EVENIMENT
Povestea impresionantă a unei fapte bune. Cum i-au reparat voluntarii, casa unui băiat de 8 ani, dintr-un sat izolat din Apuseni
Iarna aceasta va fi mai blândă pentru Cătălin, un băiețel de 8 ani dintr-un sat izolat din Apuseni. Băiatul locuia cu mama și bunica sa într-o singură cameră dintr-o casă dărăpănată aflată în satul Mămăligani.
Este vorba despre o familie săracă, fără venituri ai cărei membri trăiesc de pe urma celor câteva animale pe care le cresc în gospodărie. Dar nu se plâng, în ciuda lipsurilor, Cătălin este întotdeauna optimist și nici măcar nu visează la jucării, așa cum fac copiii de vârsta lui.
Voluntarii de la ”Din suflet pentru Apuseni” au ajuns la această familie în timpul unei campanii pe care o derulau în satele izolate ale munților. Sclipirea din ochii copilului întotdeauna vesel, le-a spus că trebuie să facă ceva. Așa s-au hotărât să repare casa familiei și să amenajeze cea de-a doua cameră a locuinței, care era aproape prăbușită. S-au apucat de strâns bani pentru materiale de construcție și și-au rupt din timpul lor pentru a munci la casa familiei. O poveste impresionantă, pe care o redăm mai jos.
După ce și-a pierdut tatăl, copilul a rămas
”V-am promis că revenim cu detalii despre weekendul trecut și iată-ne!
13 oameni dornici să mute munții
250 km colorați în frunze de toamnă
6.500 de lei strânși
7 mc de beton
3 zile lungi și dese
2 îngeri păzitori
1 comoară de copil
nenumărate zâmbete
Cam așa a fost weekendul nostru… Am pornit dis de dimineață către căsuța minune, unde ne așteptau deja 3 flăcăi strașnici, puși pe treabă serioasă. A urmat o sesiune de încălzire (era cam friguț afară, -1 grad) și cum altcumva puteam să o facem mai bine decât cu câteva roabe pline de ciment purtate în sus și în jos.
În scurt timp, fiecare își găsise deja locul în puzzle și treburile mergeau ca pe roate. Fetile cu „bunica” noastră de weekend la cratiță iar băieții la lucru de zor pe micul șantier.
Ca să trecem la subiect, în 3 zile, am reușit să consolidăm brâul de piatră al casei și să construim niște scări tare faine, iar înăuntru aproape am finalizat noua cameră a lui Cătalin. Pereți și tavan nou, un pătuț și un birou scoase din cutie și un calculator pentru micuțul nostru.
Pentru că proiectul a fost mult mai amplu decât am estimat, o mână de oameni au pornit azi dimineață către Mămăligani că să finiseze ultimele retușuri și pentru a monta parchetul în camera lui Cătalin.
Dorim să vă mulțumim din suflet pentru tot sprijinul acordat și pentru că ați fost cu gândul la noi. Totodată, știm că echipa înseamnă totul așa că dorim să le mulțumim celor care si-au rupt o bucățică din timpul lor pentru a aduce un plus valoare.”
Cum l-au cunoscut pe Cătălin
Campania Din Suflet Pentru Apuseni s-a derulat în februarie 2019. Atunci, voluntarii au încercat să ajungă în câteva din satele izolate din Munții Apuseni și cu acea ocazie au întâlnit un caz care le-a atras atenția: Cătălin.
”El are 8 ani, locuiește doar cu mama și bunica lui, într-o căsuță foarte mică. Si-a pierdut tatăl în urmă cu un an, iar singurul venit pe care familia îl are momentan este cel din creșterea câtorva animale pe lângă casă.
Ne-a atras atenția deoarece are o sclipire incredibilă în ochi pe care am văzut-o la prea puțini copii de vârsta lui: este mereu fericit, indiferent cât timp îi ia să ajungă la școală, nu se plânge niciodată pentru că nu are haine noi sau jucării ca și ceilalți copii.
Căsuța lor este foarte mică, toți 3 locuind într-o singură cameră, deoarece a doua cameră pe care o are casa tinde să se dărâme și nu este locuibilă.
Deoarece a început un nou an școlar, echipa Din Suflet pentru Apuseni dorește să le facă o supriză și să le amenajeze o a doua cameră, împreună cu câteva reparații ale casei, care se află într-o stare destul de precară” au scris pe contul lor de facebook, cei de la Din suflet pentru Apuseni. Așa a început campania.
Cine sunt și cum a început totul. Potrivit propriei lor descrieri, ”Din Suflet Pentru Apuseni” s-a născut la sat, lângă inima muntelui, acolo unde darul cel mai prețios este o vorbă bună și unde virtutea cea mai dreasă e dragostea față de aproapele tău.
”În iarna anului 2013, Din Suflet Pentru Apuseni a devenit realitate, o mașină încărcată cu 30 de pachete pline de alimente, jucării, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte, pornea spre văile uitate ale munțiilor Apuseni pentru a dărui un strop de bucurie și un ajutor pe timpul iernii celor mai puțini norocoși. Acțiunea s-a repetat an de an, ani în care am întâlnit povești crunte și suflete pierdute în singurătate, dar totodată și o dragoste infinită, iar la pachet niște lecții de viață prețioase.
În această iarnă, 18 mașini și peste 40 voluntari au pornit, de data aceasta cu 240 de pachete, spre văile izolate ale munțiilor Apuseni pentru a da o mână de ajutor și pentru a aduce o rază de speranță sătenilor.
A fost o experiență multicoloră, cu o gamă largă și diversă de trăiri. Am trecut de la lacrimi la zâmbete, de la daruri la lecții, dar cel mai important, am cunoscut inimile acestor oameni. Am fost onorați să cunoaștem adevărata bogăție, bogăție care locuiește în sufletele celor de acolo de sus și care împodobește casele modeste din cătunele uitate de lume.
Am învățat că iubirea și credința sunt nestemate fără de preț și că sărăcia cade rușinată în fața acestor două virtuți. Am cunoscut oameni pe care i-am categoriza „săraci lipiți pământului”, dar care ne-au lăsat să luăm parte la bogăția inimii lor, oameni care nu s-au lăsat până când nu ne-au dăruit din puținul lor o bucată de unt proaspăt, un pahar de lapte delicios sau un pălăneț fierbinte ca la buni acasa.
E de înțeles că nu dorim să minimalizăm sau să ignorăm condițiile mizere și situațiile nemiloase întâlnite acolo sus, doar că de fiecare dată, conștientizăm tot mai mult micimea darului nostru față de belșugul sufletesc care izvorăște din duhul acestor oameni pentru oricine dispus să se oprească la o vorbă. Noi nu putem decât să ne înclinăm și să le mulțumim pentru darurile și lecțiile cu care venim mereu acasa. Ne înclinăm…”
Sursă/foto: Facebook Din suflet pentru Apuseni
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.