Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

PILONUL 2 de PENSII: Contribuția ar urma să fie majorată. Se așteaptă o decizie oficială până în martie

Publicat

Contribuția pentru pensiile din Pilonul 2 ar urma să crească cu un punct procentual, până în 2024, așa cum este prevăzut în ″Planul Naţional de Redresare″⁣.

Într-o întâlnire care a avut loc miercuri la Guvern, „Asociația pentru Pensiile Administrate Privat″ a propus o majorare în etape, cu 0,5% de anul viitor, și încă 0,5% până în 2024, când ar urma să ajungă de la 3,75% în prezent, la 4,75%. Executivul ar urma să ia o decizie oficială, până la finalul lunii martie.

Vezi și Schimbări la legea pensiilor, care îi vizează pe românii cu cele mai mici pensii. Primarii vor putea emite acte care să îi ajute

România, odată cu semnarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și-a asumat mai multe modificări la Legea Pensiilor. Printre aceste asumări se numără și reglementările privind pensiile administrate privat.

Citește și Adeverința de vechime în muncă: ce trebuie să conțină. Ce faci dacă angajatorul nu o poate elibera sau dacă firma a fost radiată

Aceste noi reglementări au rolul de a asigura o stabilitate a sistemului de pensii private obligatorii. Cu alte cuvinte, cei peste 7 milioane de contribuabili prin Pilonul II ar putea primi o creștere a acestora, dar și o majorare a contribuției.

”Am fost foarte plăcut surprinși că și domnul prim-ministru și aparatul său de lucru cunoșteau foarte multe aspecte relevante dintre cele pe care le-am prezentat.

Am avut o discuție foarte bună, trei teme centrale de discuție, care urmăresc programul PNRR și jalonul de îndeplinit în acestă perioadă, respectiv creșterea contributiei la pilonul 2 la 4,75% din venituri potrivit atât jalonului PNRR cât și strategiei fiscal-bugetare.

Propunerea noastră pentru un efort bugetar ușor de făcut pentru guvern, contribuția să crească cu jumătate de procent în fiecare dintre cei doi ani rămași până în 2024”, a declarat Mihai Bobocea, președintele Asociației Pensiilor Administrate Privat

Ce a discutat premierul Ciucă cu administratorii de pensii private Pilon II, care au pe mână 90 mld. lei

Creşterea contribuţiei de la 3,75% la 4,25% în 2023 şi 4,75% în 2024, listarea de companii la bursă şi accesul la deciziile de pensionare.

Asociaţia Pensilor Administrate Privat din România (APAPR),  reuneşte administratorii de pensii private Pilon II din România, cei mai mari investitori de la Bursa de la Bucureşti şi printre cei mai mari finanţatori ai statului român.

„Discuţia cu Primul Ministru şi aparatul său de experţi s-a concentrat pe cele 3 teme referitoare la Pilonul II din jalonul pe care Guvernul îl are de bifat pentru PNRR în trimestrul I din 2022”, spune Mihai Bobocea pentru ZF citat de Mediafax.

„În primul rând, creşterea contribuţiei virate la Pilonul II de pensii – aici noi am propus o creştere de la 3,75% în prezent la 4,25% în 2023 şi 4,75% în 2024, pentru ca finanţele publice să absoarbă treptat efortul bugetar necesar”, adaugă el.

Dacă Executivul condus de Nicolae Ciucă se va ţine de cuvânt şi va majora contribuţia la Pilonul II de pensii private, aşa cum prevede în programul de guvernare, la 4,75% din venitul brut lunar, faţă de 3,75% cât este în prezent, atunci viramentele lunare către fondurile de pensii private s-ar majora cu 27%, adică circa 230 milioane de lei în plus în fiecare lună, potrivit calculelor ZF pe baza celor mai recente date ale ASF.

Statul va avea de suportat un efort bugetar de circa 2,6 mld. lei, adică 0,2% din PIB la nivel de 2021, fiind aşadar indicată o majorare graduală a acestei cote pentru a diminua efortul bugetar.

Legea prevede că această contribuție ar fi trebui să fie 6% încă din 2016

Conform calendarului stabilit prin lege pentru majorarea contribuţiilor aferente Pilonului II, această contribuţie ar fi trebuit să fie 6% în prezent, adică de la 2% în 2008 să fie majorată cu câte 0,5 puncte procentuale în fiecare an. Astfel în 2016 ar fi trebuit atinsă contribuţia de 6%. Nici până astăzi nu a fost atinsă.

„În al doilea rând, relaxarea cantitativă şi calitativă a investiţiilor fondurilor de pensii, precum şi continuarea listărilor de companii la Bursa de Valori de la Bucureşti. În al treilea rând, modificări legislative pentru continuarea digitalizării interacţiunii dintre fondurile de pensii şi participanţii acestora, precum şi necesitatea accesului administratorilor fondurilor de pensii private la baze de date publice, în interes legitim – precum deciziile de pensionare de la CNPP, datele de la Evidenţa Populaţiei şi datele de succesiune din RNNES”, spune Mihai Bobocea.

Cei şapte administratori Pilon II sunt, prin intermediul fondurilor, printre cei mai mari finanţatori ai statului român – circa 54 mld. lei investiţii în titluri de stat, şi în acelaşi timp sunt şi acţionari de calibru la Bursa de la Bucureşti, cu deţineri precum 24% din Banca Transilvania, 14% din Romgaz, 22% din Electrica, 30% din MedLife.

Viitorii pensionari ai României, adică acei salariaţi care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâneţe, au virat 9,8 mld. lei (2 mld. euro) către fondurile de pensii private obligatorii Pilon II în 2021, arată datele agregate de ZF de la ASF.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax