Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

„Paradisul pierdut” din Alba Iulia: Zona de agrement de la Schit, un peisaj dezolant. Ce se întâmplă cu planurile de reamenajare

Publicat

Peisaj dezolant în zona Schit, pe vremuri locul preferat de albaiulieni pentru plajă şi relaxare. Zona de agrement din fața restaurantului ”Terasa Viilor” și ştrandul de la Schit sunt, acum, parcă uitate de vreme, iar unele locuri chiar periculoase pentru cei care încă preferă să îşi petreacă timpul aici.

Zona de agrement din fața localului ”Terasa Viilor” din zona Schit este într-un stadiu avansat de degradare. Restaurantul, terasa acestuia și spațiile de agrement mai rezistă încă printre gunoaie. Peisajul este unul dezolant, băncile și mesele la care albaiulienii se relaxau odinioară, la umbra castanilor bătrâni, au putrezit. Din multe a rămas doar scheletul metalic ruginit. Restaurantul închis de câțiva ani aparține de Consumcoop – o asociație cooperatistă care trăiește mai mult din închirieri de spații și imobile decât din producție.

Cele patru pavilioane sunt acum folosite de persoanele fără adăpost, deși nu a mai rămas mare lucru din ele. Pereții laterali din lemn au putrezit și bucăți din acoperiș lipsesc în multe locuri.

Terenurile de tenis sunt impracticabile: asfaltul a crăpat și de fileu nici nu poate fi vorba, iar plasele laterale au cam dispărut.

Câteva leagăne rămase la locul de joacă sunt un real pericol pentru copii care aleg să-și petreacă timpul acolo. Ca și cum totul nu ar fi de ajuns, în imediata vecinătate a lor, două cabluri electrice coboară de pe un stâlp aproape de pământ, la doi paşi să fie atinse sau trase de copiii care se mai întâmplă să se joace prin zonă.

Cu toate acestea, sunt destui albaiulieni, tineri sau vârstnici care aleg în continuare să își petreacă timpul liber aici, fie în lipsa unui altei locaţii în apropiere ori din pură obişnuinţă.

La fostul ștrand, vegetația crescută acoperă deocamdată golul de interes pentru această zonă. Bazinele abia dacă se mai zăresc prin iarba înaltă, locaţia fiind lasată în voia naturii. În urmă cu câțiva ani Primăria intenționa să modernizeze baza de agrement. S-au făcut atunci planuri și machete ale viitorului ștrand municipal dar totul a rămas încremenit în proiect. Bălăriile au năpadit zona îar administrația a decis să construiască o nouă bază de agrement în spatele Bazinului Olimpic.

Planuri pentru viitor

„În locul ștrandului de la Schit vom amenaja un parc, cu spații de joacă și zone de agrement, pentru oamenii care locuiesc în acel cartier. Bazinele de la Schit sunt degradate, sunt pierderi enorme de apă”, a explicat primarul Mircea Hava, la momentul în care s-a hotărât închiderea locaţiei.

O investiție în reabilitarea ștrandului de la schit ar fi presupus costuri foarte mari, nejustificate în condițiile în care locul este deschis pentru public doar 2-3 luni pe an, potrivit reprezentanţilor administraţiei locale.

Astfel că s-a ales varianta amenajării zonei de agrement, însă proiectul urmează să fie regândit, în contextul noilor investiţii, adică Bazinul Olimpic şi Parcul Dendrologic. Se ia în considerare utilizarea actualelor locaţii de bazine, cu amenajarea unui luciu de apă, reîmprospătarea zonelor verzi şi punerea la dispoziţie a locurilor pentru picnic în condiţii civilizate, de joacă pentru copii în condiţii de siguranţă şi relaxare în aer liber.

În ceea ce priveşte proprietatea zonei, Primăria administrează fostul ştrand, spaţiul verde din faţa localului “Terasa Viilor” şi parcarea.

Proiectul iniţial

În şedinţa de Consiliu Local din 31 octombrie 2011, a fost aprobată documentaţia tehnico-economică, faza DALI pentru modernizarea acestei zone de agrement. În raportul de specialitate adus în atenţia consilierilor sunt prezentate detaliat planurile administraţiei locale pentru readucerea la viaţă a singurului ştrand municipal din Alba Iulia. Investiţia a fost estimată iniţial la suma de 4.109.418,00 euro.

S-au luat în considerare două variante, respectiv amplasarea unei piscine cu tratament chimic sau a unei piscine naturale, precum şi o zonă de regenerare amplasată între incinta parcului şi ştrand, prevăzută ca o grădină de ape, unde vor putea fi admirate diverse plante şi flori. Consilierii locali au fost de accord cu a doua variantă.

Zona de plajă a fost propusă pentru amenajare din panouri de lemn reconstituit, cu chioşcuri din lemn, terasă cu bar la etaj, acoperită, precum şi un spaţiu pentru alimentaţie publică de tip fastfood, cofetărie şi terasă belvedere cu bar.

În acelaşi proiect era prevăzută trasarea unei alei centrale, pavate cu dale cauciucate, care să unească zona de alimentaţie publică cu locul de joacă pentru copii. De asemenea, era planificată montarea unor băncuţe, a unui bazin de nisip, dar şi a unui chioşc pentru fanfară. Urma să fie păstrată doar zona de mese pentru picnic, unde să fie schimbat mobilierul.

Întreaga oază de relaxare ar fi dotată cu spaţii verzi şi arbuşti răşinoşi pentru umbrire şi protecţie sonoră şi vizuală faţă de vecinătăţi.

Raul BACIU

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. mihai

    duminică, 03.08.2014 at 00:29

    Cel mai potrivit si mai ieftin loc de distractie si recreere pentru localnici a fost lasat de izbeliste de edili care nu au ochi decat pentru protipendada cu bani multi.Se uita ca Alba Iulia adevenit un oras de someri cu bani putini.De ce nu se cere si parerea oamenilor care iubesc aceste locuri si ar avea pareri si solutii pentru aceasta zona?De ce nu se cauta un investitor interesat de aceasta zona?Pacat ca se cheltuiesc banii pe alte lucruri care nu sunt necesare!

  2. nico

    duminică, 03.08.2014 at 11:30

    singurul strand cu tarife acceptabile pentru toata lumea..pacat..bine ca avem terase cu duiumul

  3. mda

    duminică, 03.08.2014 at 14:57

    Locul ala nu se putea numi strand. Eventual, loc de adapat animale. Mihaita, somajul in oras e de 2%. Mai usor cu tragedizarile. Si aia din Zlatna au un strand mai rasarit decat al nostru…

  4. nnn

    duminică, 03.08.2014 at 23:41

    ideea e alta nu va ganditi ca proprietari de bazine private ar pierde clientii si cum sa se intample asta doar nu s-au >chinuit” degeaba

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax