Eveniment
Părintele Sofronie de la Mănăstirea Țeț din Alba s-a stins din viață. Cum a fost ridicată mănăstirea la care a slujit
Părintele Sofronie de la Mănăstirea Țeț, s-a stins din viață. Anunțul a fost făcut de o nepoată a părintelui, pe Facebook. De asemenea reprezentații Bisericii din Alba Iulia au confirmat pentru alba24.ro faptul că părintele a decedat.
Părintele a încetat din viață, în data de 11 decembrie 2022. Sofronie Boboia a fost unul dintre cei mai iubiți oameni ai bisericii din Alba.
Mănăstirea Țeț din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia își are începuturile în anul 1952, când Părintele Ghenadie Marciu, călugărit la Mănăstirea Sâmbăta de către părintele Arsenie Boca, începe să ridice o Biserică în Poiana de la Țețu. Cu brațele lui, singur pe vârful culmilor de pe Valea Mirașului, Ghenadie a construit un locaș micuț, din lemn – actualul paraclis. Totuși, nu s-a bucurat mult de călugărie. Securitatea l-a arestat pe călugăr, biserica rămânând pustie.
Schitul a fost reînființat în 1990, de către Părintele Sofronie Boboia. Biserica nouă a fost ridicată de către fratele Ioan Aloman din Mărtinie și Dumitru Bildea din Deal. Pictura-frescă a noii Biserici aparține lui Liviu Dumbrava din Gura Humorului – Suceava. Biserica mare a fost sfințită la 26 iulie 2003 și poartă hramul Nașterii Maicii Domnului (8 septembrie), pe când hramul Bisericii vechi este Sfântul Gheorghe (23 aprilie).
Ca așezare geografică, Schitul Țețu se află la o distanţă de aproximativ 60 km de Sebeș, pe cursul văii Sebeș – Șugag – Tău – Miraj, într-o poiană foarte frumoasă, înconjurată de păduri de brazi care te fascinează şi impresionează deopotrivă. Se învecinează cu plaiuri la fel de frumoase: la răsărit se află cătunele Smid, Ivăniș, Jidostină, la apus – stâna Tomnatic-Curmătură, la miazăzi – Vârful Gotul şi Vârful Petru, la miazănoapte – stâna Măgura şi Vârful Țețu.
Ridicat pe jertfa de-o viață a Părintelui Ghenadie și a Părintelui Sofronie, ctitorii Mănăstirii, Țețu a devenit treptat, pentru credincioșii care urcă în Munții Sebeșului, un loc excepțional, în care găsesc multă pace, bucurie, linişte, o atmosferă de evlavie şi smerenie, dar mai ales multă dragoste.
sursă foto: Teodora Boboia
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News