Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Porumbelul” pus în vârful stâlpilor funerari la tinerii necăsătoriţi, obicei păstrat în cimitirele din satul Loman. Constantin Brâncuşi s-ar fi inspirat din arta lor


Publicat

imageResizeUn obicei precreștin, de origine, se pare, indoeuropeană, se păstrează încă într-un sat din Munții Sebeșului, în Loman. Acolo spre deosebire de mormintele femeilor, cele ale bărbaților nu au cruce, ci un stâlp de lemn, cu bogate ornamente geometrice, rareori cu motive vegetale.

Cele al tinerilor necăsătoriți se remarcă prin porumbelul pus în vârful stâlpului, artă din care s-ar fi inspirat și Constantin Brâncuși atunci când a realizat Coloana Infinitului sau diferitele motive ale păsării mitice.

Răspândit odinioară în multe sate din regiunea subcarpatică, în sudul Transilvaniei și, sporadic, în sudul Carpaților, obiceiul stâlpilor funerari, care amintesc de vechile credințe în nemurirea sufletului, și cel al porumbelului, al „Păsării Suflet”, cum a denumit-o folcloristul Gheorghe Pavelescu, mai este păstrat azi doar în Munții Sebeșului. Rând pe rând, obiceiul a dispărut, fiind deja în anii ’40 o raritate, mai fiind păstrat cu sfințenie în Loman, un sat de munte, în care predomină păstoritul și creșterea vitelor.

Potrivit preotului paroh Nicolae Popa, prin monumentele funerare executate din lemn, cimitirul din Loman constituie un domeniu vast al artei populare.

04201250-831895544Principalele categorii ale acestor monumente din cimitir sunt Crucile, așezate la mormântul femeilor, Stâlpii, la cel al bărbaților, și Porumbelul ce însoțește stâlpul și bradul puși la mormântul flăcăilor morți înainte de căsătorie. (…) Mărimea crucilor variază după vârstă. La femeile decedate în plină floare a vieții se pun cruci mai înalte decât la fetițe sau la femeile bătrâne. De același criteriu se ține seama și în gradul de ornamentare. Lucrate cu cele mai simple unelte, crucile sunt împodobite cu motive exclusive geometrice”, a arătat preotul paroh.

Potrivit lui Popa, stâlpii funerari sunt de origine precreștină, fiind înrudiți îndeaproape, ca structură și funcție, cu stâlpii totemici. „Datorită cercetărilor arheologice putem afirma că aceste monumente de artă sunt relicve prețioase ale cultului coloanei, cu o foarte mare răspândire în Orient, și care a pătruns pe teritoriul țări noastre la sfârșitul neoliticului”, a explicat acesta.

Stâlpii, ciopliți de obicei din lemn de stejar, de salcâm sau frasin, pentru a fi mai rezistenți, sunt în formă de obeliscuri în patru sau șase fețe, cu un diametru de 12-15 centimetri. Dimensiunile lor variază, în funcție de vârsta celui decedat, la copii și bătrâni fiind mai mici decât la feciorii morți înainte de căsătorie. Fețele stâlpilor sunt sculptate de jos până sus cu diferite motive geometrice, cum ar fi rombul, rozeta, cercul, crucea, linia zig-zag, elicea și, mai rar, elemente florale. La fel ca pe o cruce, pe stâlpi se sculptează sau se scrie cu vopsea numele celui decedat, precum și anul nașterii și al morții.

La bătrâni, stâlpul se termină cu o cruce făcută din aceeași bucată, iar la tineri cu o scândură aplicată orizontal peste vârful stâlpului, în care se fixează sulița ce susține porumbelul. Pe stâlpul tinerilor se agață și un clopoțel.

„Un alt element interesant al artei funerare din cimitirul Loman îl constituie porumbelul sau pasărea-suflet, care se pune numai la stâlpul feciorilor morți necăsătoriți. Obiceiul se păstrează și astăzi”, a specificat preotul paroh.

04201249-831967934Porumbelul este cioplit, în general, din lemn de brad sau tei, fiindcă se lucrează mai ușor, și este executat de către același meșter lemnar care face și stâlpul. Mărimea porumbelului este cea naturală, uneori însă poate fi mai mică sau mai mare. Ca reprezentare, de cele mai multe ori porumbelul are aripile întinse, gata de zbor, iar coada este răsfirată ca a unei rândunele. Porumbelul este vopsit în albastru închis sau în cenușiu.

El se pune numai la feciori neînsurați și niciodată la neveste sau bărbați căsătoriți.

„Semnificația acestui porumbel este strâns legată de mentalitatea arhaică a poporului, care își imaginează sufletul sub formă de pasăre, credință la fel de veche a popoarelor indoeuropene”, a arătat Gheorghe Pavelescu într-o monografie etnofolclorică despre „Valea Sebeșului”.

El a menționat că păsările funerare, stilizate de meșteri anonimi milenii de-a rândul, au atras atenția lui Constantin Brâncuși, inspirându-l în creația Măiastrei, și a lui Lucian Blaga, care le evocă în „Pasărea sfântă”. „Și tot din acest fond artistic folcloric s-a răsucit în infinit Coloana Recunoștinței a aceluiași Brâncuși. Desprinsă din vechii tradiții și obiceiuri, arta stâlpilor funerari transmite, în material perisabil, forme și motive ce sfidează timpul, demonstrând înaltul potențial artistic al poporului nostru. Din acest tezaur folcloric Brâncuși a prelucrat două motive: pasărea-suflet și octaedrul stâlpilor funerari, introducând astfel în cultura contemporană universală o experiență de veacuri a poporului român”, a apreciat Gheorghe Pavelescu.

El a afirmat că obiceiul are o origine străveche. „Desigur, nu poate fi vorba de o datare precisă, dar prin faptul că pasărea se punea în general numai în legătură cu stâlpul, nu și cu crucea morților, putem afirma că acest obicei datează dinainte de creștinism”, a opinat etnologul.

Pavelescu a menționat că tipul acesta de stâlp funerar prezintă, de altfel, o foarte mare asemănare cu stâlpii totemici de la alte popoare, care au rolul de a proteja mortul împotriva duhurilor rele.

Potrivit unor răspunsuri date în 1942 de localnici din mai multe sate în care încă se mai păstra obiceiul se afirma că porumbelul apără trupul mortului să nu îi facă rău vreun duh, că e păzitorul mormântului sau că veghează la căpătâiul mortului și alungă spiritele rele care încearcă să-i neliniștească liniștea.

Primul care s-a arătat preocupat de această artă funerară a fost un profesor german, Otto Lauffer, în 1926, pe vremea când obiceiul era păstrat în toată regiunea dintre Sibiu și Orăștie.

„Poporul român din sudul Transilvaniei a păstrat, mai ales în satele de munte, obiceiul de a pune la mormântul feciorilor decedați necăsătoriți un stâlp cu o pasăre cioplită din lemn, simbolizând sufletul răposatului. (…) Având o origine străveche, indo-europeană, practicarea acestui obicei la noi este o dovadă a rădăcinilor ce ne leagă de civilizațiile străvechi ale lumii euroasiatice, dar și a conservatorismului culturii noastre populare”, a afirmat Gheorghe Pavelescu.

Etnologul a arătat că Brâncuși a sculptat diferite motive ale păsării mitice la români, referitoare la pasărea sufletului, pasărea fără somn și pasărea de aur. „Paralel cu acestea, sculptează Cocoșul solar, Pasărea Măiastră și Pajura. În procesul proiectării mai multor variante ale Coloanei nesfârșite a conceput și o variantă cu o pasăre imensă cu aripile deschise, care trebuia așezată în vârful coloanei pentru a simboliza ‘Pasărea-Sufletului’ luându-și zborul în infinit. Însă, a renunțat la idee, rămânând la varianta pe care a construit-o la Târgu Jiu”, arată în „Pasărea Suflet” Gheorghe Pavelescu.

Potrivit profesorului de istorie Nicolae Afrapt, „Coloana Infinitului este o reluare, pare-se, a unui stâlp de la Loman, la dimensiunile uriașe, care redă imensitatea”. Afrapt a precizat că nu există dovezi că Brâncuși ar fi trecut pe la Loman, dar că există altceva, respectiv legăturile peste munți, în transhumanță, între oierii din Loman și din satele din Mărginime cu așezările de la sud de Carpați, din Oltenia, care au preluat din obiceiurile ardelenilor.

sursa: agerpresDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ȘTIRE FALSĂ, virală pe Facebook: Prezicerea pandemiei în 1983, atribuită fostului consilier al lui Mitterand. Ce spune acesta

Publicat

Un text atribuit fostului consilier al lui François Mitterrand, Jacques Attali, a devenit viral pe rețelele de socializare.

Este distribuit de zeci de mii de ori în mai multe limbi printre care și limba română, inclusiv de persoane bine intenționate, care îl consideră veritabil.

Jacques Attali denunță postarea ca fiind complet falsă și spune că nu are nici o legătură cu cele scrise de el în carte.

Jurnaliștii de la AFP Factuel au discutat cu acesta, dar au analizat și pasajele din carte, concluzia fiind că informația distribuită masiv pe Facebook este falsă.

Ce spune postarea

„Viitorul va fi despre găsirea unei modalități de reducere a populației. Începem cu bătrânii, pentru că de îndată ce depășesc 60-65 de ani, oamenii trăiesc mai mult decât produc și asta costă scump societatea. Apoi cei slabi, apoi cei inutili care nu ajută societatea și, în cele din urmă, proștii. Eutanasierea vizează aceste grupuri;

Eutanasierea va trebui să fie un instrument esențial în societățile viitoare.  Desigur, nu vom putea executa oameni sau construi tabere.

Dar îi facem să creadă că este pentru binele lor. Suprapopularea este ceva care este prea costisitor din punct de vedere economic.

Și din punct de vedere social, este mult mai bine atunci când mașina umană se oprește brusc, decât atunci când se deteriorează treptat…” spune textul viral.

Mai mult, în continuare este citată și o frază care ar fi o referire la situația actuală, legată de pandemie:

”Nici nu vom putea testa milioane și milioane de oameni pentru inteligența lor, pariați că vom găsi sau vom provoca ceva, o pandemie care vizează anumite persoane, un virus care afectează bătrânii sau oamenii grași, nu contează, cei slabi îi vor ceda, cei temători și proștii vor crede în el și vor căuta tratament. Selecția idioților are apoi grijă de ea însăși….” este textul care circulă intens pe Facebook, atribuit lui Jacques Attali.

Textul ar proveni dintr-o carte de interviuri cu Michel Salomon (Viitorul vieții – Jacques Attali, 1981, Interviuri cu Michel Salomon, colecția Les Visages de l’avenir, éditions Seghers).

Care este adevărul

Plecând de la acest text, o parte dintre utilizatorii de internet denunță o „nouă ordine mondială” instituită prin epidemia Covid-19, menită să scape de o parte a populației.

Doar că textul nu-i aparține fostului consilier al președintelui Franței și, evident, nu poate fi găsit în cartea respectivă.

O spune chiar el, la solicitarea AFP Actuel.

„Acest text este total inventat. Nu este în nici un fel apropiat de textul inițial. Este ca și cum ați spune că voi fi scris Mein Kampf”, a reacționat Jacque Attali, contactat în aprilie 12 de AFP Factuel.

Jurnaliștii de la AFP nu au găsit nici o urmă a acestui citat în paginile pe care le-au consultat. Editorul, Seghers, a trimis o copie a pasajului din cartea dedicată interviului cu Jacques Attali.

De altfel, anterior (în 1983) a mai existat un scandal legat de interpretarea celor scrise în carte, însă acum lucrurile au fost duse la alt nivel și au fost legate de pandemia de COVID.

În carte, preluată din interviurile cu Michel Salomon, Jacques Attali răspunde la întrebarea „Este posibil și de dorit să trăiești 120 de ani…?”

Singurele asemănări cu postarea de pe Facebook găsite sunt două extrase scurte: „Dar de îndată ce ai peste 60/65 de ani, omul trăiește mai mult decât produce și, prin urmare, este scump pentru societate”, spune el.

În textul original, Attali mai spune: „Într-adevăr, din punctul de vedere al societății, este mult mai bine ca mașina umană să se oprească brusc, decât să se deterioreze treptat”.

Potrivit AFP, Jacques Attali vorbea atunci despre modul în care societatea abordează problema locului seniorilor și a extinderii speranței de viață.

„Prin urmare, cred că în însăși logica societății industriale, obiectivul nu va mai fi extinderea speranței de viață, ci asigurarea faptului că într-o durată de viață fixă, omul trăiește cât mai bine, dar în așa fel încât cheltuielile cu sănătatea vor fi cât mai mici în ceea ce privește costurile pentru comunitate” a scris el.

În carte, el concluzionează:

„Eutanasierea va fi unul dintre instrumentele esențiale ale viitoarelor noastre societăți în toate cazurile. Într-o logică socialistă, pentru început, problema apare după cum urmează: logica socialistă este libertatea și libertatea fundamentală este sinuciderea;

dreptul la sinucidere directă sau indirectă este, prin urmare, o valoare absolută în acest tip de societate. viața atunci când este prea insuportabilă sau din punct de vedere economic prea scump, va apărea și va fi o practică obișnuită.

Prin urmare, cred că eutanasierea, indiferent dacă este o valoare a libertății sau o marfă, va fi una dintre regulile societății viitoare. ”

„Ca întotdeauna, mi se reproșează aici că doresc ceea ce doar prezic și denunț. Noua versiune este doar o extensie delirantă a citatului fals pe care îl condamnasem pentru defăimare în 1983”, a comentat Jacques Attali în răspunsul său la AFP.

Echipele AFP examinează și verifică reclamațiile online în mai multe limbi, de la amharică la hindi, de la mandarină la malaeză.

Lucrând în colaborare cu birourile AFP din întreaga lume, beneficiază de expertiza și cunoștințele lor despre contextul local.

Articolele sunt corectate și validate de redactorii jurnaliști aflați în mai multe birouri regionale mari.

Sursă: G4Media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Spitalele regionale, imposibil de construit în următorii 6-7 ani. Explicațiile ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat că realizarea unui spital de anvergura celor regionale durează şase, şapte ani şi că acestea nu vor fi gata până la finalul acestei guvernări.

“Spitalele regionale sunt în etapa de licitaţie pentru proiectarea tehnică. Sperăm în cursul verii să semnăm primul contract de proiect tehnic pentru Spitalul Regional de la Iaşi, urmat apoi de cel de la Cluj şi de cel de la Craiova.

Urmează un an în care se efectuează efectiv proiectarea tehnică, iar apoi urmează licitaţia pentru construcţie.

Sunt proiecte complexe, care într-adevăr sunt în întârziere şi au fost în întârziere şi când a venit echipa noastră la minister.

Trebuie să înţelegem că, având un asemenea grad de complexitate, inclusiv în ţările unde lucrurile merg foarte bine, unde achiziţiile publice merg foarte bine, unde profesionalismul proiectanţilor şi al constructorilor este unul înalt, construcţia unui spital de o astfel de anvergură durează şase, şapte ani”, a explicat Ioana Mihăilă, în timpul unei emisiuni la Prima TV.

Citește și: Consiliul Județean Cluj oferă un premiu de 6.570.000 de euro la un concurs internațional de soluții pentru noul Spital Pediatric

Aceasta a mai spus că spitalele regionale nu mai au șanse să fie construite în timpul actualei guvernări și a explicat de ce nu au fost cuprinse în PNRR.

“Nu cred că vom vedea clădirea spitalului în 2024.

Noi am vrut să includem spitalele regionale la un moment dat în PNRR şi am cerut părerea specialiştilor, iar specialiştii ne-au spus că este destul de riscant pentru că anul 2026, adică august 2026, până când trebuie să fie funcţională construcţia, s-ar putea să fie riscant. Nu imposibil, dar riscant”.

Sursă: PrimaTv

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

LUNI: Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a revin la cursuri, după vacanță. CALENDARUL semestrului al doilea, cu examene

Publicat

sala clasa liceu examen

Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a revin la cursuri de luni, 10 mai, după vacanța de Paște.

Aceștia se alătură elevilor din clasele pregătitoare-a VII-a și de liceu IX-XI care au început școala în semestrul al doilea din 5 mai.

Aproximativ 370.000 de elevi din clasele terminale încep luni școala.

”Circa 80.000 de elevi care vor putea merge în plus luni față de vineri, asta înseamnă încă un pas spre normalitate. Se adaugă cei 370.000 de elevi din clasele terminale care vor începe luni școala, deci de luni vom avea 450.000 de elevi cu posibilitatea prezenței fizice în școlile din România. (…) Prezența fizică este importantă atât pentru recuperarea pierderilor generate de predarea online, cât și pentru limitarea, stoparea acestor pierderi”, a declarat vineri ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a mai adăugat că „ne apropiem de 2,5 milioane față de 2.934.000 de elevi”, câți sunt în prezent în sistemul de învățământ din România.

Elevii de clasa a VIII-a revin fac cursuri cu prezență fizică până pe 11 iunie.

Elevii de clasa a XII-a/a XIII-a fac cursuri cu prezență fizică până pe 4 iunie.

Bacalaureatul începe pe data de 28 iunie și are ultima probă pe 1 iulie, iar Evaluarea Națională începe pe 22 iunie și are ultima probă pe 25 iunie.

Vezi AICI: MODELE de SUBIECTE la EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, clasa a VIII-a: TOATE testele de antrenament și BAREMELE la Română și Matematică

Ultima săptămână de școală pentru elevii din școli gimnaziale va putea fi organizată online, acolo unde se va suprapune cu Evaluarea Națională (în școlile gimnaziale și în cele în care se organizează acest examen).

Vacanța Mare începe pe 26 iunie și se încheie pe 12 septembrie, adică va avea 79 de zile.

Citește AICI: Modele de subiecte pentru BACALAUREAT 2021: TOATE testele de antrenament și baremele publicate de Ministerul Educației

Evaluările Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a se desfășoară în luna mai, cu prezența fizică a elevilor, indiferent de incidența localității în care se află școala.

În condiții similare va fi pretestarea PISA, în perioada 4 mai – 11 iunie, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

În semestrul al doilea, organizarea orelor remediale este permisă cu prezenţa fizică, în unităţile de învăţământ, dacă la nivelul localităţii nu este declarată starea de carantină, „sub condiţia asigurării stricte” a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, respectiv distanţare corectă, aerisirea frecventă a spaţiilor, respectarea normelor de igienă şi purtarea obligatorie a măştii de protecţie.

Personalul didactic/nedidactic şi personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învăţământ are obligaţia să poarte mască în permanenţă în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor atât în interior, cât şi în exterior, precum şi în sălile de clasă, cu excepţia situaţiilor în care procesul specific de predare/învăţare/recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor folosi viziere şi vor evita în permanenţă contactul faţă în faţă cu copiii la o distanţă mai mică de 2 metri.

”Nu putem să formulăm o propunere de redeschidere a tuturor școlilor din România până când nu vom vedea care este rata de infectare mai ales după sărbătorile pascale. Acest lucru va fi analizat, așa cum am mai spus, probabil în următoarele săptămâni, după ce vom fi depășit această perioadă de incubare pentru că totul se raportează la starea sanitară”, a mai spus Cîmpeanu.

CALENDAR AN ȘCOLAR SEMESTRUL AL DOILEA 2021:

Cursuri: din 5 mai până în 25 iunie, pentru elevii din clasele primare, toți copiii de la grădiniță și elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a

Cursuri: 10 mai – 11 iunie (clasele a VIII-a); 10 mai – 4 iunie (clasele XII/XIII)

Cursuri: 10 mai – 16 iulie pentru elevii din filiera tehnologică / învățământul profesional și tehnic (excepție calificarea asistent medical generalist – 27 august).

Probele scrise de la Evaluarea Națională au loc în intervalul 22-25 iunie, iar cele de la Bacalaureat în intervalul 28 iunie – 1 iulie.

CALENDAR examene 2021:

Calendar Examen Evaluare Națională 2021:

7 – 11 iunie 2021: înscrierea la evaluarea națională

11 iunie 2021: încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a

22 iunie 2021: Limba și literatura română – probă scrisă

24 iunie 2021: Matematică – probă scrisă

25 iunie 2021: Limba și literatura maternă – probă scrisă

29 iunie 2021: afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)

29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00): depunerea contestațiilor

30 iunie – 4 iulie 2021: soluționarea contestațiilor

4 iulie 2021: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2021, sesiunea specială: Calendarul probelor pentru elevii care nu pot participa la prima etapă de testări

CALENDAR BACALAUREAT 2021 – sesiunea iunie-iulie 2021:

31 mai-4 iunie 2021: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

4 iunie 2021: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

28 iunie 2021: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

29 iunie 2021: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

30 iunie 2021: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

1 iulie 2021: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Numerele la loto 6/49, 5/49, Noroc și Joker, extrase în data de 9 mai. Premii de milioane de euro

Publicat

Noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc, au avut loc duminică.

Numerele extrase în data de 9 mai 2021.

Loto 6/49: 40, 31, 24, 14, 3, 47

Joker: 5, 29, 38, 14, 23 (9)

Loto 5/40: 34, 29, 18, 21, 4, 22

Noroc: 0 7 8 4 4 1 0

Noroc Plus: 9 9 1 0 7 7

Super Noroc: 4 5 7 1 3 3

Aceste extrageri au beneficiat de un report de peste 26,98 milioane lei (peste 5,47 milioane de euro) la categoria I a jocului Joker, iar la Loto 6/49, categoria I, a fost pusă în joc o sumă de peste 11 milioane lei (peste 2,24 milioane de euro), informează Loteria Română.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate