Connect with us
Publicitate

Eveniment

Noi tipuri de concedii de care pot beneficia angajații. Condiții pentru acordarea zilelor de concediu plătite, în 2023

birou-gol-zile-libere-e1519215884228

Publicat

Noi tipuri de concedii pentru angajați au fost introduse în anul 2022 în România.

Este vorba despre concediul de îngrijitor (maxim 5 zile/an), concediu pentru îngrijirea pacientului bolnav de cancer (maxim 45 zile/an), absențele pentru urgențele familiale (maxim 10 zile/an) și o formă specială de concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani. 

Citește și Zile libere 2023: Românii vor avea mai multe minivacanțe de trei și patru zile. Calendarul zilelor nelucrătoare pentru salariați

Concediul de îngrijitor

Din luna decembrie 2022 salariații pot beneficia de concediul de îngrijitor, un nou tip de concediu, diferit de cel pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, existent anterior.

Concediul de îngrijitor poate avea o durată de 5 zile/an și poate fi acordat în situația în care un salariat trebuie să îngrijească o rudă sau o altă persoană aflată în gospodăria sa care este grav bolnavă.

Concediul de îngrijitor este stabilit prin Legea nr. 283/2022, care, din 22 octombrie, a modificat oficial Codul muncii. Acesta reprezintă o noutate pentru legislația românească, fiind complet diferit de concediul plătit de 45 de zile pentru îngrijirea bolnavilor de cancer.

Astfel, potrivit legii, angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului.

Problemele medicale grave sunt afecţiuni sau complicaţii ale acestora care afectează statusul funcţional al pacientului pentru anumite perioade sau permanent, respectiv limitează semnificativ posibilitatea efectuării activităţilor de bază şi activităţilor instrumentale cotidiene, ajungând până la imposibilitatea efectuării acestora, necesitând sprijinul altei persoane.

Vezi AICI Lista problemelor medicale grave pentru acordarea concediului de îngrijitor

Angajatorul are obligaţia acordării concediului de îngrijitor salariatului, la solicitarea scrisă a acestuia. În termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la momentul înaintării solicitării, salariatul are obligaţia depunerii la angajator a documentelor prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin este rudă sau o persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu acesta, precum şi a existenţei problemei medicale grave care a determinat solicitarea concediului de îngrijitor de către salariat.

Documentele prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin este rudă sunt, după caz, actul de identitate, certificatul de naştere, certificatul de căsătorie.

Documentele prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin locuieşte în aceeaşi gospodărie cu angajatul sunt, după caz, actul de identitate al persoanei care necesită îngrijire din care rezultă acelaşi domiciliu sau reşedinţă cu salariatul, actul prin care persoana a fost luată în spaţiu, adeverinţa de la asociaţia de proprietari/locatari sau declaraţia pe propria răspundere a salariatului din care să rezulte faptul că persoana căreia salariatul i-a oferit îngrijire sau sprijin locuieşte în aceeaşi gospodărie cu acesta cel puţin pe perioada concediului de îngrijire.

Documentul medical prin care se face dovada existenţei problemei medicale grave va fi reprezentat de biletul de externare din spital sau, după caz, de adeverinţa medicală emisă de medicul curant ori de medicul de familie al persoanei cu probleme medicale grave.

Legea mai prevede amenzi între 4.000 și 8.000 de lei pentru angajatorii care nu acordă concediul de îngrijitor salariaților care îndeplinesc condițiile.

Absențele pentru urgențele familiale

Absențele pentru urgențele familiale pot fi solicitate de salariați începând cu finalul lunii octombrie. Absentarea de la locul de muncă nu poate avea o durată mai mare de 10 zile lucrătoare într-un an calendaristic.

Reglementările au fost introduse în Codul muncii prin Legea 283/2022, în vigoare din 22 octombrie.

Potrivit documentului, salariatul are dreptul de a absenta de la locul de muncă în situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului, în condițiile informării prealabile a angajatorului și cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului.

Zilele acordate astfel trebuie să fie recuperate ulterior de salariat, modalitatea de recuperare fiind stabilită de comun acord cu angajatorul.

Pe perioada absentării de la locul de muncă pentru urgențe familiale, angajatorii nu au voie să concedieze salariații. De asemenea, numărul de zile de odihnă pe care au la dispoziție salariații nu este afectat de cele 10 zile de absențe pentru urgențe familiale.

Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav

La sfârșitul lunii martie 2022 a apărut o formă specială de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav. Este vorba despre concediul pentru supravegherea și îngrijirea copiilor în vârstă de până la 18 ani pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării.

Astfel, în cazul copiilor de până la 18 ani, aflați în carantină sau izolare în urma unei boli infectocontagioase, părinții asigurați pentru care nu a fost stabilită măsura carantinării sau izolării vor avea dreptul la concediu și indemnizație pentru supravegherea și îngrijirea acestora.

„În cazul copilului pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării în condițiile Legii nr. 136/2020, republicată, cu modificările și completările ulterioare, asigurații pentru care nu se dispune măsura carantinei sau a izolării au dreptul la concediu și indemnizație pentru supravegherea și îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani”, prevede Legea 73/2022.

Potrivit legii, valoarea indemnizației pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani este, în aceste cazuri, de 100% din baza de calcul. Baza de calcul poate fi media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 din care se constituie stagiul de asigurare, media indemnizațiilor de șomaj, etc.

Durata de acordare a indemnizației este corespunzătoare numărului de zile calendaristice aferente duratei concediului medical stabilite de medicul curant sau, după caz, de medicul de familie.

Concediu pentru îngrijirea pacientului bolnav de cancer

Începând din primăvara anului 2022, salariații care au lucrat cel puțin 6 luni în ultimele 12 luni vor putea primi un concediu medical plătit, de maximum 45 de zile calendaristice, pentru îngrijirea bolnavilor de cancer.

Potrivit Legii 24/2022, beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist.

Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament.

Durata de acordare a concediului și a indemnizației pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice este de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient.

În fiecare an în care primește concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o ședință de evaluare psihologică clinică și minimum cinci ședințe de consiliere psihologică clinică. De aceleași drepturi beneficiază și pacientul cu afecțiuni oncologice. În situația pacientului cu afecțiuni oncologice care are handicap auditiv ori surdocecitate, acesta are dreptul inclusiv la un interpret autorizat al limbajului mimico-gestual, respectiv al limbajului specific al persoanei cu surdocecitate, după caz.

Concediul și indemnizația pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice, precum și ședințele de evaluare psihologică clinică, respectiv de consiliere psihologică clinică se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul specialist.

Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice este de 85% din baza de calcul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate