Connect with us
Advertisement

Eveniment

O angajată a Casei Judeţene de Pensii Alba – omul din sistem al reţelei falsificatorilor de dosare pentru pensionare. Vezi cum ajungeau documentele în baza de date a CJP

Publicat

DIICOT Alba Iulia a reuşit destructurarea unui nou grup infracţional infiltrat într-o altă instituţie publică importantă din municipiu, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Alba. În dosarul pensionărilor ilegale, procurorii indică drept principal liant, între reţeaua de falsificatori şi beneficiari, pe Viorica Călin, funcţionara CJP Alba cu ajutorul căreia documentele false erau introduse în mod ilegal în sistem. Folosindu-se de poziţia pe care o avea în cadrul instituţiei, angajata ar fi întreprins activităţi ilicite, în urma cărora zeci de persoane fără experienţă în muncă au beneficiat de pensii.

Potrivit procurorilor, Viorica Călin ar fi fost ajutată în activităţile infracţionale şi de alţi angajaţi ai Casei Judeţene de Pensii Alba, printre care şi soţul acesteia, iar, cu complicitatea lor, funcţionara ar fi permis introducerea dosarelor de pensie falsificate în CJP. În raportul întocmit de procurori se arată că „deşi Viorica Călin cunoştea că dosarul de pensie este falsificat, înregistra cererea de pensie şi apoi o preda împreună cu dosarul funcţionarilor ce se ocupau de implementarea datelor în sistemul informatic al CJP şi de verificarea acestor date, asigurându-se totodată că acestea vor primi o rezolvare favorabilă”. Chiar dacă, până în prezent, oamenii legii nu au reuşit identificarea tuturor dosarelor de pensie falsificate şi a beneficiarilor, pentru 50 de persoane care au apelat la serviciile falsificatorilor a fost începută urmărirea penală. Pensionarii, majoritatea din zona Munţilor Apuseni riscă să fie nevoiţi să restituie sume importante de bani, în cazul în care se dovedeşte în instanţă că au folosit documente false pentru „a-şi asigura bătrâneţile”.

Viorica Călin este angajată în cadrul Casei Judeţene de Pensii Alba pe postul de inspector, iar principalele sale atribuţii sunt operarea cererilor de pensie, completarea registrelor de intrare-ieşire şi prezentarea către şefii de servicii şi către directorul executiv a corespondenţei zilnice pentru repartizare. Funcţia pe care aceasta o deţine a reprezentat, potrivit procurorilor, portiţa de care aveau nevoie falsificatorii, pentru a avea acces în sistemul CJP. Din raportul DIICOT reiese că funcţionara se afla în relaţii de prietenie cu inculpatul Sabin Coasian, unul dintre liderii grupării infracţionale şi, totodată, persoana care apela frecvent la serviciile Vioricăi Călin, bineînţeles, în schimbul unor favoruri reciproce. Procurorii mai arată că, în intervalul 26.11.2010-16.06.2011, Sabin Coasian şi Viorica Călin au realizat 31 de apeluri telefonice, interceptate de oamenii legii şi din care reiese complicitatea celor doi.

Vă prezentăm convorbirea dintre funcţionara CJP Alba şi Sabin Coasian din data de 2 iunie 2011:

„Viorica Călin: Te pup, dragă. Deranjez? Auzi, dragul meu, poate, nu ştiu sigur, am zis că vrem să venim de Rusalii, am vorbit cu Crăciun (unul din beneficiari) şi ne-o chemat să venim de Rusalii-n sus.
Sabin Coasian: Da io cu Crăciun mă duc luni la Bucureşti. Să-i rezolv şi lui ceva… Da. No, păi atunci voi fi, că venim pă 7, pă 8. Pă 7 mergem, adică. Venim pân` la sfârşitu săptămânii şi de Rusalii vom fi si atunci ne întâlnim la Arieşeni, da?
Viorica Călin: Da, chiar vreau. Sigur că da. Auzi mă, drăguţă, oare un bazin din ăla mai poţi cumva? Nouă ne-ar trebui acol` la cabană.
Sabin Coasian: Încerc. Încerc.
Viorica Călin: Dacă se poate.
Sabin Coasian: Se poate orice în lumea asta dacă omul vrea.
Viorica Călin: Fac tot posibilu să ne-ntâlnim atuncia, deşi-ţi spun sincer, zice Dorin <N-avem bani>. Zic: <Las că, de nu, iau împrumut, că chiar vreau să urc o ţâră, că ce să fac?!>
Sabin Coasian: Măi, dacă aveţi bani de drum, că în rest mă ocup eu de toate.
Viorica Călin: Eşti dulce, ca-ntotdeauna. Îţi spun, chiar asta, mi-i şi jenă de tine. Tot aştept să mai îmi deie încă 20 de milioane de la CAR, să mă pot…
Sabin Coasian: Mă, cu băieţii ăstia încă n-o intrat. Aşa-i?
Viorica Călin: Asta numa` dacă mai verific, să ştii.
Sabin Coasian: No bun. No bine acuma, am doi sau trei. Să vedem care-i situaţia şi…
Viorica Călin: Să ai pregătit număru` de înregistrare şi eu mi le scriu atuncia şi mă tot uit. O să tot…”

Gruparea infracţională condusă de inculpaţii Constantin Toma şi Sabin Coasian acţiona cu precădere în localităţile din Munţii Apuseni, locul de unde falsificatorii recrutau eventualii beneficiari. Din declaraţiile pensionarilor prezentate în raportul întocmit de procurori reiese modul în care beneficiarii ajungeau să între în contact cu reţeaua de falsificatori:

Declaraţiile unuia dintre beneficiarii pensiilor ilegale:

„Marcela ori Mirela au venit la mine la bar şi mi-au spus că domn` Costel este în comuna Horea, la cineva acasă… Eu m-am urcat în maşină şi m-am dus acolo. La locuinţa acestuia oamenii stăteau la coadă pentru a se întâlni cu domn Costel. Înaintea mea erau vreo 4 sau 5 oameni care au intrat la domn` Costel. Când mi-a venit rândul, am intrat şi eu şi am discutat cu domn Costel…. a spus că îi va face o carte de muncă soţiei, iar mie îmi va trece nişte ani în plus pe cartea mea de muncă. Acesta a spus că mă costă o anumită sumă, în jur de 2 milioane de lei vechi pe un an de muncă. Costel mi-a cerut copii de pe buletine, certificate de naştere, de căsătorie, cartea mea de muncă şi decizia mea de pensionare. Cu acea ocazie i-am dat acestuia cartea mea de muncă şi decizia, precum şi o tranşă de bani, în jur de vreo 5 milioane. În total, i-am dat lui Costel în jur de peste 200 de milioane de lei vechi pentru rezolvarea celor 2 cărţi de muncă, pentru pensia mea şi a soţiei. Costel mi-a spus că are relaţii peste tot, inclusiv la Casa de Pensii, unde ar avea o femeie care lucrează cu el…. După vreo două sau trei luni, perioadă în care i-am dat alţi bani, precum şi copii de pe actele soţiei, Costel mi-a adus cartea mea de muncă, precum şi o carte de muncă pe numele soţiei mele. Pe cartea mea de muncă era menţionat că am lucrat câţiva ani în plus, din 1992 până în 2006, la o firmă din Bucureşti, SC <Contas> SA Bucureşti. Pe cartea de muncă a soţiei, care era falsificată în totalitate, era menţionat că aceasta ar fi lucrat tot la o firmă din Bucureşti, posibil aceeaşi. Când Costel mi-a arătat cele 2 cărţi de muncă, eu i-am plătit o altă tranşă de bani. Am stabilit ca Costel să vină să depună cele 2 cărţi de muncă la Casa de Pensii Alba. După ceva timp, Costel a venit din nou la Horea şi mi-a spus că mi-a depus cartea mea de muncă şi a soţiei la Casa de Pensii Alba, mi-a dat în acest sens 2 bileţele cu numere de înregistrare la Casa de Pensii Alba”, a declarat în faţa procurorilor unul dintre beneficiari.

Constantin Toma este arestat în lipsă pentru 30 de zile, deoarece nu a putut fi găsit de oamenii legii, la data efectuării percheziţiilor. Viorica Călin, împreună cu alţi 7 inculpaţi din dosar au fost arestaţi preventiv joi, pentru 29 de zile de Tribunalul Alba. Sentinţa va fi cel mai probabil atacată cu recurs în cursul zilei de vineri, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Vasile Proca

    sâmbătă, 24.09.2011 at 18:59

    Apreciez blogul si ce vad aici. Intodeuna am fost de parerea ca in interactiunea blogerilor se nasc idei care pot si fructificate de toti cei care contribuie la discutie. Acum, fiecare din noi e clar ca gandim putin lateral de ceilalti si asta e normal.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement