Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Operaţiunile cu lemn, de la tăierea din pădure până la produsul finit, urmărite de minister printr-un software în timp real. Măsuri pentru eradicarea ilegalităţilor

Publicat

Pentru a permite urmărirea în timp real a oricărui transport de lemn, de la plecarea din pădure şi până când este exportat sau ajunge produs finit, a fost extins un software achiziţionat cu sprijinul Băncii Mondiale în 2008. Precizările au fost făcute miercuri de ministrul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană.

UPDATE: Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri Doina Pană a declarat, joi, că sistemul prin care vor fi urmărite transporturile de lemn din pădure şi până la beneficiarul final, pentru combaterea tăierilor ilegale, va fi implementat în 120 de zile.

Joi, ministrul Doina Pană a explicat că implementarea acesteia va fi un pas extrem de important în combaterea tăierilor ilegale, apreciind că, în prezent, doar 5 la sută din furturile de lemn se fac fără acte, în timp ce, în majoritatea cazurilor, se fac mai multe transporturi de lemn cu acelaşi aviz de însoţire.

Ea a explicat că există, încă din 2008, un program informatic, SUMAL, care urmăreşte trasabilitatea lemnului din pădure şi până la beneficiarul final, însă datele sunt înscrise în sistem după un anumit timp, până la data de 15 a lunii următoare.

Subiectul a fost discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului. „După lupte seculare – sper să fie de data asta sigur, mi-aţi dat o notă că implementăm soft-ul, am aici nota şi sună aşa de bine, vreau doar să-mi confirmaţi – cum e cu soft-ul ăla prin care putem urmări toate maşinile care transportă lemn?”, a întrebat-o Ponta pe Doina Pană.

„Este o veste foarte bună pentru pădurile româneşti şi o veste foarte proastă pentru cei care s-au ocupat cu tăierile ilegale, în sensul că un soft existent din 2008, prin Banca Mondială, care urmărea trasabilitatea lemnului din pădure până la destinatarul final, însă până în 15 a lunii viitoare, l-am extins şi permite urmărirea în timp real a drumului lemnului, începând din momentul în care pleacă camionul din pădure şi până când iese din ţară sau este în stadiu de mobilă”, a explicat ministrul.

Ponta a remarcat că software-ul a fost achiziţionat în 2008 şi s-au pierdut astfel şase ani pentru că abia acum este funcţional, însă Pană a explicat că este vorba de o extindere, de fapt, a unui program utilizat deja, dar care permite acum urmărirea transporturilor de lemn.

„Soft-ul este utilizat, dar nu în acest sens şi, cu o extindere minimă, permite această urmărire în timp real a trasabilităţii lemnului”, a precizat Pană.

Ministrul a apreciat că extinderea programului va conduce la „eradicarea drastică” a tăierilor ilegale din păduri, iar ministrul Mediului, Attila Korodi, a susţinut şi el că, astfel, infracţionalitatea va scădea.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax