Connect with us
Advertisement

Administrație

UPDATE: Posibile majorări de taxe și impozite din 2013. Vezi cât va costa impozitul pe casă, pe autoturism sau diverse autorizații

taxe-impozite

Publicat

Impozitele și taxele locale se vor majora începând cu anul fiscal 2013, potrivit unui proiect de act normativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor. Astfel, de anul viitor am putea să plătim impozite mai mari pentru terenuri, case sau mașini, dar și să achităm taxe majorate pentru eliberarea şi preschimbarea actelor de identitate sau pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor.

UPDATE: Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a declarat, joi, că taxele şi impozitele locale pentru 2013 nu mai pot fi modificate, în mod legal. Potrivit acestuia, legea prevede modificarea lor cu cel puţin şase luni înainte de începerea noului an.

Potrivit premierului Victor Ponta, primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din perioada 2010-2012. „Când am văzut ştirea – căci eu n-am văzut propunerea – l-am sunat pe ministrul Florin Georgescu şi am spus: Domnule, aţi înnebunit, ce aveţi?. El a spus că nu ştie nimic şi că-l sună pe secretarul de stat Liviu Voinea. Îl sună pe Voinea care spune: nu ştiu nimic. Că aşa este la Ministerul Finanţelor, este ca într-o <scrisoare pierdută>. După care m-au sunat înapoi, în aceeaşi ordine ierarhică şi mi-au explicat. Sigur, discuţia nu a fost aşa de veselă cum o descriu eu. O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, poate să mărească anumite taxe „, a declarat Victor Ponta la Realitatea TV.

Joi, într-un comunicat, Ministerul Finanţelor face următoarele precizări: „În concordanţă cu prevederile art.292 alin.1 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, o dată la 3 ani se actualizează nivelurile impozitelor şi taxelor locale, ţinând cont de evoluţia ratei medii a inflaţiei de la ultima indexare, prin Hotărâre de Guvern iniţiata în comun de Ministerul Finanţelor Publice şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor. Codul Fiscal este elaborat conform normelor europene în domeniu şi orice guvern are obligaţia de a-l respecta”.

În prezent, valoarea impozitelor și taxelor locale este stabilită de HG nr. 956/2009, care ar urma să fie abrogată, de la 1 ianuarie 2013, după intrarea în vigoare a noului normativ. Practic, valoarea impozitelor și taxelor locale va crește cu 16,05% . De fapt se va actualiza, începând cu anul fiscal 2013, cu rata inflaţiei pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, pentru anii 2010-2012.

Guvernul speră ca, astfel, bugetele locale să atragă 531,62 milioane lei.

Cu cât cresc taxele și impozitele pe terenuri

Potrivit prevederilor din proiectul de HG, impozitul pe terenurile cu construcţii amplasate în intravilan va varia, din 2013, de la 178 la 10.353 de lei pe hectar, în funcţie de rangul localităţii şi de zona din cadrul localităţii. Până acum, acest impozit varia între 153 şi 8921 lei pe hectar, conform HG nr. 956/2009.

Pentru terenurile din extravilan, din 2013 se va plăti un impozit cuprins între 1 şi 56 de lei pe hectar, în funcţie de zona în care este amplasat terenul şi utilizarea lui (teren cu construcţii, teren arabil etc.)

Impozitul pentru maşinile cu motoare mari se dublează

Prevederile din proiectul de HG publicat de Finanţe stabilesc impozite de aproape două ori mai mari decât în prezent pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică ce depăşeşte 2000 de cm3.

Concret, impozitul va creşte astfel:

  • pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică între 2001 şi 2600 cm3 se va majora de la 36 la 72 lei/200cm3 sau fracţiune din aceasta (faţă de 84 lei/200 cm3 cât se anunţase în martie);
  • pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.601 şi 3.000 cm3 va creşte de la 72 la 144 de lei/200 cm3 sau fracţiune din aceasta (comparativ cu valoarea anunţată iniţial de 167 de lei/200 cm3);
  • pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică de peste 3001 cm3 se va majora de la 145 la 290/200 cm3 sau fracţiune din aceasta (iniţial se anunţase o creştere până la 337 lei/200 cm3).

În ceea ce priveşte automobilele cu o capacitate mai mică de 2000 cm3, comparativ cu prima variantă a proiectului, impozitele nu mai cresc. Mai exact, pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cm3 inclusiv, impozitul rămâne la valoarea actuală de 8 lei/200 cm3 (deşi iniţial se anunţase o creştere de 1 leu a acestei valori).

Şi pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică între 1601 şi 2000 cm3, impozitul se păstrează la aceeaşi valoare ca şi acum, şi anume 18 lei/200 cm(în proiectul din martie se propusese o creştere a impozitului până la 21 lei/200cm3 pentru aceste autoturisme).

Nici impozitul pentru autobuze, autocare, microbuze nu se va mai majora din 2013 la 28 de lei/200 cm3 sau fracţiune din aceasta, cum se anunţase în primul proiect, ci va rămâne la valoarea actuală de 24 lei/200 cm3 sau fracţiune din aceasta.

Ce alte taxe se mai măresc

Din 2013, se va majora şi taxa de eliberare a unei autorizaţii pentru desfăşurarea unei activităţi economice, astfel încât în mediul urban se va plăti între 0 şi 80 de lei (în prezent se achită între 0 şi 69 lei inclusiv). În mediul rural, această taxă va fi cuprinsă de anul viitor între 0 şi 15 lei.

În acelaşi timp, începând cu anul viitor şi pentru obţinerea autorizaţiilor sanitare de funcţionare, taxa va fi mai mare, fiind cuprinsă între 0 şi 20 de lei, conform noilor prevederi din proiectul de ordin. În prezent, potrivit HG nr. 956/2009, această taxă este cuprinsă între 0 şi 17 lei.

Eliberarea actelor de identitate, precum şi preschimbarea lor ne va costa cu 1 leu mai mult, astfel încât, din 2013, vom plăti 5 lei pentru aceste operaţiuni. Aceeaşi sumă va fi necesară şi pentru prelungirea valabilităţii actelor de identitate pentru cetăţenii străini şi pentru persoanele fără cetăţenie, precum şi pentru înscrierea menţiunilor privind schimbarea domiciliului sau a reşedinţei cetăţenilor români.

Sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement