Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 153.000 de români își serbează onomastica de Sfântul Ilie. Vezi povestea marelui prooroc

Publicat


sfantul

Vineri, 20 iulie, de Sfântul Ilie – proorocul aducător de ploi și protectorul aviatorilor români -, peste 153.000 de români își sărbătoresc onomastica. Dintre cei care poartă numele sfântului Prooroc Ilie, peste 113.000 sunt bărbati, iar aproape 40.000, femei.

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), dintre cei 153.353 de români sărbătoriți de Sfântul Prooroc Ilie, 113.355 sunt bărbați, iar 39.998, femei.

Citeşte şi MESAJE, URĂRI și SMS-uri de Sfântul Ilie 2019. Un gând frumos celor care își sărbătoresc ziua numelui

Cei mai multi dintre aceștia, 107.506, se numesc Ilie, în timp ce aproape 15.000 de femei poartă numele Ilinca, potrivit sursei citate.

Alți români care își serbează vineri ziua numelui se numesc Liana (10.514), Lia (5.554), Iliana (4.658), Iliuță (3.270), Lica (2.191), Lică (1.761), Eliade (278), Ilieș (85) și Iliuș (15).

Sfântul Ilie, aducătorul de ploi

Sfântul și marele Profet Ilie a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide cerurile. Se spune că, la nașterea sa, tatăl său a văzut oameni îmbrăcați în alb, învelindu-l în scutece de foc și, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu, care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieți.

Sfântul Ilie este cinstit de creștini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani și jumătate de secetă, dar și ca divinitate populară a Soarelui și a focului, atestată prin numeroase tradiții și datini.

În aceeași zi, se omagiază și pionierii aerului, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul fiind cunoscut ca patron spiritual și protector al aviatorilor români.

Se spune că Sfântul Ilie a fost ispitit de diavol să-și ucidă familia, iar, pentru a-și ispăși păcatul, acesta s-a închis timp de 40 de ani într-un bordei – potrivit altor variante, el s-a aruncat în flăcările unui rug alcătuit din lemnele pe care le-a strâns vreme de 9 ani.

Iertat de Dumnezeu, acesta a fost ridicat la ceruri, printre sfinți și a primit un car de foc tras de 4 cai și un bici de foc cu care să îi pedepsească pe draci.

Sfântul Ilie a devenit spaima tuturor diavolilor și a început să îi distrugă pe toți, neascultând vorba lui Dumnezeu. Forța sa era atât de mare încât despica cerul și pământul, stârpea femeile și animalele și și-a atras astfel pedeapsa lui Dumnezeu, care l-a lăsat olog de un picior, surd de o ureche și fără un ochi.

 


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Sărbătorile lunii martie. De la Mărțișor și Ziua Femeii, la celebrarea fericirii și a naturii. Ce aduce prima lună de primăvară

Publicat

primavara

Prima lună de primăvară aduce prilej de bucurii și momente frumoase alături de cei dragi. Începe cu ziua în care sunt oferite mărțișoare, apoi cea în care sunt sărbătorite femeile și continuă cu celebrarea celor mai importante elemente ale naturii. Citește și MESAJE DE 1 MARTIE: Fii vestitorul primăverii pentru cei dragi. Felicitări, urări și […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CRIMA de la Războieni: Bărbatul care a omorât-o cu un topor pe femeia din Cluj, ARESTAT PREVENTIV

Publicat

femeie moarta razboieni

Alexandru Capas, bărbatul din Războieni care a omorât o femeie și a îngropat-o în cotețul pentru porci, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.  Capas în vârștă de 47 de ani, în timpul audierilor a avut o atitudine oscilantă, dar într-un final a recunoscut fapta și a indicat locul unde a îngropat cadavrul femeii. […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Câți români lucrează și în weekend. La ce vârstă preferă să renunțe la timp liber în favoarea întregirii veniturilor

Publicat

angajat lucru munca

Peste 4 milioane de români lucrează în weekend, iar majoritatea dintre ei au între 35 şi 44 de ani. Cei mai tineri preferă să păstreze sfârșitul de săptămână pentru activități personale. În zilele de sâmbătă, în România, lucrează aproximativ 4,2 milioane oameni, iar cei mai mulţi au între 35 şi 44 de ani. Pe locul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

RADARE de weekend în ALBA. Locaţiile în care Poliţia monitorizează traficul și atenționări pentru șoferi

Publicat

politie

Poliţia Rutieră monitorizează traficul şi în judeţul Alba, în acest weekend şi reaminteşte celor care se deplasează cu maşina să respecte regulile de circulaţie şi să conducă prudent. Şoferilor li se recomandă să ţină cont de limitele de viteză, să nu încalce regulile rutiere, în general, să nu conducă obosiţi sau sub influenţa alcoolului şi […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate