Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

O firmă vrea să scoată aur din albia unui pârâu, prin metoda separării gravitaționale, la Almașu Mare


Publicat

O firmă din Hunedoara vrea să extragă aur aluvionar, prin metoda separării gravitaționale, de pe un pârâu situat în comuna Almașu Mare din județul Alba. Procesul constă în separarea gravitațională a aurului împreună cu metalele grele din aluviunile nisipoase din pârâu, metodă care nu folosește mercur sau alte substanțe toxice. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat recent depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Exploatarea aurului aluvionar”, propus a fi amplasat în comuna Almașu Mare, satele Almașu Mare, Nădăștia, Glod, intravilan și extravilan – albia minoră cursuri de apă”. Titularul proiectului este Green Dacia Resources, o firmă din Orăștie, județul Hunedoara.

Potrivit Memoriului de prezentare, proiectul are ca scop extragerea aurului aluvionar prin metoda separării gravitaţionale. Sunt prevăzute executarea lucrărilor specifice de exploatare a aurului aluvionar din albia minoră a râurilor.

Perimetrul Almaș – Nădăștie – Glod este situat în partea centrala a zonei cunoscută sub numele de Patrulaterul Aurifer. Geografic, aparține Munților Metaliferi din cadrul Apusenilor de Sud. Pârâul Ardeu, în zona perimetrului de exploatare, este mărginit de culmi având altitudini cuprinse între +1050m la nord în dl. Roatei şi +820m la sud în Cheile Cibului.

Procesul tehnologic

Activitatea de extracție a aurului aluvionar din perimetrul de exploatare constă în separarea gravitațională a aurului împreună cu metalele grele, din aluviunile nisipoase din albia minoră a Văii Ardeu.

Modul de lucru constă în prelevarea aluviunilor din albie (fracția 0-4 mm) prin intermediul unei drage mobile cu acționare electrică (opțional diesel) – prin aspirație sau a unui miniexcavator.

Draga este prevăzută cu un furtun flexibil cu lungimea cuprinsă între 8 și 10 m și diametrul de 80 – 150 mm. Sorbul este prevăzut cu o sită cu ochiuri de 4-5 mm.

În cazul în care aluviunile sunt acoperite de crengi de arbori sau fragmente de roci cu dimensiuni mai mari, acestea pot fi îndepărtate manual cu lopata sau utilizând miniexcavatorul.

Adâncimea de colectare este cuprinsă între 0,15 și 0,5 metri, în funcție de grosimea și granulometria depozitului aluvionar.

Proiectul conform denumirii sale, are ca scop exploatarea aurului aluvionar din aluviuni şi nu a întregii mase de aluviuni în care este cuprins acest aur.

Suprafața perimetrul Almaș – Nădăștie – Glod este de cca. 56.500 mp. Volumul total de aluviuni din perimetru (la o grosime medie de cca. 0,35m ) este de cca. 19.800 mc.

În procesul de extracție a aurului aluvionar nu se foloseşte mercur sau alte substanțe toxice. „Extracția aurului din nisipurile aluvionare este un proces simplu, uneori executat manual, ce poate reprezenta în fapt o „curatire” a albiei minore, care va conferi un regim de curgere optim”, se mai precizează în memoriu.

Metodologia de extracție a aurului din nisipurile aluvionare prevede următoarele faze:

  • extragerea nisipului aluvionar;
  • sortarea gravitaționară a acestuia pe jgheab, cu selectarea fragmentelor de aur liber şi a metalelor grele (magnetit, pirită, calcopirită, pirotină, etc.);
  • recuperarea mineralelor grele şi a aurului liber;
  • depunerea nisipului sortat gravitațional aproximativ în aceleași zone de unde a fost prelevat.

sursa: anpm.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

În ce condiții se pot face petreceri private după 1 iunie. Câte persoane pot participa

Publicat

După data de 1 iunie nu se modifică restricţiile privind adunările private, astfel că la petrecerile care au loc în aer liber pot participa cel mult 16 persoane, iar dacă sunt organizate într-un apartament, pot fi prezente maximum 8 persoane, a declarat vineri ministrul de Interne Marcel Vela.

”Așa cum știți, a fost aceeași condiție și înainte de 1 iunie. Și acum este. La persoanele private, în aer liber, erau 16 persoane, ca număr maxim și în spații închise, în apartamente, maximum 8. Acum a rămas aceeași regulă pentru că nu s-a intervenit nici pe zona de evenimente private și nici pe numărul de participanți”, a declarat Vela, aflat într-o vizită la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac I.

Ministrul de Interne a precizat că după data de 15 iunie autorităţile vor discuta cu specialiştii şi vor decide în ce va consta următorul val de relaxări.

De luni, 1 iunie, vor fi deschise terasele şi plajele, iar pentru ieşirea din localităţi nu va mai fi nevoie de declaraţia pe proprie răspundere.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Studiu: Imunitatea se poate dobândi și după forme uşoare de COVID-19

Publicat

Majoritatea pacienţilor afectaţi de o formă minoră de COVID-19 dezvoltă anticorpi, care i-ar putea apoi imuniza pentru mai multe săptămâni împotriva acestei boli, potrivit unui studiu realizat de Institutul Pasteur şi Spitalul Universitar din Strasbourg.

”Ştiam că persoanele care suferă forme severe ale bolii dezvoltă anticorpi în primele 15 zile de la debutul simptomelor. Ştim acum că acest lucru este adevărat şi pentru cei care fac forme minore, chiar dacă nivelurile de anticorpi sunt probabil mai slabe”, a explicat într-un comunicat unul dintre autorii studiului, Arnaud Fontanet, responsabil în cadrul departamentului de Sănătate globală al Institutului Pasteur.

Rezultatele studiului sunt încurajatoare în măsura în care până în prezent nu se cunosc suficiente informaţii în ceea ce priveşte mecanismele imunitare împotriva noului coronavirus în special la persoanele afectate de forme uşoare ale bolii.

”Studiul nostru demonstrează că nivelurile de anticorpi sunt, în cele mai multe dintre cazuri, compatibile cu o protecţie împotriva unei noi infectări cu SRAS-CoV-2, cel puţin până la 40 de zile după debutul simptomelor”, a adăugat Olivier Schwartz, conducătorul departamentului Virusuri şi imunitate din cadrul Institutului Pasteur.

Potrivit acestuia, ”obiectivul este în momentul de faţă evaluarea pe termen lung a persistenţei răspunsului anticorpilor şi a capacităţii acestuia de neutralizare” a virusului.

Studiul, ale cărui rezultate au fost date publicităţii de Institutul Pasteur, a fost realizat pe 160 de pacienţi membri ai personalului medical din două unităţi ale unor spitale universitare din Strasbourg. Toţi participanţii au prezentat forme minore de COVID-19.

Testele serologice (care vizează detectarea ulterioară a semnelor unei infecţii din trecut) au arătat că marea majoritate a acestor persoane (153 sau 159 din 160 în funcţie de tipul testului) a dezvoltat anticorpi în primele 15 zile care au urmat infectării.

Un alt test a fost utilizat pentru a determina dacă aceşti anticorpi au totuşi capacitatea de a neutraliza virusul.

Rezultatul: 28 de zile de la debutul simptomelor, 98% dintre pacienţi dezvoltaseră astfel de ”anticorpi neutralizanţi”.

”Aceste rezultate sunt în acelaşi timp o veste bună pentru viitoarele strategii în domeniul vaccinurilor”, a subliniat Samira Fafi-Kremer, şefa serviciului de virologie al Spitalului Universitar din Strasbourg şi autoare principală a studiului.

Sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cel mai în vârstă bărbat de pe planetă este un român. Care este secretul longevității lui Dumitru Comănescu

Publicat

Dumitru Comănescu a devenit cel mai în vârstă bărbat de pe planetă, recunoscut de Cartea Recordurilor, după ce britanicul Bob Weighton a decedat joi, 28 mai, la vârsta de 112 ani. 

Românul are 111 ani și 7 luni și s-a născut pe  8 noiembrie 1908, în Provița de Jos, județul Prahova.

Acesta a fost de profesie inginer agronom iar acum trăiește în București.

Potrivit acestuia, secretul longevității este pentru el dragostea familiei, a soției, fiilor și nepoților.

” Dragii mei, am primit cu emoție vestea cea mare, dar, în primul rând aș vrea să transmit condoleanțe familiei fostului lider mondial, Robert Weighton. Mă simt onorat și binecuvântat să fiu acum, oficial, cel mai vârstnic bărbat din lume și să reprezint România la cel mai inalt nivel! Este incredibil!”, a declarat Dumitru Comănescu Centrului pentru Seniori al Municipiului București, citat de Digi24.ro.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine, care m-au ajutat și susținut de-a lungul anilor, familiei, prietenilor și apropiaților. Dar mai ales, pentru tot, eu îi mulțumesc lui Dumnezeu, pentru că El a ales să fiu astăzi aici, pe primul loc în clasamentul celor mai în vârstă bărbați din lume. Vă multumesc pentru urări și gândurile frumoase, vă doresc multă sănătate și sper ca dumneavoastră să mă depășiți!”, a adăugat bărbatul.

sursă: Digi24.ro.

sursă foto: Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Accident rutier între Săliștea și Tărtăria: Motociclist în vârstă de 19 ani, rănit după impactul cu un autoturism

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă a avut loc, vineri seara, pe DJ 705E, între localitățile Săliștea și Tărtăria

UPDATE: ”La data de 29 mai 2020, in jurul orei 19.30, pe DJ 705E, un tână de 19 ani, din localitatea Săliștea, în timp ce conducea o motocicletă, nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare in mers față de un autoturism, intrând în coliziune cu acesta. În urma accidentului, motociclistul a suferit leziuni corporale. Atât motociclistul, cât și conducătorul auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. Cercetarile sunt continuate”, a precizat Luminița Prodan, purtătorul de cuvânt al IPJ Alba.

Știrea inițială: Potrivit IPJ Alba, în urma impactului motociclistul a suferit leziuni, dar este conștient.

La fața locului se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările în care s-a produs evenimentul rutier.

Foto: arhiva

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate