ACTUALITATE
Peste 300 de locuitori din judeţul Alba şi-au cumpărat VECHIME de MUNCĂ, în şapte luni. CÂT au cotizat la bugetul de pensii
Peste 300 de locuitori din judeţul Alba şi-au cumpărat vechime de muncă, în ultimele şapte luni. Casa de Pensii a colectat de la aceştia 1,95 milioane lei. Reamintim că Guvernul a prelungit termenul până la care cei care doresc îşi pot completa stagiul de cotizare.
Casa de Pensii Alba a înregistrat, în perioada 27 octombrie – 27 aprilie, 322 contracte de asigurare, suma totală încasată fiind de 1.950.587 lei. Beneficiarii şi-au cumpărat astfel un total de 661 ani de vechime (7935 luni asigurate).
Perioada medie de asigurare este de 24 luni pe beneficiar.
Potrivit Legii 186/20 octombrie 2016, intrată în vigoare din 27 octombrie 2016, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.
“Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.
Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare lună/ dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.
Baza lunară de calcul o constituie cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare lună/ dintre lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este cel aprobat prin hotărâre a Guvernului.
Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se precizează în lege.
Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare.
Citește și Cum poți să CUMPERI VECHIMEA în MUNCĂ. Costă 15.500 de lei pe cinci ani. Condiţii şi model de calcul de la Casa de Pensii Alba
Guvernul a aprobat în 20 aprilie, prin Ordonanţă de Urgenţă, prin care românii vor putea să-şi cumpere vechime de muncă până la sfârşitul anului. Termenul a fost astfel prelungit cu opt luni, faţă de cel iniţial, care expira la 27 aprilie.
Executivul a prelungit perioada, “luând în considerare perioada scurtă de timp prevăzută de legislația în vigoare pentru plata retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale care nu a dat posibilitatea tuturor categoriilor de solicitanţi de a plăti contribuţiile sociale pe o perioadă anterioară, ţinând cont de existenţa a numeroase solicitări din partea unor cetățeni români din țară și străinătate privind asigurarea la sistemul public de pensii şi luând în considerare că plăţile efectuate către bugetul asigurărilor sociale de stat au permis, cel puţin pentru un timp, refacerea echilibrului bugetar”.
Vezi şi Românii vor putea să-şi cumpere vechime de muncă, până la sfârşitul anului. Guvernul a aprobat, prin OUG, proiectul Ministerului Muncii
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
floca
luni, 01.05.2017 at 12:05
si daca eu vreau sa cumpar 15 ani cum pot sa fac ??? si cat costa .