Connect with us
Publicitate

Actualitate

Peste 153.000 de români își serbează onomastica de Sfântul Ilie. Vezi povestea marelui prooroc

sfantul

Publicat

Vineri, 20 iulie, de Sfântul Ilie – proorocul aducător de ploi și protectorul aviatorilor români -, peste 153.000 de români își sărbătoresc onomastica. Dintre cei care poartă numele sfântului Prooroc Ilie, peste 113.000 sunt bărbati, iar aproape 40.000, femei.

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), dintre cei 153.353 de români sărbătoriți de Sfântul Prooroc Ilie, 113.355 sunt bărbați, iar 39.998, femei.

Citeşte şi MESAJE, URĂRI și SMS-uri de Sfântul Ilie 2022. Un gând frumos celor care își sărbătoresc ziua numelui

Cei mai multi dintre aceștia, 107.506, se numesc Ilie, în timp ce aproape 15.000 de femei poartă numele Ilinca, potrivit sursei citate.

Alți români care își serbează vineri ziua numelui se numesc Liana (10.514), Lia (5.554), Iliana (4.658), Iliuță (3.270), Lica (2.191), Lică (1.761), Eliade (278), Ilieș (85) și Iliuș (15).

Sfântul Ilie, aducătorul de ploi

Sfântul și marele Profet Ilie a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide cerurile. Se spune că, la nașterea sa, tatăl său a văzut oameni îmbrăcați în alb, învelindu-l în scutece de foc și, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu, care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieți.

Sfântul Ilie este cinstit de creștini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani și jumătate de secetă, dar și ca divinitate populară a Soarelui și a focului, atestată prin numeroase tradiții și datini.

Vezi și 20 iulie: Sfântul Ilie, sărbătoarea ortodoxă a verii. Tradiții și superstiții. Cui trebuie să spui ”La mulți ani”, de ziua numelui

În aceeași zi, se omagiază și pionierii aerului, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul fiind cunoscut ca patron spiritual și protector al aviatorilor români.

Se spune că Sfântul Ilie a fost ispitit de diavol să-și ucidă familia, iar, pentru a-și ispăși păcatul, acesta s-a închis timp de 40 de ani într-un bordei – potrivit altor variante, el s-a aruncat în flăcările unui rug alcătuit din lemnele pe care le-a strâns vreme de 9 ani.

Iertat de Dumnezeu, acesta a fost ridicat la ceruri, printre sfinți și a primit un car de foc tras de 4 cai și un bici de foc cu care să îi pedepsească pe draci.

Sfântul Ilie a devenit spaima tuturor diavolilor și a început să îi distrugă pe toți, neascultând vorba lui Dumnezeu. Forța sa era atât de mare încât despica cerul și pământul, stârpea femeile și animalele și și-a atras astfel pedeapsa lui Dumnezeu, care l-a lăsat olog de un picior, surd de o ureche și fără un ochi.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Cornel Rosiu

    duminică, 19.07.2020 at 12:34

    Mai fratilor, in loc sa publicati bazaconii si povesti cu struti, de ce nu pomeniti ce scrie in Biblie despre Ilie? Poate ca ar invata oamenii ceva de folos.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate