Eveniment
PLĂCUȚE DACICE DE AUR, care aparțin unei familii din ALBA , LICITATE în București. Prețul de pornire începe de la 85.000 de euro
Plăcuțele de aur a lui „Bitus” care datează din secolele II-III, pe care o familie din Alba le deține, urmează să fie scoase la licitație pe data de 9 decembrie. Prețul de pornire începe de la 85.000 de euro. Setul de trei artefacte votive, din aur aparține secolelor II-III e.n și au fost realizate într-un atelier dacic din Abrud. Plăcuțele votive, inscripționate sunt singurele aflate într-o colecție privată și demonstrează continuitatea populației geto-dace în teritoriul Daciei Romane.
Piesele au fost descoperite în regiunea Abrud, din județul Alba undeva în primii ani ai secolului XX. Au fost trecute din generație în generație până astăzi. Familia preotului Isaie Pașca din Scărișoara a fost cea care a făcut descoperirea, fiind păstrate, peste timp, într-un Orologiu din 1789, tipărit de Petre Râmniceanu la Tipografia Buna Vestire din Blaj.
În anii ’90, familia Mateș, prin moștenire din tată în fiu a ajuns în posesia celor trei plăcuțe de aur. Apoi au ajuns în custodia Muzeului de Istorie a Transilvaniei, în vederea studierii.
Este o situație rarisimă în rândul colecțiilor românești, scăpând de-a lungul vremurilor înstrăinării sau, prin ascundere, naționalizării, fiind actualmente clasate ca bunuri culturale aparținând patrimoniului național, în categoria Tezaur.
În 9 decembrie urmează să fie scoase la licitația de Crăciun de Artmark, de la prețul de 85.000 de euro.
Plăcuțele lui „Bitus” sunt dovezi suplimentare în ceea ce privește continuitatea elementului dac după anul 106 e.n., adică după cucerirea romană a Daciei și transformarea acesteia în provincie a Imperiului. Dovedesc continuitatea populației daco-romane la un interval de aproximativ 150 de ani (aproximativ patru generații) și ne arată funcționarea unui sistem urban tipic roman, cu diverse instituții culturale și sociale specifice.
Cele trei plăcuțe, dintre care două sunt întregi, iar una este fracturată, sunt realizate prin turnare probabil în matrițe din lemn și confecționate din aur probabil aluvionar dacă ne gândim la puritatea foarte mare a materiei prime.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News