Eveniment
O firmă vrea să scoată aur din albia unui pârâu, prin metoda separării gravitaționale, la Almașu Mare
O firmă din Hunedoara vrea să extragă aur aluvionar, prin metoda separării gravitaționale, de pe un pârâu situat în comuna Almașu Mare din județul Alba. Procesul constă în separarea gravitațională a aurului împreună cu metalele grele din aluviunile nisipoase din pârâu, metodă care nu folosește mercur sau alte substanțe toxice.
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat recent depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Exploatarea aurului aluvionar”, propus a fi amplasat în comuna Almașu Mare, satele Almașu Mare, Nădăștia, Glod, intravilan și extravilan – albia minoră cursuri de apă”. Titularul proiectului este Green Dacia Resources, o firmă din Orăștie, județul Hunedoara.
Potrivit Memoriului de prezentare, proiectul are ca scop extragerea aurului aluvionar prin metoda separării gravitaţionale. Sunt prevăzute executarea lucrărilor specifice de exploatare a aurului aluvionar din albia minoră a râurilor.
Perimetrul Almaș – Nădăștie – Glod este situat în partea centrala a zonei cunoscută sub numele de Patrulaterul Aurifer. Geografic, aparține Munților Metaliferi din cadrul Apusenilor de Sud. Pârâul Ardeu, în zona perimetrului de exploatare, este mărginit de culmi având altitudini cuprinse între +1050m la nord în dl. Roatei şi +820m la sud în Cheile Cibului.
Procesul tehnologic
Activitatea de extracție a aurului aluvionar din perimetrul de exploatare constă în separarea gravitațională a aurului împreună cu metalele grele, din aluviunile nisipoase din albia minoră a Văii Ardeu.
Modul de lucru constă în prelevarea aluviunilor din albie (fracția 0-4 mm) prin intermediul unei drage mobile cu acționare electrică (opțional diesel) – prin aspirație sau a unui miniexcavator.
Draga este prevăzută cu un furtun flexibil cu lungimea cuprinsă între 8 și 10 m și diametrul de 80 – 150 mm. Sorbul este prevăzut cu o sită cu ochiuri de 4-5 mm.
În cazul în care aluviunile sunt acoperite de crengi de arbori sau fragmente de roci cu dimensiuni mai mari, acestea pot fi îndepărtate manual cu lopata sau utilizând miniexcavatorul.
Adâncimea de colectare este cuprinsă între 0,15 și 0,5 metri, în funcție de grosimea și granulometria depozitului aluvionar.
Proiectul conform denumirii sale, are ca scop exploatarea aurului aluvionar din aluviuni şi nu a întregii mase de aluviuni în care este cuprins acest aur.
Suprafața perimetrul Almaș – Nădăștie – Glod este de cca. 56.500 mp. Volumul total de aluviuni din perimetru (la o grosime medie de cca. 0,35m ) este de cca. 19.800 mc.
În procesul de extracție a aurului aluvionar nu se foloseşte mercur sau alte substanțe toxice. „Extracția aurului din nisipurile aluvionare este un proces simplu, uneori executat manual, ce poate reprezenta în fapt o „curatire” a albiei minore, care va conferi un regim de curgere optim”, se mai precizează în memoriu.
Metodologia de extracție a aurului din nisipurile aluvionare prevede următoarele faze:
- extragerea nisipului aluvionar;
- sortarea gravitaționară a acestuia pe jgheab, cu selectarea fragmentelor de aur liber şi a metalelor grele (magnetit, pirită, calcopirită, pirotină, etc.);
- recuperarea mineralelor grele şi a aurului liber;
- depunerea nisipului sortat gravitațional aproximativ în aceleași zone de unde a fost prelevat.
sursa: anpm.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News