ACTUALITATE
Românii vor putea să-şi cumpere vechime de muncă. Guvernul a aprobat, prin OUG, proiectul Ministerului Muncii
Guvernul a aprobat joi Ordonanţa de Urgenţă prin care românii vor putea să-şi cumpere vechime de muncă până la sfârşitul anului. Termenul a fost astfel prelungit cu opt luni, faţă de cel iniţial, care expira la 27 aprilie.
Citește și Cum poți să CUMPERI VECHIMEA în MUNCĂ. Costă 15.500 de lei pe cinci ani. Condiţii şi model de calcul de la Casa de Pensii Alba
Actul normativ a fost propus de Ministerul Muncii şi aprobat de Guvern, “luând în considerare perioada scurtă de timp prevăzută de legislația în vigoare pentru plata retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale care nu a dat posibilitatea tuturor categoriilor de solicitanţi de a plăti contribuţiile sociale pe o perioadă anterioară, ţinând cont de existenţa a numeroase solicitări din partea unor cetățeni români din țară și străinătate privind asigurarea la sistemul public de pensii şi luând în considerare că plăţile efectuate către bugetul asigurărilor sociale de stat au permis, cel puţin pentru un timp, refacerea echilibrului bugetar”, după cum se arată în textul OUG.
De asemenea, s-a ţinut cont de faptul că măsura legislativă are drept consecință evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul sistemului public de pensii, potrivit sursei citate.
Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 842 din 24 octombrie 2016, se modifică după cum urmează:
1.Alineatul (1) al articolului 2 va avea următorul cuprins:
(1) Persoanele interesate prevăzute la art. 1 alin. (1) încheie un contract de asigurare socială, până la data de 31 decembrie 2017, potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta lege”.
2.Alineatul (1) al articolului 6 va avea următorul cuprins:
“(1) Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 decembrie 2017”.
3.La anexă, alineatul (5) al articolului 2 va avea următorul cuprins:
“(5) Plata contribuției se efectuează:
a) integral, într-o singură tranșă – până la data de 31 decembrie 2017;
b) în tranșe lunare – până la data de 31 decembrie 2017“.
4.La anexă, alineatul (3) al articolului 5 va avea următorul cuprins:
“Art.5 – (3) Durata contractului expiră la data de 31 decembrie 2017 cu menţinerea efectelor dobândite în temeiul acestuia“.
Legea 186/2016 prevede că persoanele care nu au calitatea de pensionari pot achita contribuția de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, fiind vorba de intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială și ultimii cinci ani anteriori acestei date.
Potrivit Legii 186/2016, termenul limită pentru cumpărarea vechimii în muncă era 27 aprilie 2017.
Potrivit evidențelor Casei Naționale de Pensii Publice, până la data de 10.04.2017, un număr de aprox. 13.300 de persoane au încheiat contracte de asigurări sociale pentru care s-au achitat aproximativ 79 milioane lei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.