Connect with us
Advertisement

Eveniment

Pensie mai mică după recalculare. Ce se întâmplă dacă valoarea pensiei scade, în loc să crească. Precizări oficiale

Publicat

Pensie mai mică după recalculare. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat ce se întâmplă în situația în care, după recalculare, valorea pensiei va fi mai mică în loc să fie mai mare. 

Nici o pensie aflată în plată nu va scădea, potrivit prevederilor noii legi a pensiilor.

În cazul în care rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se păstrează cuantumul avantajos.

Pensie mai mică după recalculare. Ce spune șeful Casei de Pensii

„Este foarte important să spunem lucrul acesta, pentru că dacă din calcul rezultă o sumă mai mică decât valoarea care există în momentul de față în plată, există un principiu care a fost tot timpul valabil în sistemul public de pensii: pensionarul va rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată.

Vorbim despre persoanele care au realizat un stagiu mic de cotizare, pentru să sistemul public de pensii spune foarte clar pentru a fi eligibil pentru un tip de pensie din sistemul public trebuie să îndeplinești cumulativ două condiții.

Este vorba despre vârsta de pensionare și stagiul minim de cotizare.

Vezi și Majorare pensii 2024: exemple de calcul pe noua lege a pensiilor. Simulări în funcție de stagiu și punctaj

Cei care se află în această zonă a stagiului minim de cotizare, practic ei se află sub acel procent de 25% pe care noi l-am considerat că este un stagiu mediu de cotizare.

Cine se află sub acest stagiu de 25 de ani ca stagiu de cotizare practic nu mai primește acele puncte de stabilitate.

Ei sunt cei care nu reuşesc să acumuleze acele puncte suplimentare pentru a putea să le crească pensia.

Eu vreau să spun foarte clar: în urma acestei recalculări nici o pensie nu va scădea”, a declarat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu la Antena 3 CNN.

Cum vor fi impozitate pensiile

În România, sunt aproximativ cinci milioane de pensionari, iar din aceştia vor avea parte de creșteri ale pensiilor în jur de trei milioane.

Vezi și Majorare pensii 2024: creștere de 25% pentru un profesor care a muncit 44 de ani. Explicațiile președintelui Casei de Pensii

„Pentru pensiile peste 2.000 de lei, se va plăti un impozit. (…) În 2024, toate pensiile vor creşte, ele vor veni mărite.

E important ca pensionarii să ştie că există bani în buget pentru acest lucru. Deci, banii pentru pensii în 2024 sunt în buget”, declara, la sfârşitul anului trecut, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Potrivit informațiilor oferite de Guvern, pensionarii care încasează pensii mai mari de 2.000 de lei vor fi impozitați cu 10%. Schema de impozitare este clarificată în detaliu:

1. Pensionarii care primesc pensii de până la 2.000 de lei inclusiv vor fi scutiți de plata impozitului.

2. Pentru pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei, impozitarea se va face progresiv, în funcție de trei praguri:

  • un impozit de 10% se va aplica pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei, dar mai mici sau egale cu câștigul salarial mediu net (4.733 de lei pentru 2024).
  • un impozit de 15% se va percepe pentru partea pensiei cuprinsă între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut (7.567 de lei pentru 2024).
  • un impozit de 20% va fi aplicat pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut.

Aceste reguli de impozitare sunt parte dintr-un efort mai larg de ajustare a sistemului de pensii, care include și recalcularea pensiilor în septembrie 2024, folosind o nouă formulă de calcul.

Aceasta va lua în considerare valorile punctelor de contributivitate, stabilitate și perioade asimilate și necontributive.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement