Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Precizări de la Prefectura Alba: Ajutorul de la stat pentru terenurile afectate de secetă nu influenţează alte subvenţii. Doar 468 cereri înregistrate

Publicat

La trei săptămâni de la lansarea ajutorului financiar minimis, acordat de stat pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de seceta din vară, doar 468 de cereri au fost depuse la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură Alba, de către 18 primării. La nivelul judeţului, sunt aproximativ 20.000 de potenţiali beneficiari ai sprijinului oferit de stat. Reprezentanţii Prefecturii Alba subliniază că primirea sumei de 100 de lei/ha nu afectează alte subvenţii care se acordă pentru agricultură.

Termenul limită până la care cei 20.000 de fermieri din Alba care au culturi afectate de secetă pot depune la primării solicitări privind acordarea ajutorului minimis de la stat, de 100 de lei/hectar este 15 octombrie. Până luni, 24 septembrie, la Direcţia Agricolă ajunseseră doar 468 de cereri, colectate de 18 primării din judeţ.

Direcţia Judeţeană pentru Agricultură a desemnat câte un coordonator pentru fiecare dintre cele 14 zone, în câte a fost împărţit judeţul, care, alături de primari şi funcţionarii din primării, informează agricultorii cu privire la ajutorul pe care îl pot primi şi îi ajută să completeze cererile. Totodată, pentru ca beneficiarii să nu se mai deplaseze ei înşişi la Alba Iulia, dosarele lor sunt depuse la primăriile de care aparţin şi ulterior sunt înregistrate la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură.

„Am verificat situaţia din teritoriu, pentru că am vrut să ştiu câte persoane şi-au depus cereri pentru obţinerea sumelor de bani alocate de guvern, drept compensare a efectelor secetei asupra culturilor agricole. La întâlnirea pe care am organizat-o cu primarii, special pentru stabilirea modului de organizare a acestei acţiuni, am subliniat necesitatea implicării autorităţilor, astfel încât oamenii să primească tot ajutorul posibil în completarea cererilor şi depunerea dosarelor la Direcţia Judeţeană pentru Agricultură. Numărul mic de cereri depuse până acum, în comparaţie cu estimările noastre, mi-a dat de gândit, pentru că lipsa interesului faţă de primirea unor sume de bani nu se justifică”, a declarat Dan Coriolan Simedru, prefectul judeţului Alba.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii, unii deţinători de terenuri agricole din judeţul Alba cred că obţinerea ajutorului de minimis pentru compensarea efectelor secetei duce la diminuarea sau chiar la pierderea totală a altor subvenţii care se acordă pentru agricultură. Potrivit aceloraşi surse, acest ajutor nu influenţează sub nicio formă alte subvenţii pentru agricultură.

„Fac un nou apel la adresa primarilor, pe care i-am rugat să se implice, în aşa fel încât fiecare cetăţean în drept să primească acest ajutor financiar. Sunt convins că există această implicare din partea autorităţilor locale, pentru ca agricultorii să-şi recupereze o parte din investiţia făcută. De aceea, mă adresez încă o dată celor 78 de primari din judeţul Alba, cu rugămintea de a <corecta> poveştile eronate care circulă la adresa ajutorului de minimis. El nu are legătură decât cu seceta, care i-a lovit cel mai dur pe agricultori, şi nu determină sub nicio formă diminuarea sau pierderea altor subvenţii”, a precizat prefectul Dan Coriolan Simedru.

Pot beneficia de ajutorul de minimis pentru compensarea efectelor secetei toţi agricultorii, persoane fizice sau juridice, societăţi comerciale, asociaţii, cooperative sau grupuri de producători, care au cultivat minimum 1 ha de teren arabil, indiferent dacă se află sau nu în evidenţele APIA. Suma care poate fi obţinută de fiecare solicitant este de 100 lei/ha, cu menţiunea că cei care deţin peste 10 ha vor primi un ajutor fix, în cuantum de 1.000 lei. Pentru primirea ajutorului de minimis, este necesară completarea unei cereri-tip, care este pusă la dispoziţie de fiecare primărie, la care se anexează copia după actul de identitate, dovada contului activ în bancă copia conformă cu originalul a cererii depuse în primăvară la APIA şi, pentru cei care nu se află în evidenţele Centrului Judeţean de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, o adeverinţă eliberată de primărie, care să ateste că, în anul agricol 2011-2012, au cultivat minimum 1 ha de teren arabil.

Reamintim că, în anul agricol 2011-2012, culturile au fost compromise aproape în totalitate, în Alba.

Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax