Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Majorarea salariului de bază în construcții, agricultură și industria alimentară, pe masa Guvernului. Cât va fi brutul

Publicat

Majorarea salariului de bază în construcții, sectorul agricol și industria alimentară se află pe masa Guvernului și urmează să fie aprobat în ședința de marți. Documentul oficial poate fi consultat mai jos. 

Guvernul discută marți un proiect de OUG pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniile construcții, sector agricol și industria alimentară.

Citește și Noua lege a construcțiilor: ce obligații au titularii de autorizații de construire. Modificări intrate în vigoare

Se estimează că majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru sectoarele construcţiilor, agricol și industria alimentară, va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării și prin creşterea puterii de cumpărare a salariaţilor, se arată în nota de fundamentare.

OUG prevede suma salariului brut pentru fiecare domeniu, dar și rata orară. Vezi aici DOCUMENTUL.

OUG pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniile construcții, sector agricol și industria alimentară, inițiat de Guvern, prevede următoarele:

Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență

ARTICOLUL I

(1) Prin derogare de la prevederile articolului 164, alineatul (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 27,714 lei/oră.

(2) Prevederile alineatului (1) se aplică exclusiv domeniilor de activitate prevăzute la articolul 60, punctul 5 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Noile salarii minime din construcţii, agricultură şi industria alimentară. Ciolacu: ”Suntem pregătiți să adoptăm ordonanța”

(3) Nerespectarea prevederilor alineatului (1) de către societăți constituie contravenție și se sancționează potrivit dispozițiilor articolului 260, alineatul (1), litera a) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și atrage anularea acordării facilităților fiscale.

(4) Prevederile articolului XLI din Ordonanța de urgență nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă la data intrării în vigoare a prevederilor alineatului (1).

ARTICOLUL II

(1) Prin derogare de la prevederile articolului 164, alineatul (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru sectorul agricol și în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.436 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 20,782 lei/oră.

(2) Prevederile alineatului (1) se aplică exclusiv domeniilor de activitate prevăzute la articolul 60, punctul 7 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Nerespectarea prevederilor alineatului (1) de către societăți constituie contravenție și se sancționează potrivit dispozițiilor articolului 260, alineatul (1), litera a) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și atrage anularea acordării facilităților fiscale.

(4) Prevederile articolului III din Legea nr. 135/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative se abrogă la data intrării în vigoare a prevederilor alineatului (1).

ARTICOLUL III

Articolul 2 din Hotărârea de Guvern nr. 900/2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată se abrogă.

ARTICOLUL IV

Prevederile prezentei ordonanțe de urgență se aplică începând cu veniturile aferente lunii noiembrie 2023.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax