Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Anunț îngrijorător de la OMS: Omicron ar putea infecta peste 50% din populaţia Europei în următoarele 6 – 8 săptămâni

Publicat

Peste 50% dintre europeni ar putea să se infecteze cu varianta Omicron a noului coronavirus în următoarele şase-opt săptămâni, a anunţat marţi directorul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Europa a raportat peste 7 milioane de cazuri noi de COVID-19 în prima săptămână a anului 2022, un număr de peste două ori mai mare decât cel înregistrat în precedentele două săptămâni, a anunţat directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge, într-o conferinţă de presă online.

Vezi și Ce simptome au persoanele care se infectează cu varianta Omicron. Primele semne, în zona capului

„În acest ritm, Institutul pentru Măsurarea şi Evaluarea Sănătăţii (IHME) de la Universitatea Washington din Statele Unite prognozează că peste 50% din populaţia din regiunea europeană va fi infectată cu Omicron în următoarele 6-8 săptămâni”, a precizat Hans Kluge, citat de Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

El a subliniat că varianta Omicron prezintă mutaţii „care îi permit să adere mai uşor la celulele umane şi poate să infecteze chiar şi persoanele care au fost infectate în prealabil sau vaccinate”.

Cu toate acestea, apar dovezi că Omicron afectează mai mult tractul respirator superior decât plămânii, provocând simptome mai uşoare decât variantele anterioare.

Vezi și Cât durează simptomele Omicron. În cât timp se vindecă persoanele infectate cu tulpina care se răspândește rapid în România

Rapelul NU ne salvează de pandemie

Combaterea pandemiei de COVID-19 cu doze de rapel ale vaccinurilor actuale nu este o strategie viabilă, au avertizat marţi experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cerând, de asemenea, vaccinuri care să prevină mai bine transmiterea virusului, relatează AFP citat de Agerpres.

„O strategie de vaccinare bazată pe doze de rapel repetate” ale primelor vaccinuri „este puţin probabil să fie adecvată sau viabilă”, a declarat grupul de experţi responsabil cu monitorizarea vaccinurilor împotriva coronavirusului.

De asemenea, specialiştii OMS „consideră că vaccinuri împotriva COVID-19 care să aibă un impact ridicat în ceea ce priveşte transmiterea şi prevenirea infecţiei, în plus faţă de prevenirea formelor severe de boală şi a deceselor, sunt necesare şi trebuie dezvoltate”.

„În timp ce se aşteaptă ca astfel de vaccinuri să devină disponibile, şi pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 evoluează, poate fi necesară actualizarea compoziţiei vaccinurilor anti-COVID-19 existente, pentru a ne asigura că (ele) continuă să furnizeze nivelurile de protecţie recomandate de OMS împotriva infectării şi a bolii” cauzate de variantele de coronavirus, inclusiv Omicron, consideră grupul de experţi.

După şase săptămâni de la identificarea sa în Africa de Sud, datele din mai multe ţări arată că varianta Omicron – care intră în categoria variantelor considerate îngrijorătoare de OMS – se transmite mult mai rapid decât varianta anterioară dominantă, Delta, şi pare să provoace în general forme mai puţin severe ale bolii.

Un aspect important este acela că nu se ştie dacă această severitate aparent mai scăzută se datorează caracteristicilor intrinseci ale variantei sau dacă este legată de faptul că aceasta afectează populaţiile deja parţial imunizate, de vaccin sau de o infecţie anterioară.

Cu toate acestea, Omicron se răspândeşte rapid în multe ţări, iar cazurile se dublează la fiecare două sau trei zile, ceea ce nu se întâmpla în cazul variantelor anterioare.

Mutaţiile suferite de varianta Omicron par să îi permită să reducă imunitatea oferită de anticorpi împotriva virusului. În consecinţă, ea poate infecta probabil un număr mare de vaccinaţi şi reinfecta persoanele care anterior au contractat boala.

sursa: agerpres.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dany

    miercuri, 12.01.2022 at 05:45

    Bineeeee man….imunizare de turma.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax