Actualitate
Parlamentarii decid în toamnă dacă uniforma va deveni obligatorie pentru toți elevii. Propunere legislativă la Camera Deputaților
Parlamentarii vor decide în această toamnă dacă uniforma devine obligatorie pentru toți elevii, de la stat sau privat, până la clasa a XII-a. Propunerea legislativă care prevede acest lucru a fost respinsă de Senat, însă se află în dezbatere publică la Camera Deputaților, care este camera decizională.
Propunerea legislativă pentru modificarea art. 5 din Legea nr. 35/2007 privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ prevede ca uniforma să fie obligatorie pentru elevii din învățământul preșcolar și preuniversitar de stat și privat. De asemenea, uniforma fiecărei unități de învățământ ar urma să fie decisă de Consiliul de Administrație al școlii, împreună cu directorii și după consultarea comitetelor de părinți și de elevi.
Potrivit inițiatorilor, purtarea obligatorie a uniformei școlii reprezintă “părerea unanimă a celor direct implicați în procesul de învățământ“. Alte motive pentru care acest proiect legislativ a fost inițiat sunt legate de propria identitate a instituțiilor de învățământ, mândria elevilor care vor învăța la respectivele școli, dar și prevenirea și combaterea violenței, pentru că “intrușii” vor fi identificați imediat:
“Implementarea acestei măsuri va conduce la întărirea disciplinei în unitățile de învățământ, prevenirea și combaterea violenței în școli, evitarea discriminării între elevii săraci și cei care provin din familii înstărite, aspectul uniform al clasei și nu în ultimul rând, menținerea decenței, evitându-se situațiile în care fetele care poartă fuste scurte atrag privirile băieților din clasă sau din școală”, susțin inițiatorii în expunerea de motive.
De asemenea, proiectul prevede acordarea, pe bază de cerere, a unor burse de ajutor social pentru achiziționarea acestor uniforme, pentru elevii care provin din familii cu venituri reduse.
Inițiativa legislativă a fost respinsă de Senat, fiind în dezbatere la Camera Deputaților, care este camera decizională. Termenul de dezbatere este la o lună după începerea sesiunii parlamentare din septembrie.
sursa: legestart.ro, cdep.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News