Connect with us
Advertisement

Actualitate

Parlamentarii şi-au completat legea pensiilor speciale. Indemnizaţii după cel puţin un an de mandat şi noutăţi în cazul aleşilor condamnaţi penal

Publicat

parlamentul roComisia permanentă privind Statutul deputaţilor şi senatorilor a modificat proiectul Legii pensiilor speciale, prin raport aprobat marţi, în urma cererii de reexaminare a actului normativ, adresată de preşedintele Klaus Iohannis. În noua variantă a legii, indemnizaţiile speciale vor fi date doar aleşilor care au cel puţin un an de mandat, faţă de şase luni, în forma iniţială.

În textul raportului se arată că “deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare sau ale vârstei standard reduse au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeși pentru un nou mandat.

Deputații și senatorii beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”.

A fost păstrată prevederea prin care indemnizaţia pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs alnumărului lunilor de mandat cu 0, 55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un an de activitate parlamentară.

Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizației pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată, la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandat exercitat după suspendare.

Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum şi cu orice alte venituri realizate, este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaților și al Senatului.

Cererea pentru acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă se depune la secretariatul General al Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz. Indemnizaţia pentru limită de vârstă se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii.

Nu beneficiază de indemnizația pentru limită de vârstă deputații și senatorii care au fost condamnați definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracțiuni de corupție prevăzută la art. 289 – 291 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru infracțiunile de ultraj, tulburare de posesie, distrugere calificată, distrugere în culpă.

În situația persoanelor care au exercitat mandate anterior intrării în vigoare a legii şi care dețin deja calitatea de pensionar pentru limită de vârstă, indemnizația se acordă începând cu luna următoare depunerii cererii la secretariatul General al Camerei Deputaților sau al Senatului, după caz.

Vezi AICI raportul integral.

Membrii Comisiei au reanalizat legea, în raport cu obiecțiile ridicate, în ședința din 29 septembrie, la lucrări fiind prezenți 7 din totalul de 8 membri.

În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii Comisiei au hotărât, cu unanimitate de voturi, admiterea cererii de reexaminare trimisă de președintele României și au propus adoptarea Legii pentru completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor cu amendamentele menţionate, se mai arată în raport.

Reamintim că legea a fost adoptată de parlament şi transmisă spre promulgare președintelui României în 23 iunie 2015, însă acesta a retrimis-o, pentru reexaminare, la forum legislativ.

Vezi şi Președintele Klaus Iohannis cere reexaminarea Legii privind pensiile speciale pentru parlamentari

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement