiale prezentate de Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației.
Textul facilitează mai ales regularizarea imigranţilor fără documente prezenţi pe teritoriul spaniol de cel puţin doi ani. Aceştia vor putea astfel ocupa în mod legal un loc de muncă sau beneficia de formare în sectoarele economice unde există numeroşi angajaţi nepregătiţi.
Accesul la piața muncii simplificat si pentru studenții străini
Reforma simplifică, de asemenea, accesul pe piaţa de muncă spaniolă pentru studenţii străini, care vor fi autorizaţi să muncească până la 30 de ore pe săptămână, pe durata studiilor şi, ulterior, să se integreze pe piaţa muncii după formarea lor, fără obligativitatea de a fi trăit în prealabil trei ani în Spania.
În plus, noile norme favorizează reunificarea familială şi acordarea de vize de muncă în sectoarele care se confruntă cu criză de forţă de muncă, procedurile administrative care trebuie îndeplinite urmând a fi simplificate şi uniformizate.
Măsurile vor contribui şi la scăderea costurilor sociale şi economice pentru Spania, în prezent ridicate, a adăugat ministrul Escriva.
Criză de forță de muncă și rată mare a șomajului
Spania, ce are o rată a şomajului de 13,65%, una dintre cele mai ridicate din zona euro, se confruntă de ani întregi cu o lipsă de forţă de muncă în anumite sectoare economice, precum HoReCa, agricultura, construcţiile sau transporturile.
Populația Spaniei era estimată la 1 iulie 2020 la 47.351.567 de către Institutul Național de Statistică. Cel mai mare număr de imigranți îl au românii, pe locul 2 situându-se marocanii cu 811.530, iar pe locul al treilea britanicii cu 381.448 persoane.
Potrivit tabelului statistic prezentat, populația românească din Spania a crescut față de anul precedent cu 0,9%, a avut o vârstă medie de 38 de ani, iar ponderea populație feminine a fost de 47%.
AGERPRES
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News