Connect with us
Publicitate

Eveniment

PAȘTE 2022: Ce se întâmplă dacă nu răspunzi la ”Hristos a Înviat!”. Precizările Patriarhiei Române despre salutul pascal

Publicat

Începând cu noaptea Sfintei Învieri și timp de 40 de zile, până la Înălțarea Domnului, creștinii ortodocși se salută cu „Hristos a înviat!”. Răspunsul la acest salut este: „Adevărat a înviat!”.

Aceste cuvinte nu sunt, însă, doar o formă de salut, ci și mărturisirea credinței în realitatea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, potrivit basilica.ro.

Vezi: URĂRI DE PAŞTE 2022 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

Acest salut este o mărturisire de credință. Nu e un simplu salut, ci mărturisim că suntem creștini și suntem fii ai Mântuitorului Iisus Hristos, spun reprezentanții bisericii.

Când spui Hristos ai spus totul. Asta înseamnă că tu crezi că este Fiul lui Dumnezeu, potrivit surselor citate.

Vezi și PAȘTE 2022: Cum se spune ”Hristos a Înviat!” în alte limbi

”Hristos a înviat –  surprinde o realitate consumată în anul 33 când femeile mironosiţe care au mers la mormantul lui Hristos au găsit mormântul gol. Maria Magdalena îl întâlneşte pe Hristos însuşi şi îngerul le spune să nu-l mai caute pe cel viu între morţi.

Salutul “Hristos a înviat” e unul firesc. Cât privește urarea nelalocul ei de Paşte fericit, chiar dacă nu e un imperativ, el anunţă ceva tautologic – bucuria e fondul vieţii creştine, spune Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, citat de bzi.ro.

De ce nu ar fi bine să nu răspunzi cu ”Adevărat a înviat!” la salutul pascal

Se spune că cine nu folosește salutul pascal nu crede și nu mărturisește credința în Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Credincioșii susțin că este mare păcat să nu respecți tradiția și să vestești tuturor că ”Hristos a Înviat!”, la fel cum este păcat dacă cineva face asta înaintea ta, te salută astfel, iar tu nu oferi răspunsul așteptat: ”Adevărat a Înviat!”.

Se mai spune că este păcat să se ia în derâdere această bucurie și mărturisire transformată în salut timp de patruzeci de zile pe an și să se răspundă la ”Hristos a Înviat!” cu ”Bună ziua”.

Semnificația Învierii

”Învierea, dacă e să invoc un gând al marelui gânditor creştin din secolul al XIX-lea Soren Kierkegaard, este paradoxul pe care istoria nu va reuşi să îl mistuie niciodată şi nici să-l transforme într-un silogism obişnuit. Învierea lui Hristos, gândindu-ne de data aceasta la Sfântul Apostol Pavel, este dovada supremă a Dumnezeirii lui Iisus Hristos, este dovada supremă a întâlnirii lui Dumnezeu cu lumea noastră concretă, a descinderii lui Dumnezeu însuşi în istoria noastră, pentru că nimeni nu a înviat vreodată din morţi în afară de Iisus Hristos.

Este garanţia supremă, cum spune Sfântul Apostol Pavel, inclusiv a învierii noastre, pentru că scopul ultim al venirii lui Dumnezeu în lume este restaurarea fiinţei noastre, restaurarea noastră profundă, ontologică. Datorită acestui fapt, unic, învierea lui Hristos este dovada că noi înşine vom învia, întrucât firea noastră omenească a fost preluată în întruparea lui Dumnezeu.

Învierea lui Hristos este, de asemenea, în alt registru, cea mai importantă sărbătoare a creştinismului şi este aşa pentru că pe Învierea lui Hristos s-a edificat creştinismul însuşi”, a mai spus Bănescu, într-un interviu pentru Agerpres.

Vecernia Învierii

Duminică, în bisericile ortodoxe a fost oficiată slujba Vecerniei Sfintei Învieri, numită și „a doua Înviere”. Un aspect inedit al acestei slujbe este citirea pericopei evanghelice în mai multe limbi, ca simbol al universalității mesajului divin transmis popoarelor și al propovăduirii Învierii Domnului la toate neamurile pământului.

La Vecernia Învierii, Patriarhul Daniel a semnalat că Evanghelia ni-L arată pe Hristos Cel răstignit și înviat activ, lucrător și doritor să se întâlnească cu cei ce cred în El și Îl iubesc.

„După învierea Sa din morți, Hristos nu s-a mai întâlnit cu nimeni din cei care L-au urât sau L-au lovit, dar s-a întâlnit cu cei care l-au iubit”, a spus PF Patriarh Daniel, potrivit basilica.ro

De ce? „Ca să nu facă presiuni prin prezența sa vizibilă asupra celor care L-au respins, refuzat și umilit”, a spus Patriarhul citând explicațiile Sfântului Ioan Gură de Aur.

„Hristos le respectă libertatea celor care L-au respins și L-au umilit, așteptând până la sfârșitul veacului, la ziua judecății universale, să se pocăiască, dacă doresc”, a continuat Părintele Patriarh.

„Hristos respectă libertatea oamenilor de a-L primi sau de a-L refuza. Judecata Sa finală, însă, ne arată că El își respectă și propria Sa libertate, nu doar pe a noastră, și anume, libertatea de a evalua ce am făcut noi cu libertatea noastră”.

„Ne-a apropiat libertatea mai mult de Dumnezeu sau ne-a îndepărtat? Ne-a ajutat ea să facem mai mult bine semenilor sau în virtutea libertății i-am tratat cu uitare, indiferență și nepăsare?”, a întrebat retoric Patriarhul.

„Dumnezeu propune mântuirea, dar nu o impune. El nu forțează pe om, dar îl invită să primească mântuirea prin credință, prin Sfintele Taine și fapte bune”.

Cât timp folosim urarea „Hristos a înviat”

Începând din noaptea Sfintei Învieri, creștinii ortodocși se salută cu ”Hristos a înviat!”, iar cei salutați răspund ”Adevărat a Înviat!”. Acesta este nu doar un salut, ci și o mărturisire a credinței că Mântuitorul a biruit moartea şi a înviat “a treia zi după Scripturi”.

Hristos a înviat este salutul creștinilor, folosit de la Învierea Domnului până la Înălțarea Sa, adică timp de 40 de zile. Răspunsul la „Hristos a înviat!” este „Adevărat a înviat!” Iar de la Inălțare până la Rusalii, creștinii se salută cu „Hristos S-a înalțat!”, „Adevărat S-a înălțat!”

Învățătura creștină spune că ”Hristos a Înviat” semnifică o realitate consumată în anul 33 când femeile mironosiţe care au mers la mormântul lui Hristos au găsit mormântul gol. Maria Magdalena îl întâlnește pe Hristos însuși și îngerul le spune să nu-l mai caute pe cel viu între morți. Salutul “Hristos a înviat!” e unul firesc.

Istoric vorbind, nu există un moment fix de la care se poate vorbi despre acest salut al creştinilor, el apare în cărţile de cult, fiind salutul preotului în timpul slujbelor religioase săvârşite în cele 40 de zile până la Înălţarea Domnului.

În biserică, preotul salută credincioșii cu ”Hristos a Înviat!”, iar aceştia îi răspund. În acest an, lucrurile vor sta cu totul diferit. Preotul va spune ”Hristos a Înviat” din biserica goală, iar enoriașii vor răspunde ”Adevărat a Înviat” de la casele lor.

De asemenea, salutul specific acestei perioade însoțește obiceiul ciocnirii ouălor roşii, pregătite speciale pentru această sărbătoare. Cel care ciocneşte oul spune ”Hristos a înviat!“, iar cealaltă persoană răspunde ”Adevărat a înviat!“.

După Înălțarea Domnului, creștinii se salută cu ,,Hristos S-a înălțat” – Adevărat S-a înălțat!”

După Înălțarea Domnului și până la Pogorârea Duhului Sfânt creștinii se salută cu ,,Hristos S-a înălțat” – Adevărat S-a înălțat!”.

În 2022, sărbătoarea înălțării Domnului este sărbătorită pe 2 iunie. Este o sărbătoare mare, marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie. În popor există credința că odată cu Înălțarea Domnului, se înalță și sufletele celor adormiți de la Săptămâna Luminata încoace.

Anul acesta, Rusaliile – Pogorârea Sfântului Duh va avea loc duminică, 12 iunie. Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh are loc la 10 zile de la Înălţarea Domnului şi la 50 de zile de la Învierea Domnului. Acesta este motivul pentru care sărbătoarea se mai numeşte şi Cincizecimea.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate