Eveniment
Cât durează simptomele Omicron. În cât timp se vindecă persoanele infectate cu tulpina care se răspândește rapid în România
Studiile epidemiologice au arătat că varianta Omicron este mai transmisibilă decât variantele dominante de tipul Delta. Omicron este capabil să se răspândească la persoanele care au primit două doze de vaccin şi la cele care au fost infectate anterior.
Primele date arată că Omicron își arată primele simptome cam la trei zile din momentul expunerii la această tulpină de coronavirus. Aceasta este perioada de incubație în care virusul începe să-și facă loc în corp și să producă semne.
Citește și Ce simptome au persoanele care se infectează cu varianta Omicron. Primele semne, în zona capului
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, simptomele pot apărea și în 14 zile, potrivit medicalxpress.com, citat de News.ro. În cazul celorlalte variante de Covid se vedeau în aproximativ două săptămâni de la infectare, potrivit surselor medicale citate de publicația britanică Metro.co.uk
Omicron are capacitatea de a evita ușor anticorpii
Simptomele cauzate de Omicron sau de orice altă versiune a virusului variază de la o persoană la alta. Statutul de vaccinare, istoricul de sănătate, vârsta și stilul de viață influențează durata și gravitatea bolii.
Citește și Simptome ale Omicron care apar pe piele, buze și unghii. Șase situații care nu trebuie ignorate
Vaccinarea anti-COVID și cu doza booster este cea mai bună modalitate de a reduce riscul de îmbolnăvire severă și de lungă durată și în cazul Omicron, în ciuda capacității acestei tulpine de a evita mai ușor anticorpii, scrie Digi24.ro.
Tot mai multe studii arată că este mai puțin probabil ca persoanele sănătoase și vaccinate inclusiv cu doza booster să se îmbolnăvească grav sau să ajungă în spital.
Cei care au făcut schema inițială de vaccinare, fără rapel, par să fie și ei protejați împotriva unei forme grave de boală.
Persoanele nevaccinate și cele cu afecțiuni cronice se confruntă, însă, cu un risc mult mai mare să facă o formă severă de COVID-19, care duce la spitalizare și chiar deces.
Evoluția Omicron la cel mai mare focar depistat în Europa
Un studiu relevant vine din Norvegia, unde a fost analizat un cel mai mare focar de Omicron depistat până acum în Europa. A apărut la o petrecere de sfârșit de an dată de o firmă, care a avut loc la 30 noiembrie și unde 66 de persoane dintre cei 117 participanți, complet vaccinați, au fost testate pozitiv, iar alte 15 probabil că au avut și ele boala.
Autoritățile sanitare care au investigat focarul au constatat că tusea, congestia nazală, oboseala și durerile de gât au fost cele mai frecvente simptome, urmate de dureri de cap și febră.
Mai mult de 10 persoane dintre cele infectate au declarat că simptomele lor s-au ameliorat în câteva zile, iar 62 de pacienți au declarat că la o săptămână încă mai prezentau unele simptome. Niciunul dintre cazuri nu a necesitat spitalizare până la 13 decembrie, adică la două săptămâni după petrecere, scrie The Washington Post.
Cât timp sunt contagioase persoanele infectate cu Omicron
Persoanele cu o formă ușoară de boală – indiferent de tulpină – tind să-și revină în una, două săptămâni, potrivit Universității Johns Hopkins. Cercetările arată că, probabil, ele nu mai sunt contagioase la 10 zile de la debutul simptomelor, cu condiția ca simptomele să se fi ameliorat în acest interval și să nu fi avut febră.
Pe de altă parte, cazurile severe pot dura mai mult de o lună, iar aceste persoane rămân contagioase pentru mai mult timp. Există, de asemenea, și problema „long Covid”, care face ca unele simptome să persiste mai multe luni, chiar și la persoanele vaccinate.
Unele simptome ale coronavirusului pot dura, de asemenea, mai mult decât altele, În special, oboseala și pierderea gustului și a mirosului pot persista dincolo de perioada de contagiune.
Infecția cu Omicron, mai puțin severă decât cea cu Delta
Imaginea de moment a variantei Omicron sugerează că ar putea fi mai puțin probabil să ducă la spitalizare în comparație cu varianta Delta. Unele date preliminare indică faptul că forma de boală pe care o dau infecțiile cu Omicron sunt mai puțin severe, manifestându-se mai degrabă ca o răceală sau o gripă obișnuită în cazul unora dintre pacienți.
Rămâne însă de văzut dacă acest lucru înseamnă că și simptomele dispar mai repede – Omicronul este prezent în lume doar de aproximativ o lună, astfel încât rezultatele sunt încă insuficiente.
Omicron crește într-o săptămână cât a crescut Delta în patru săptămâni
Cercetătorul Octavian Jurma spune că valul Omicron, comparativ cu valul Delta, a crescut procentual mai mult într-o săptămână decât a crescut procentual valul Delta în 4 săptămâni (inclusiv în perioada cu cea mai rapidă creştere)! Chiar dacă această creştere se reduce la jumătate, în această săptămână tot vom depăşi cu certitudine 10.000 de cazuri pe zi încă de marţi.
Dacă, în schimb, creşterea se menţine la niveluri apropiate de cele de săptămâna trecută (lucru foarte probabil), vom depăşi cu siguranţă 15.000 de cazuri pe zi şi e posibil chiar să depăşim deja în această săptămână recordul de 18.863 de cazuri atins în valul 4-Delta.
Este o creştere şocantă a numărului de infectări, atât de rapidă încât este greu de procesat mental şi emoţional”, subliniază şi cercetătorul Octavian Jurma.
Acesta estimează că săptămâna viitoare valul va lovi spitalele: „Se confirmă şi în România că valul Omicron va creşte numărul de spitalizări în rândul minorilor.
Digi24, News.ro, The Washington Post, Metro.co.uk
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News