Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pedepsele pentru defăimarea şi dispreţul faţă de însemnele oficiale, în atenţia Senatului. Închisoare până la 3 ani pentru ofensă la adresa emblemelor oficiale

Publicat

tricolor drapel Senatorii putea vota marţi, 8 martie, o propunere legislativă de modificare a Codului Penal care prevede pedeapsa cu închisoarea de la 1 până la 3 ani pentru ofensă la adresa însemnelor României. Actul normativ reglementează şi „defăimarea” emblemelor sau semnelor folosite de autorităţi.

Conform proiectului de lege propus, „prin încriminarea manifestărilor cu dispreț față de însemnele României, legea apără autoritatea de drept a statului român, stat care este reprezentat la nivel european și internațional prin toate însemnele României” care, potrivit Constituției, sunt drapelul României, ziua națională a României, imnul național al României, stema țării și sigiliul statului.

Potrivit inițiatorilor, din 28 de state membre ale UE, doar 5 au abrogat manifestările cu dispreț față de însemnele naționale din Codul penal: Cipru, Estonia, Irlanda, România și Regatul Unit (UK). Din cele 23 de state ale UE, în care manifestarea cu dispreț față de însemnele naționale rămâne un act incriminat de codul penal, 20 păstrează pedeapsa cu închisoarea, în timp ce Bulgaria, Croația și Franța au ca pedeapsă amenda penală.

Potrivit proiectului de completare a Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, este introdus un nou articol care defineşte „dispreţul” pentru însemnele României. „Prin dispreţ pentru însemnele României, pentru embleme sau semnele de care se folosesc autorităţile se înţelege: lipsa de consideraţie sau stimă, sentiment prin care se judecă un lucru ca fiind nedemn de atenţie şi defăimare”, se arată în raportul Comisiei juridice, sesizate în fond.

Actul normativ definește ofensa adusă însemnelor naţionale ca „fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României” şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 3 ani.

De asemenea, „fapta săvârşită în public prin care se exprimă dispreţ pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autorităţile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani”.

Proiectul a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ şi va fi spus votului final în plenul Senatului.

sursa: gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax