Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OAR Alba: „Arhitectură locală, conştientizare şi valorizare”, un proiect pentru păstrarea tradiției arhitecturale a Ţării Moţilor


Publicat

Proiectul „Arhitectură locală, conştientizare şi valorizare”, derulat de Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), Filiala Alba, în perioada octombrie 2011 – aprilie 2012 şi finanţat integral de Ordinul Arhitecţilor din România prin Timbrul de Arhitectură, a fost prezentat miercuri, în conferinţă de presă, de preşedintele OAR Alba, Stelian Fleschin, împreună cu participanţii în proiect.

Obiectivul proiectului este punerea în valoare a patrimoniului arhitectural şi etnografic din Ţara Moţilor, prin consultarea şi oferirea de soluţii profesioniste localnicilor, întreprinzătorilor şi reprezentanţilor administraţiei locale, cu privire la construirea sau extinderea unor clădiri, păstrând stilul tradiţional caracteristic zonei.

Acţiunile de consultare s-au desfăşurat în 10 localităţi din Ţara Moţilor (Arieşeni, Gârda de Sus, Scărişoara, Horea, Albac, Avram Iancu, Poiana Vadului, Vadu Moţilor, Vidra şi Sohodol).

Preşedintele OAR Alba, Stelian Fleschin, subliniind importanţa valorii patrimoniului structural care trebui să beneficieze de o abordare profesionistă, a explicat că ideea proiectului mai sus menţionat a pornit de la tendinţa din ultimul timp, de transfer de stiluri specifice din mediul urban în cel rural, care determină utilizarea unor elemente arhitecturale străine locului, modificând aspectul unitar şi tradiţional al acestor sate. De asemenea, utilizarea unor materiale de construcţii neadecvate nici ca aspect, nici calitativ a dus la un amestec de stiluri şi culori generator de kitsch.

Asistentul coordonator al proiectului, Monica Jorj, împreună cu arhitectul Alexandra Suciu şi urbaniştii Alexandru Damian şi Laura Năsui au explicat în ce a constat proiectul şi care sunt rezultatele acestuia până în prezent.

„Prin acest proiect, vrem să îi facem pe localnici mândri de specificul arhitecturii zonei lor, să îi facem să înţeleagă valoarea lui”, a precizat Monica Jorj.

În cadrul proiectului, etnografi, arhitecţi şi urbanişti au realizat o cercetare aprofundată a zonei, identificând numeroase elemente de arhitectură tradiţională sau moduri specifice de ocupare a terenurilor cu valoare de patrimoniu arhitectural şi urbanistic. Aceştia au oferit consiliere gratuită celor care intenţionează să ridice locuinţe sau pensiuni noi în zonă şi au elaborat la cerere soluţii profesioniste de modificare sau extindere a locuinţelor existente, astfel încât acestea să includă elemente de arhitectură tradiţională. Astfel, au fost consiliate 15 familii, 12 întreprinzători şi câţiva meşteri locali specialişti în tehnici tradiţionale de construire.

Solutiile oferite au fost grupate într-o publicaţie distinctă, „Caiet de idei pentru păstrarea specificului local. Adaptări ale caselor tradiţionale la standarde contemporane şi modele pentru construcţii noi în Ţara Moţilor”, ce poate fi consultat aici.

De asemenea, a fost redactat un „Ghid de construire pentru păstrarea arhitecturii tradiționale„, destinat arhitecţilor, autorităţilor publice, întreprinzătorilor în turism. Locuitorii comunelor din Ţara Moţilor, au primit pliante ce explică într-un limbaj accesibil elementele specifice casei tradiţionale din Ţara Moţilor.

Coordonatorul proiectului a fost arhitect Marius Barbieri, asistentul coordonator a fost Monica Jorj, iar echipa de proiect a fost una multidisciplinară: arhitect Alexandra Suciu, urbaniști Laura Năsui şi Alexandru Damian, etnograf specialist în arhitectură tradiţională, Ioan Augustin Goia, de la Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, istoric Călin Şuteu.

„Peisajul montan specific satelor şi comunelor din Ţara Moţilor este unul sensibil la intervenţii umane iar dezvoltările rapide prin noi construcţii pot să-l transforme iremediabil. În acest context, proiectul Arhitectura locală, conştientizare şi valorizare oferă soluţiile: respectarea unor principii simple de construire şi ocupare a terenului, în momentul realizării unor construcţii noi, şi restaurarea corectă a locuinţelor vechi. Astfel se asigură păstrarea peisajului cultural din Ţara Moţilor şi atragerea turiştilor în zonă”, a declarat arhitectul Stelian Fleschin, preşedintele OAR Alba.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ALBA IULIA Ruinele primei biserici bizantine din Transilvania, clasate ca monument istoric, la 9 ani după ce au fost descoperite

Publicat

Ruinele celei mai vechi biserici din țară, îngropate sub platoul din fața Catedralei Romano-Catolice ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia au primit regim juridic de monument istoric. Ordinul de clasare a fost publicat în monitorul oficial, în urmă cu câteva zile.

Este vorba despre o biserică de secol X-XI, de influență bizantină, clasată în categoria I – arheologie, grupa A.

Biserica nu poate însă fi văzută, deoarece ruinele ei au fost reîngropate la scurt timp după descoperirea lor accidentală.

Totul a început în 2011, cu săpăturile pentru înlocuirea conductei de apă potabilă în interiorul Cetății Alba Carolina. Atunci a ieșit la suprafață una dintre cele mai importante descoperiri arheologice realizate în România în ultimii ani, cea mai veche biserică din Transilvania, de influență bizantină, ridicată în jurul anului 950.

Cercetătorii au găsit atunci și câteva sute de morminte, peste 100 de monede, majoritatea din secolul XIV, cea mai veche datând de la sfârşitul secolului XI, obiecte ceramice, cercei, piese din bronz şi argint.

La scurt timp după ce a fost dezgropată, biserica, aflată exact în fața Catedralei Romano-Catolice din Alba Iulia (ea însăși veche de aproximativ 1.000 de ani), a fost îngropată la loc.

Arheologii cred că biserica de secol X a fost cel mai probabil reşedinţa episcopului Hierotheus, trimis la Alba Iulia din Bizanţ, pentru a creştina populaţia de aici. Din punctul de vedere al specialiştilor, aceasta este cea mai spectaculoasă descoperire a unor vestigii de Ev Mediu realizată în cetate, în ultimul secol.

”Este o biserică bizantină, după planuri. Hierotheus a fost trimis aici de la Constantinopolului, probabil pentru creștinarea localnicilor”spune directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, care explică și de ce a fost îngropată la loc: lipsa de finanțare la momentul respectiv pentru punerea ei în valoare a dus la decizia autorităților locale și naționale de a o conserva în pământ.

La momentul respectiv s-a spus că Biserica Romano-Catolică, proprietara terenului, nu ar fi de acord cu punerea bisericii bizantine în valoare. Deși nu există nici o declarație oficială din partea reprezentanților acesteia în acest sens, speculațiile pe acest subiect continuă și astăzi, la 9 ani după descoperire.

Gabriel Rustoiu spune că ruinele sunt într-o stare relativ bună, deși a fost parțial afectată involuntar de  constructorii austrieci ai cetății care au luat pământ din câteva gropi fără să știe că acolo a fost o biserică.

În plus, în Evul Mediu, o parte din piatra existentă în zona cetății a fost folosită pentru construcții civile, fiind la îndemână.

”Fără îndoială, ne aflăm în faţa celei mai vechi biserici de influenţă bizantină de la nordul Dunării, şi chiar raportat la teritoriul propriu-zis imperial aceasta este una dintre foarte puţinele biserici datate din context în sec. X. Din acest motiv poate fi un reper important nu doar în cercetarea istoriei Transilvaniei şi a Ungariei, ci şi în studierea influenţelor arhitecturii bizantine.

Descoperirea de la Alba Iulia din anul 2011 confirmă importanţa acestei localităţi (probabil nucleu al unei formaţiuni politice locale), nu doar pentru autohtoni, ci şi pentru marile puteri care îşi disputau în epocă controlul regiunii: Ţaratul bulgar (aşezare şi necropolă din secolele IX-X), Imperiul bizantin (construirea bisericii, misiunea de creştinare şi de instituţionalizare) şi statul maghiar al regelui Ştefan (cucerirea centrului de putere, transferarea aici a sediului Episcopiei de rit roman a Transilvaniei) Controlul politic, militar şi religios asupra Albei Iulia trebuie să fi asigurat dominarea unui teritoriu important pe Valea Mureşului. (…)

Proporţiile monumentale ale clădirii ne permit să credem că era destinată unei comunităţi creştine importante din punct de vedere numeric, în care trebuie să vedem populaţia locală creştină, dar şi o populaţie maghiară aflată în diferite etape pe traseul dobândirii credinţei în Hristos.(…)

Cu adevărat importantă este certitudinea, dată de această descoperire, că Biserica bizantină era prezentă în secolele X-XI pe teritoriul Transilvaniei, încercând să menţină în sfera sa de influenţă o regiune vizată de cuceritorii maghiari”, susţine arheologul Daniela Marcu Istrate în lucrarea ”Biserica din secolele X-XI, de influenţă bizantină, de la Alba Iulia”.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

CALENDARUL sesiunii speciale de EVALUARE NAȚIONALĂ 2020, anunțat de minister. Probele încep în 29 iunie

Publicat

Ministerul Educației a anunțat marți calendarul oficial al sesiunii speciale de Evaluare Națională 2020, ce va fi organizată pentru elevii care nu se pot prezenta la probele din 15 iunie, din cauza unor probleme medicale.

La această sesiune specială vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină sau cei care nu au participat în prima sesiune din alte motive medicale, a precizat ministerul.

Vezi EVALUARE NAȚIONALĂ 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Modele de subiecte pentru examenul elevilor de clasa a VIII-a

Calendarul sesiunii speciale a Evaluării Naționale (EN VIII):

22-26 iunie: înscrierea candidaților

29 iunie: Limba și literatura română

30 iunie: Matematică

1 iulie: Limba și literatura maternă

2 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)

2 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)

4 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00)

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

OFICIAL: Sesiune specială de BACALAUREAT 2020, din 6 iulie. CALENDAR

Publicat

Ministerul Educației  a anunțat marți că a fost aprobată organizarea sesiunii speciale de Bacalaureat 2020, pentru elevii care au temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină sau cei care nu au participat în prima sesiune din alte motive medicale.

Probele scrise încep în 6 iulie.

Vezi BACALAUREAT 2020: Toate testele de pregătire și baremele. Detalii despre examen, pentru elevii de clasa a XII-a

CALENDAR BACALAUREAT 2020 – sesiune specială:

29 iunie – 3 iulie: înscrierea candidaților

6 iulie: Limba și literatura română – proba E a) – proba scrisă

7 iulie: proba obligatorie a profilului – proba E c) – proba scrisă

8 iulie: proba la alegere a profilului și a specializării – proba E d) – proba scrisă

9 iulie: Limba și literatura maternă – proba E b) – proba scrisă

10 iulie: afișarea rezultatelor (ora 12:00)

10 iulie: depunerea contestațiilor (între orele 14:00 – 19:00)

12 iulie: afișarea rezultatelor finale (după ora 12:00)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Mall-urile se deschid din 15 iunie. Ce se întâmplă cu cinematografele și spațiile de joacă

Publicat

parcare alba mall

Data de 15 iunie rămâne ”bătută în cuie” pentru deschiderea mall-urilor din țară, dacă numărul de cazuri de coronavirus rămâne într-un trend descendent. 

Decizia a fost luată de autorități după o întâlnire pe care ministul Virgil Popescu a avut-o cu premierul Ludovic Orban și cu membri ai Asociației Investitorilor de Real Estate din România.

Momentan nu a fost luată în calcul și redeschiderea cinematografelor și a spațiilor de joacă pentru copii din mall-uri, din 15 iunie.

„Alături de premierul Ludovic Orban am avut astăzi o întâlnire cu membri ai Asociației Investitorilor de Real Estate din România. Aceștia ne-au prezentat problemele cu care s-au confruntat în această perioadă de criză. Drept urmare, în urma discuțiilor avute am stabilit, că în cazul în care situația epidemiologică ne va arăta că numărul persoanelor infectate scade, vom deschide mall-urile cu data de 15 iunie.

Însă, pentru moment, nu luăm în calcul ca din data de 15 iunie să fie deschise cinematografele și locurile de joacă, din interior. Ușor, ușor se vor da măsuri de relaxare, pentru a ajuta la revitalizarea economiei, pentru ca viața să revină la normalitate”, a anunțat ministrul Virgil Popescu, citat de digi24.ro.

sursă: digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate