Connect with us
Publicitate

Administrație

Noile reguli din Sănătate, în Monitorul Oficial. Pacienții sunt scutiți de taxe chiar dacă aleg să se trateze la clinici private

guvern

Publicat

Ordonanța prin care serviciile medicale suportate din Fondul unic de Asigurări Sociale sunt decontate atât prin furnizori publici, cât și prin furnizori privați a fost publicată în Monitorul Oficial. Ordonanța de Guvern se referă la programele naționale curative ale Casei Asigurărilor de Sănatate și la acțiunile prioritare ale Ministerului Sănătății pentru pacienții critici.

În ambele cazuri bugetul a fost suplimentat cu până la 40 – 50% pentru acțiunile prioritare și la fel a fost suplimentat semnificativ pentru programele naționale

Potrivit Libertatea.ro Victor Costache a anunțat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că modificările făcute la Legea 95/2006 s-au publicat în Monitorul Oficial. Acestea constau în reformarea domeniului de sănătate și au fost adoptate prin Ordonanța de Urgență înainte de căderea Guvernului Orban.

ong sanatate

ordonanta oug sanatate

Noile modificări prevăd scutirea taxelor de către pacienți, chiar dacă aleg să se trateze într-un spital de stat sau privat. Numărul vieților salvate va fi în creștere, conform noilor schimbări.

Pacienții în stare critică vor avea șansa să aibă acces mai repede la intervențiile de care au nevoie, acestea fiind făcute la cel mai apropriat spital.

Cele mai multe cauze care cresc numărul de persoane decedate în România au loc din cauza infarctului miocardic acut și a accidentelor vasculare. Acest lucru se întâmplă deoarece ducem lipsa centrelor de cardiologie internațională și de stroke. În 2014 legea cu numărul 95 a fost inclusă în programele naționale de sănătate și spitalele private, modificarea actuală fiind doar o actualizare a legislației.

Cei care sunt aflați în stare critică, vor fi duși și la alte spitale de stat, dar și la cele private ce pot opera de aceste programe. Așadar programul de infarct miocardic acut, permite mai multor centre de spitalizare să opereze pacienții, crescând accesibilitatea și reducerea timpului de la momentul în care se stabilește diagnosticul.

  • ,Pentru bolnavii inclusi în programele naţionale de sănătate decontate din bugetul FNUASS, respectiv bugetul Ministerului Sănătăţii precum şi pentru cei care beneficiază de servicii medicale în baza art. 100 şi art. 111, furnizorii publici şi privaţi au obligaţia de a nu încasa sume suplimentare faţă de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare (În spațiul public s-a lansat ideea că bolnavii inclusi în aceste programe vor fi obligați să plătească sume suplimentare, dacă vor fi tratați în spitale private)
  • „Cheltuielile pentru îngrijirea pacienţilor aflaţi în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecţiuni acute grave care nu pot fi acoperite din sumele obţinute pe baza contractelor încheiate de către spitalele private cu casele de asigurări de sănătate, vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii. Sumele aferente decontului per caz nu pot depăşi sumele decontate pentru cazuri similare din sistemul public de urgenţă” 
  • Lista spitalelor private în cadrul cărora se pot organiza servicii medicale private de urgenţă se aprobă prin hotărâre a Guvernului

Surse: Libertatea.ro, Stiripesurse.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate