Eveniment
O bibliotecară, „eroină” pentru copiii unui sat izolat din Apuseni. Săptămânal, merge 7 kilometri pe jos pentru a le duce cărți
În Alba trăiesc oameni care pot fi adevărate modele de viaţă pentru semeni. Prin alegerile pe care le fac, îi inspiră pe cei din jur să fie mai buni şi să nu uite că, în unele cazuri, sunt responsabili de viaţa celorlalţi. Mai mult, prin implicarea în comunitate, ce duc cu gândul la fapte găsite doar în cărţi, contribuie semnificativ la educaţia generaţiei viitoare.
Un astfel de exemplu este în satul Ponorel, unde elevii au posibilitatea, în fiecare zi de marţi, să răsfoiască volume cu poveşti, aduse de o bibliotecară din Apuseni, Georgeta Pogan.
Femeia este bibliotecară în comuna Vidra şi bate 7 km la pas, pentru a da posibilitatea copiilor să citească.
De câţiva ani, Georgeta Pogan le oferă copiilor de la şcoala din Ponorel şansa să intre în lumea de poveste, transformând o sală de clasă în bibliotecă, pentru că le aduce cărţi de la 7 kilometri depărtare, din Vidra.
Elevii o aşteaptă cu nerăbdare, iar, înainte ca ea să se întoarcă la Vidra, copiii îi spun ce cărţi ar dori să mai citească.
Ultimii 20 de ani şi i-a petrecut în lumea interesantă a literaturii, printre rafturile bibliotecii din Vidra. De câţiva ani, bucură sufletele copiilor din Ponorel, care au acces la cărţile aduse de Georgeta, într-o geantă, pe jos, până în sat.
Bibliotecara încearcă astfel să le inspire copiilor pasiunea pentru lectură şi să aibă posibilitatea să citească poveşti de Petre Ispirescu, să afle peripeţiile Cenuşăresei şi ale Albei ca Zăpada sau să descopere aventurile lui Harap-Alb.
Copiii din sat nu au acces la o bibliotecă propriu-zisă, astfel că în fiecare zi de marţi, e zi pentru biblioteca „mobilă”, cea pusă la dispoziţie de Georgeta Pogan.
Se consideră un „badea Cârţan” al vremurilor noastre. Nu se dă bătută şi continuă să parcurgă pe jos cei 7 kilometri, o dată pe săptămână. Câteodată, are noroc şi este luată la ocazie de câte un şofer care trece prin zonă.
Elevii sunt fascinaţi de poveştile pe care le citesc, în acest fel, la şcoala din Ponorel.
Înainte să plece din clasă, Georgeta Pogan îi întreabă pe copii în ce „lume” de poveste vor să se aventureze.
În satul Ponorel nu este bibliotecă, iar pentru mulţi copii din satele învecinate accesul la poveştile copilăriei le sunt îngrădite. Mai ales iarna, când este frig şi zăpadă, nu pot parcurge 7 km pe jos, ca să ajungă la biblioteca din comuna Vidra.
Citeşte și O educatoare dintr-un sat izolat din Alba doarme într-o cameră din școala unde predă. Dacă renunță la post grădinița s-ar desființa
sursa foto: protv
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
elena
joi, 19.02.2015 at 09:20
Geta Pogan – Om cu adevarat dedicat profesiei, implicat activ in viata culturala a comunei. Cu aceeasi dragoste cu care daruieste micilor cititori lumi de poveste desprinse din carti, deschide si usa Expozitiei etnografice din Vidra, o expozitie model, al carei custode priceput este. Felicitari !