Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

„Paradisul pierdut” din Alba Iulia: Zona de agrement de la Schit, un peisaj dezolant. Ce se întâmplă cu planurile de reamenajare


Publicat

Peisaj dezolant în zona Schit, pe vremuri locul preferat de albaiulieni pentru plajă şi relaxare. Zona de agrement din fața restaurantului ”Terasa Viilor” și ştrandul de la Schit sunt, acum, parcă uitate de vreme, iar unele locuri chiar periculoase pentru cei care încă preferă să îşi petreacă timpul aici.

Zona de agrement din fața localului ”Terasa Viilor” din zona Schit este într-un stadiu avansat de degradare. Restaurantul, terasa acestuia și spațiile de agrement mai rezistă încă printre gunoaie. Peisajul este unul dezolant, băncile și mesele la care albaiulienii se relaxau odinioară, la umbra castanilor bătrâni, au putrezit. Din multe a rămas doar scheletul metalic ruginit. Restaurantul închis de câțiva ani aparține de Consumcoop – o asociație cooperatistă care trăiește mai mult din închirieri de spații și imobile decât din producție.

Cele patru pavilioane sunt acum folosite de persoanele fără adăpost, deși nu a mai rămas mare lucru din ele. Pereții laterali din lemn au putrezit și bucăți din acoperiș lipsesc în multe locuri.

Terenurile de tenis sunt impracticabile: asfaltul a crăpat și de fileu nici nu poate fi vorba, iar plasele laterale au cam dispărut.

Câteva leagăne rămase la locul de joacă sunt un real pericol pentru copii care aleg să-și petreacă timpul acolo. Ca și cum totul nu ar fi de ajuns, în imediata vecinătate a lor, două cabluri electrice coboară de pe un stâlp aproape de pământ, la doi paşi să fie atinse sau trase de copiii care se mai întâmplă să se joace prin zonă.

Cu toate acestea, sunt destui albaiulieni, tineri sau vârstnici care aleg în continuare să își petreacă timpul liber aici, fie în lipsa unui altei locaţii în apropiere ori din pură obişnuinţă.

La fostul ștrand, vegetația crescută acoperă deocamdată golul de interes pentru această zonă. Bazinele abia dacă se mai zăresc prin iarba înaltă, locaţia fiind lasată în voia naturii. În urmă cu câțiva ani Primăria intenționa să modernizeze baza de agrement. S-au făcut atunci planuri și machete ale viitorului ștrand municipal dar totul a rămas încremenit în proiect. Bălăriile au năpadit zona îar administrația a decis să construiască o nouă bază de agrement în spatele Bazinului Olimpic.

Planuri pentru viitor

„În locul ștrandului de la Schit vom amenaja un parc, cu spații de joacă și zone de agrement, pentru oamenii care locuiesc în acel cartier. Bazinele de la Schit sunt degradate, sunt pierderi enorme de apă”, a explicat primarul Mircea Hava, la momentul în care s-a hotărât închiderea locaţiei.

O investiție în reabilitarea ștrandului de la schit ar fi presupus costuri foarte mari, nejustificate în condițiile în care locul este deschis pentru public doar 2-3 luni pe an, potrivit reprezentanţilor administraţiei locale.

Astfel că s-a ales varianta amenajării zonei de agrement, însă proiectul urmează să fie regândit, în contextul noilor investiţii, adică Bazinul Olimpic şi Parcul Dendrologic. Se ia în considerare utilizarea actualelor locaţii de bazine, cu amenajarea unui luciu de apă, reîmprospătarea zonelor verzi şi punerea la dispoziţie a locurilor pentru picnic în condiţii civilizate, de joacă pentru copii în condiţii de siguranţă şi relaxare în aer liber.

În ceea ce priveşte proprietatea zonei, Primăria administrează fostul ştrand, spaţiul verde din faţa localului “Terasa Viilor” şi parcarea.

Proiectul iniţial

În şedinţa de Consiliu Local din 31 octombrie 2011, a fost aprobată documentaţia tehnico-economică, faza DALI pentru modernizarea acestei zone de agrement. În raportul de specialitate adus în atenţia consilierilor sunt prezentate detaliat planurile administraţiei locale pentru readucerea la viaţă a singurului ştrand municipal din Alba Iulia. Investiţia a fost estimată iniţial la suma de 4.109.418,00 euro.

S-au luat în considerare două variante, respectiv amplasarea unei piscine cu tratament chimic sau a unei piscine naturale, precum şi o zonă de regenerare amplasată între incinta parcului şi ştrand, prevăzută ca o grădină de ape, unde vor putea fi admirate diverse plante şi flori. Consilierii locali au fost de accord cu a doua variantă.

Zona de plajă a fost propusă pentru amenajare din panouri de lemn reconstituit, cu chioşcuri din lemn, terasă cu bar la etaj, acoperită, precum şi un spaţiu pentru alimentaţie publică de tip fastfood, cofetărie şi terasă belvedere cu bar.

În acelaşi proiect era prevăzută trasarea unei alei centrale, pavate cu dale cauciucate, care să unească zona de alimentaţie publică cu locul de joacă pentru copii. De asemenea, era planificată montarea unor băncuţe, a unui bazin de nisip, dar şi a unui chioşc pentru fanfară. Urma să fie păstrată doar zona de mese pentru picnic, unde să fie schimbat mobilierul.

Întreaga oază de relaxare ar fi dotată cu spaţii verzi şi arbuşti răşinoşi pentru umbrire şi protecţie sonoră şi vizuală faţă de vecinătăţi.

Raul BACIUȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. mihai

  duminică, 03.08.2014 at 00:29

  Cel mai potrivit si mai ieftin loc de distractie si recreere pentru localnici a fost lasat de izbeliste de edili care nu au ochi decat pentru protipendada cu bani multi.Se uita ca Alba Iulia adevenit un oras de someri cu bani putini.De ce nu se cere si parerea oamenilor care iubesc aceste locuri si ar avea pareri si solutii pentru aceasta zona?De ce nu se cauta un investitor interesat de aceasta zona?Pacat ca se cheltuiesc banii pe alte lucruri care nu sunt necesare!

 2. nico

  duminică, 03.08.2014 at 11:30

  singurul strand cu tarife acceptabile pentru toata lumea..pacat..bine ca avem terase cu duiumul

 3. mda

  duminică, 03.08.2014 at 14:57

  Locul ala nu se putea numi strand. Eventual, loc de adapat animale. Mihaita, somajul in oras e de 2%. Mai usor cu tragedizarile. Si aia din Zlatna au un strand mai rasarit decat al nostru…

 4. nnn

  duminică, 03.08.2014 at 23:41

  ideea e alta nu va ganditi ca proprietari de bazine private ar pierde clientii si cum sa se intample asta doar nu s-au >chinuit” degeaba

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Generația Z: Tineri informați și amabili, care preferă părinții în locul influencerilor. Studiu

Publicat

Noua generație Zeta sau „Digitalii” adică actualii adolescenți și post-adolescenți, născuți între 1995 și 2010, sunt amabili și informaţi, capabili să stabilească relații empatice prin intermediul internetului și pe rețelele sociale, fără a avea nevoie de influenceri (în care au încredere doar în procent de 17%). 

Prima generație „conectată permanent la Internet”, care o urmează pe cea a Milenialilor, și o precede pe cea Alpha, a crescut cu dispozitive tactile.

Continuă să fie dependenţi de mamă și de tată, atunci când au nevoie, primesc informații despre probleme economice folosind canale diversificate atât online, cât și offline, însă, în final, prevalează influența care provine din cercul familial.

Pentru Generația Z, liderii de opinie pentru informații sunt experții în sector și prietenii, citați ca fiind foarte relevanți, respectiv de 34% și 33% dintre intervievați, iar pe locul trei, pentru cei sub 20 de ani, sunt părinții, cu un procent de 25%, în timp ce pentru tinerii de 20-25 de ani predomină ca sursă jurnaliștii, în procent de 20%, alături de sportivi, pentru adolscenţii de sex masculin, scrie rador.ro.

Influencerii, de la care apreciază în principal capacitatea acestora de a filtra și traduce fluxurile de informații (lucrează ca brokerii) sunt considerați puncte de referință de doar 17% din eșantionul interievat. 57% din eșantion consideră că activitatea de influencer este o profesie reală și 30% ar dori să întreprindă în viitor această carieră.

Este foarte posibil ca datorită faptului că simt mai puternic decât generația alfa anterioară legătura cu membrii familiei, caracteristicile pe care tinerii generaţiei Z le caută în liderii de opinie să fie bunătatea și empatia, aşa cum reiese din studiul „Am încredere în tine”, realizat de Tips Ricerche, o agenție specializată în cercetarea pieței.

În ceea ce privește sfera economică, adolescenţii intervievați par să prefere metodele de interacțiune directă, față în față, motiv pentru care tinerii din generaţia Z apelează la persoane de încredere, cum ar fi membrii ai familiei și cunoscuți. Jurnaliștii, împreună cu experții din industrie (consultanţi, de exemplu), sunt şi ei consideraţi o sursă de încredere.

surse: stiripesurse.ro, rador.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mai este recomandată dezinfectarea cumpărăturilor? Opinia unor experți americani despre pericolul suprafețelor contaminate

Publicat

Studiile continuă să arate că noul coronavirus poate fi detectat pe obiecte și după zile sau săptămâni, însă printre oamenii de știință s-a răspândit consensul că virusul este rareori transmis prin contact cu suprafețe contaminate.

În opinia acestora, ar fi de preferat abandonarea unor măsuri extreme ca punerea în „carantină” a scrisorilor sau dezinfectarea produselor de băcănie, scrie hotnews.ro.

„Din câte știu, în viața reală oameni de știință ca mine – epidemiolog și medic – și virusologi nu-și bat capul cu asemenea lucruri”, afirmă David Morens, consilier senior al directorului Anthony S. Fauci de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Aceasta corespunde cu pagina web de la Center for Disease Control and Prevention (CDC), unde pe pagina „Cum se răspândește Covid-19” actualizată scrie că „nu se consideră că atingerea suprafețelor este calea obișnuită” de transmitere a coronavirusului.

Astfel de studii „tind de fapt să spună că în condiții experimentale, care nu sunt ca în lumea reală, virusul poate persista și poate fi detectat”, afirmă el.

Dar adaugă că aceasta nu înseamnă că oricine poate fi infectat. „Volumul de virusuri care persistă s-ar putea să nu fie cel care vă poate afecta într-un context real”. În lumea reală, curenții de aer, lumina Soarelui și căldura acționează toate cu rapiditate pentru incapacitarea virusului.

„Comportamentul este cel care trebuie să te asigure că nimic dimprejur, inclusiv propriile mâini, nu ajunge la gură, nas sau ochi”. Acest comportament include să nu-ți atingi nimic de deasupra gâtului, să porți mască (ceea ce te ajută să-ți amintești să nu-ți atingi fața), distanțare socială și mâini cât de curate posibil. În aceste condiții poți chiar să mergi la un restaurant și să atingi obiecte acolo – scaunul, meniul – fără să le cureți în prealabil și „dacă ultimul lucru pe care-l atingi este săpunul sau dezinfectantul … ești ok”, spune Morens.

Stefan Baral, profesor asociat în departamentul de epidemiologie de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, spune că e o mare diferență între o singură particulă virală capabilă să supraviețuiască pe o anumită suprafață și potențialul virusului de a intra într-o membrană de mucus, a o traversa și a infecta pe cineva.

Angela Rasmussen, virusoloagă la Center for Infection and Immunity de la Columbia Universityʼs Mailman School of Public Health, spune că epidemiologii pot avea dificultăți în aflarea de dovezi din lumea reală ale transmiterii virusului de pe obiecte contaminate.

„Nu cred că este necesar și înțelept să curățăm produsele de băcănie”, nu este nevoie de antibacteriene pentru curățarea căminului, spune aceasta. Săpunul și apa, alcoolul și înălbitorul, pe de altă parte, au spectru larg de acțiune, spune Rasmussen, omorând multe bacterii ca și virusuri.

sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

ȘTIREA TA: O familie din Apuseni are nevoie de ajutorul comunității. Casa le-a fost distrusă într-un incendiu

Publicat

Un mesaj de ajutorare a unei familii care a rămas fără locuință a fost transmis de către un cititor Alba24. Este vorba despre incendiul de luni dimineața din satul Huzărești din comuna Gârda de Sus, în urma căruia o casă a fost distrusă de flăcări.

Apelul transmis pe rețeaua de socializare îndeamnă la ajutor pentru proprietari care și-au pierdut bunurile în incendiu.

”În cursul zilei de azi a avut loc un incendiu în comuna Gârda, în sat Huzărești, la o familie a ars casa cu tot ce a muncit o viață, rămânând doar cu hainele pe ei. Vă rog, ajutați acești oameni necăjiți”, este mesajul postat pe rețeaua de socializare.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor.

Vezi și UPDATE FOTO: INCENDIU într-un sat din Gârda de Sus. Casă cuprinsă de flăcări. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Nu au fost persoane rănite.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Eseu trimis online profesorului. Variantă luată în calcul pentru teza la Română, în școlile aflate în scenariul roșu

Publicat

Secretarul de stat Luminița Barcari din cadrul Ministerului Educației spune că, în scenariul roșu, tezele ar putea fi date, la Română, sub forma unui eseu.

“Analizăm posibilitatea, să spunem, eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru ceilalți nu”, a anunțat în această dimineață secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar.

În scenariul roșu, elevii ar putea susține ca teză un eseu pe care să îl trimită online, în timp ce în scenariul galben elevii ar putea susține tezele pe rând, atunci când revin la școală, a declarat Luminița Barcari, potrivit edupedu.ro.

În prezent, în cadrul Ministerul Educației sunt în analiză mai multe variante, printre care aceea ca în “scenariul galben să susțină aceste lucrări atunci când vin elevii la clasă, profesorul având grijă ca elevii să aibă același tip de item. Iar în scenariul roșu ne gândeam, dar aceasta este doar o variantă, – în funcție de disciplină pot fi concepute subiectele pentru teze adaptat în funcție de tipul de itemi la care se pretează fiecare disciplină. La Limba și literatura română, de exemplu, colegii mei au propus chiar un eseu.

Dar este doar o variantă de lucru și după ce ne vom consulta cu partenerii noștri sociali – sindicatele, parintii, elevii – vom lua o decizie. Deci în scenariul roșu să fie o evaluare care să se preteze online, iar copilul să transmită lucrarea lui în timp real profesorului”, a declarat Barcari.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate