Connect with us
Publicitate

Economie

Ocna Mureş: Centru pentru Turism de Sănătate şi Agrement de 8,4 milioane de euro, în planurile administraţiei locale

Publicat

complex bai sarate ocna mures plan Administraţia locală din Ocna Mureş continuă demersurile pentru începerea investiţiei estimată la 8,4 milioane de euro în construirea unui Centru pentru Turism de Sănătate şi Agrement, adică amenajarea băilor sărate, pe vremuri un punct de atracţie pentru turişti în micul oraş din judeţul Alba. După realizarea studiului de prefezabilitate, urmează cel de fezabilitate, pentru care sunt propuse fonduri din bugetul local de aproximativ 4000 de euro.

Crearea unei staţiuni balneo-climaterice moderne şi înregistrarea acestei în sistemul naţional al acestora a fost stabilită drept una dintre priorităţile Strategiei Locale de Dezvoltare Durabilă. În funcţie de posibilitatea de atragere a fondurilor de finanţare, proiectul se va etapiza în patru faze: prima presupune realizarea complexului în care să se promoveze serviciile şi curele de sănătate profilactice, proiect ce a făcut obiectul studiului de prefezabilitate.

Este vorba despre centru de sănătate, inclusiv cabinete medicale, de recuperare, de înfrumuseţare, de divertisment şi cultural (bar, restaurant, magazine, inclusiv produse balneare şi cosmetice) şi se ia în considerare inclusiv construirea unei pensiuni.

Complexul va avea, pe lângă clădirea pentru centrul de sănătate şi tratament, bazine cu apă sărată şi dulce (cu posibilităţi de acreditare pentru competiţii de înot şi polo), saune umede şi uscate, patru bazine (două pentru adulţi şi două pentru copii), spaţiu de joacă, parcare, spaţii verzi, dar şi terenuri de sport (vară şi iarnă).

locatii studiate baile sarate Au fost studiate patru locaţii ale proiectului:

– zona industrială sud: strada Fabricii, sub Castelul Teleki; suprafaţă 22.605 mp, domeniu privat primărie

– zona industrială – strada Fabricii, lângă platforma UPSOM, pe malul râului Mureş; suprafaţă 10.300 mp, proprietate privată Aloref SA şi Ascom Internaţional

– zona centru – strada Mihai Eminescu, Lac 23 august (câmpul de sonde); suprafaţă 21.700 mp, proprietate privată Compania naţională a sării – SALROM (variantă de construire a bazei „pe pontoane”)

– dealul Banţa – 52.900 mp – domeniu privat, primărie (utilităţi la distanţă mare)

După studierea acestora variante, a fost ales pentru viitorul proiect amplasamentul de suv Castelul Teleki, de 22.605 mp. Se propune sistem de construcţii în formă L, un corp de clădire cu subsol şi parter, cu faţada orientată spre sud şi spre dealul Uioara. Acesta din urmă necesită o amenajare peisagistică, pentru care se va face studiu independent. În clădire va şi şi un restaurant şi fast-food cu  sală de mese, bucătării şi două terase (una dintre ele cu acces restricţionat doar pentru cei din activităţile de agrement).

complex bai sarate ocna mures plan 2 Pe acest teren se va construi bază de agrement (4.210 mp), spaţii tehnice (1.435 mp), bazine acoperite apă sărată, dulce, nămol (1.254,5 mp), bazine exterioare adulţi (50×10; 1.407 mp), bazine copii (251,75 mp), spaţii verzi (7.800 mp), amenajări agrement sport (2.093 mp), reţea apă sărată (2000 ml). Proiectul include şi modernizare drum acces (1.500 m).

Potrivit sudiului de prefezabilitate, valoarea totală estimată a proiectului este de 38.277.786 lei fără TVA, echivalent 8.452.084 euro, din care lucrări de construcţii-montaj 27.611.695 lei (fără TVA), echivalent 6.077.409 euro.

Potenţialul turistic şi balneoclimateric al oraşului Ocna Mureş

Ocna Mureş are interes turistic deosebit datorită lacurilor aflate pe masivul de sare şi a oferit în trecut mai multe instalaţii de tratament, printre care un solariu cu amenajări pentru aeroterapie şi helioterapie, electroterapie, băi calde, apă minerată sărată concentrată. Apele minerale clorurate şi sodice din lacurile aflate pe locurile vechilor saline au concentraţie foarte mare (266 grame pe litru), fiind utilizate în trecut în tratarea unor afecţiuni ca reumatismale articulare şi degenerative (periartrite, tendinoze, artroze, poliartroze), neurologice periferice (sechele după poliomielite, pareze), ginecologice (metroanexită cronică, cervicită cronică, insuficienţă ovariană), posttraumatismale (stări după entorse, luxaţii, fracturi).

Precizări de la administraţia locală

Ocna Mures air9 Din declaraţiile anterioare ale primarului Silviu Vinţeler, construirea bazei de tratament la Ocna Mureş presupune accesarea de fonduri europene, în condiţiile în care oraşul dispune de un buget anual care acoperă cel mult o pătrime din această investiţie. Este un proiect ambiţios şi de durată, pentru a valorifica potenţialul băilor sărate în sectorul turistic.

Citeşte şi TESTUL DE SINCERITATE: Poveste de oraş – Ocna Mureş, de la bogăţie la ruină. Video-reportaj comentat de primarul Silviu Vințeler

În condiţiile în care locaţia actuală a băilor sărate aparţine unui investitor privat care deţine hotel, ştrand şi amenajează terenuri de sport, tot cu fonduri europene, primarul a spus că s-a luat în calcul altă locaţie pentru băile sărate “publice”.

Dacă iniţiativa privată s-a dovedit ineficientă, cel puţin deocamdată, având în vedere că locaţia pare în paragină, ideea administraţiei locale poate fi de bun augur, chiar dacă finalizarea ei presupune ani de investiţii şi este condiţionată de accesarea fondurilor europene.

“Băile sărate vechi, construite în 1910, au fost demolate, nu mai există. Au avut o reclamă foarte bună, au fost vizitate de mulţi turişti. Sperăm să reuşim să refacem aceste băi, este singura şansă de dezvoltare a oraşului, investiţii care să dezvolte turismul. Studiul de prefezabilitate este gata. Bugetul local nu poate suporta aceste lucrări, dar sperăm în următoarea sesiune să atragem fonduri europene”, a declarat Silviu Vinţeler.

Băile sărate au fost demolate în 2011, de investitorul care le-a cumpărat. Acestea au fost construite în 1896, prima dată fiind construcţii de lemn, apoi în 2000 au fost făcute din cărămidă. Băile sărate nu au fost clasificate ca monument istoric, nici de inters local sau naţional, motiv pentru care investitorul privat le-a putut demola.

Primarul speră ca în 2018 să fie dată în folosinţă baza de tratament. Locaţiile studiate au fost lângă actualele băi sărate (investiţia privată) şi alte două spre marginea oraşului, în zona de pădure.

De asemenea, s-a avut în vedere un eventual parteneriat public-privat pentru renovarea Castelului Teleki, cu valoare istorică şi arhitecturală, în vederea unui circuit turistic cu băile sărate, însă deocamdată nu poate fi luat în calcul din cauza unui litigiu privind proprietatea acestuia.

„Este un proiect foarte fumos, care include bazine, săli de tratament, pentru că se doreşte îmbinarea agrementului cu tratamentul. Include inclusiv amenajarea unui drum de 1,5 km până la aceste băi. Să sperăm că vom putea finanţa pe următoarea secţiune de fonduri europene”, a precizat Vinţeler.

Citiţi şi FOTO-REPORTAJ Alba24: Ocna Mureş, orașul în care oamenilor nu le-a mai rămas decât speranța

Citiţi și: Fotografii aeriene de la Ocna Mureş: Imaginea frumoasă a dezastrului economic. Cum se vede de la înălțime orașul care moare

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate