Connect with us
Advertisement

Aiud

Personalul angajat la Spitalul din Aiud în perioada pandemiei va fi CONCEDIAT. Oamenii anunță proteste în curtea instituției

Publicat

Câteva zeci de persoane, angajate la Spitalul Municipal Aiud în timpul pandemiei de Covid, vor rămâne fără serviciu din cauza lipsei finanțării pentru păstrarea lor în posturi. Ei anunță un protest în curtea instituției mdicale, nemulțumiți de situația în care se află. 

Ministrul Sănătății Rafila a anuțat în august anul trecut că ei vor fi păstrați în sistem, dar legea care a apărut ulterior plasează finanțarea autorităților locale. 

Citește și LIVE VIDEO: Proteste în curtea Spitalului din Aiud. Zeci de angajați în perioada pandemiei de COVID urmează să fie concediați

Este vorba despre 67 de persoane (asistenți și îngrijitori), care se află în această situație. Ei sunt nemulțumiți și amenință cu un protest în curtea spitalului. Contractele lor, pe durată determinată, expiră în 6 iunie.

”Legea permite participarea la examen și rămânerea pe posturi a celor care au lucrat în spital în perioada aceea grea a pandemiei. Este un mare deficit de personal, spre exemplu, dacă aceste persoane nu vor fi angajate, voi rămâne singură pe secție după ora 3, la 30 de bolnavi, dar situația este la fel și pe alte secții” a spus una dintre asistentele spitalului.

Oamenii spun că se bazau pe o declarație a ministrului Sănătății Alexandru Rafila și pe o lege, ambele din august 2021, care le dădea dreptul să rămână în sistem. Legea este în vigoare, dar finanțarea ar trebui să fie asigurată de la nivel local, în acest caz.

Specializați în spital, în condiții dure

După ce numărul de cazuri COVID s-a diminuat, noii angajați au fost împărțiți pe toate secțiile spitalului (spitalul a funcționat în regim COVID și într-o a doua etapă în regim mixt), majoritatea medicilor fiind foarte mulțumiți de ei.

Este vorba despre oameni care s-au specializat în ultimii doi ani în condiții dure și au învățat în practică mult mai mult decât ar fi putut învăța la o școală sanitară.

Practic, reprezintă o resursă umană importantă pentru orice spital, dar de care ministerul se dispensează. Asta deși ar putea fi nevoie din nou de ei.

De remarcat ar mai fi și că după ce va renunța la ei, spitalul va reveni la deficitul de personal de dinainte de pandemie, spun surse din cadrul instituției.

Bâlbâielile ministerului

Acesta este contextul în care Ministerul Sănătății solicită spitalelor din țară, prin DSP-uri, un plan de reziliență. Reprezentanții ministerului vor să știe în cât timp și în ce condiții, spitalele se pot mobiliza în cazul unui nou val de COVID.

Este și situația spitalului de la Aiud. Practic, deși estimează posibilitatea unui nou val epidemiologic, Ministerul Sănătății concediază indirect o parte a personalului medical implicat în gestionarea pandemiei.

Ce spune legea:

Din păcate însă, Guvernul a oferit doar posibilitatea păstrării lor, nu și sursa de finanțare. Banii ar fi urmat să fie asigurați de consiliile locale, acolo unde există sume cu această destinație. Nu este însă cazul la Aiud.

Primarul municipiului Aiud, Oana Badea, spune că nu sunt bani asigurați nici prin Casa de Asigurări de Sănătate și nici printr-o altă linie de finanțare, pentru angajarea acestora.

Oana Badea a declarat că la Spitalul Municipal din Aiud nu există în prezent posturi vacante, adică posturi care să fie bugetate, dar să fie neocupate.

Legea 133/2022 prevede posibilitatea cheltuielilor cu personalul doar în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație în bugetele locale, ceea ce la Aiud nu există.

  • Articolul 199(1) Autoritățile publice locale pot participa la finanțarea unor cheltuieli de administrare și funcționare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condițiile legii, bunuri și servicii, investiții, reparații capitale, consolidare, extindere și modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităților sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocație de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinație în bugetele locale.

Legea 70/2022 prevede explicit că autoritățile administrației publice locale cu rețea sanitară proprie organizează examen, în vederea ocupării posturilor pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care, în perioada stării de alertă sau a situațiilor de risc epidemiologic și biologic, a ocupat fără concurs posturi de execuție pe perioadă determinată.

Prin comparație, la articolul 4 al legii se precizează că ”prin excepție de la dispozițiile art. 1 alin. (1), se poate organiza examen, în vederea ocupării posturilor pe perioadă nedeterminată, și pentru personalul contractual din cadrul direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București și al serviciilor de ambulanță județene.

Distincția făcută de lege pare a obliga autoritățile publice locale să organizeze aceste examene, pe când DSP-urile și serviciile de ambulanță nu sunt obligate, dar o pot face. Rămâne însă în aer problema finanțării.

Articolul 1

  • Prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii (…) Ministerul Sănătății și unitățile aflate în subordinea și/sau în coordonarea acestuia, Ministerul Afacerilor Interne și unitățile și instituțiile aflate în subordinea, în cadrul și/sau în coordonarea acestuia, autoritățile administrației publice locale și ministerele și instituțiile cu rețea sanitară proprie, precum și instituțiile publice de asistență socială organizează examen, în vederea ocupării posturilor pe perioadă nedeterminată, pentru personalul care, în perioada stării de alertă sau a situațiilor de risc epidemiologic și biologic, a ocupat fără concurs posturi de execuție pe perioadă determinată.
  • (2) Examenul prevăzut la alin. (1) se organizează anterior încetării contractului individual de muncă/raportului de serviciu pe perioadă determinată.
  • (3) Personalul nominalizat la alin. (1) poate participa la examenul organizat în vederea încadrării în postul ocupat pe durată determinată din cadrul unității unde își desfășoară activitatea.
  • (4) De prevederile alin. (3) beneficiază și medicii angajați în structurile nou-create în perioada stării de alertă, în scopul tratării bolnavilor de COVID-19, aceștia putându-se prezenta la examenul organizat de unitățile sanitare cu paturi în specialitatea în care sunt confirmați dacă unitatea cu care au încheiat contractul de muncă pe perioadă determinată nu are în structura sa o secție din aceeași specialitate, după caz, la solicitarea unității spitalicești

Ce spunea ministrul Sănătății

Personalul medical angajat în perioada pandemiei va susţine un examen care să permită continuarea activităţii din punct de vedere legal, aspunea ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în luna august a anului trecut.

„S-a aprobat prin lege posibilitatea continuării activităţii acestor persoane. Este o lege care a fost promulgată de către preşedinte. Acum urmează să stabilim normele care să permită continuarea acestei angajări.

Totuşi, trebuie susţinut un examen, chiar dacă nu este un concurs, un examen care să permită continuarea activităţii din punct de vedere legal.

Vor continua după ce promovează un examen. Nu există o bază legală de continuare automată a activităţii. Legea spune că se angajează prin concurs.

Există acum aceste prevederi legale care permit continuarea activităţii acestor persoane după promovarea unui examen (…)

Aceste 2.000 de posturi suplimentare sunt cuprinse în hotărârea de guvern care include şi organigrama Ministerului Sănătăţii şi care va fi aprobată în această săptămână”, a afirmat ministrul la conferinţa organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii.

Anunțul ministrului Sănătății, care a dat speranțe pentru 2.000 de oameni care au decis să se angajeze în sistemul medical în cel mai greu moment, nu poate fi de fapt aplicat în practică.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gelu

    miercuri, 18.05.2022 at 15:11

    Este bine ceea ce s-a hotărât, deoarece profitând de pandemie mulți asistenți făcuți la norma au apărut pe holurile spitalelor și păzeau câte o ușă, completau un registru sau dădeau relații despre infectării cu copii apartinatatorilor și nici pe departe aceea nu pot fi numiți asistenți ori acum ar da un examen și nu concurs și s-ar vedea mari asistente ca și cei care au transpirat la concursul de câte 4-5 pe loc. Asa ar trebui procedat în toate spitalele mai ales de când se fac asistente cele fără bacalaureat , analfabetismul funcțional este prezent la foarte multe .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement