Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

FOTO-VIDEO: Premieră în România: Compania „Jidvei” experimentează producerea vinului de gheață

Publicat

Compania „Jidvei” se pregăteşte să devină primul producător de vinuri de gheaţă din România. Calitatea producţiei din acest an a determinat conducerea companiei să îşi dorească să descopere această nobilă savoare şi să o aducă pe piaţa vinurilor româneşti.

Astfel, în această perioadă, când toate podgoriile din ţară se află în hibernare, culegătorii companiei de pe Târnave adună cu grijă strugurii îngheţaţi, adevărate bijuterii, a căror esenţă preţioasă este apreciată de asiatici şi americani.

Ce sunt vinurile de gheaţă?

Dr. Ioan Buia, directorul complexului de vinificaţie „Jidvei”  spune că „Vinul de gheaţă” (ice wine în engleză sau eiswein în germană) este o licoare specială, deosebit de scumpă, produsă cu mare grijă şi doar în anumite condiţii.

Strugurii sunt culeşi manual, la temperaturi de -5/-7 grade, după care sunt tescuiţi în teascuri speciale, care sunt ţinute afară, la temperaturi scăzute. Vinul de gheaţă a fost produs pentru prima dată acum aproximativ 200 de ani, în Germania, dar în prezent Canada este cel mai mare producător mondial de ice wine.

Vinul de gheață este dulce, licoros și are aromă de miere din flori de pădure

Producerea acestor vinuri de gheaţă reprezintă un experiment pentru compania „Jidvei”, iar primul pas făcut a fost lăsarea la supracoacere a unui hectar de viţă de vie din soiul Traminer. Acoperiţi de un strat subţire de gheață, strugurii ce au căpătat la maturitate o culoare roze sunt recoltaţi în special dimineaţa devreme sau seara, când temperaturile sunt negative, iar ulterior vor fi supuşi unui minuţios proces de producţie.

Primul cules are loc toamna, după care strugurii sunt aşezaţi pe fire de sârmă, în aer liber. Când apa din boabe se evaporă, concentraţia de zahăr creşte, oferind fructului o bogăţie de compuşi de aromă: „Chiar şi mirosul mustului este special. Aroma lui aseamănă cu cea a mierii din flori de pădure, iar vinul va fi unul dulce, licoros”, a explicat Buia.

Vinul de gheaţă va putea fi gustat pentru prima dată abia după 60 de zile, perioadă în care mustul este lăsat să fermenteze. Dacă acest experimet se va dovedi o reuşită, ice wine-ul produs de „Jidvei” va putea fi achiziţionat în curând la licitaţii. Preţul unei sticle va fi unul destul de mare. În Canada, o sticlă de 375 de ml din acest sortiment de vin porneşte de la 30 de euro şi poate ajunge până la 80 de euro, fiind unul dintre cele mai scumpe de pe piaţa vinurilor premium.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. bachus

    miercuri, 04.01.2012 at 16:07

    Dupa cum povesteste Dl.Buia metoda de maturare/vinificarea a acestui icewine, aduce mai mult cu metoda italiana de obtinere a vino santo, decat a icewine.
    La icewine nu exista un prim cules toamna; culesul se face o singura data, iarna, sau in prima zi cand temperaturile au ajuns in intervalul -6 -10 grade Celsius, sunt stabile, si se face noaptea , pentru a se incheia culesul dimineata , cand temperaturile se mentin ~ in acelasi interval, cand are loc presarea boabelor de struguri din plase, sau a ciorchinilor culesi, care sunt inca inghetati in momentul presarii cu o presa hidraulica.
    Ceea ce spune dl. Boia seamana mult mai mult cu metoda obtinerii „vinului sfant” italian: strugurii sunt culesi la supramaturare, dar inainte de a da mucegaiul in ei, se pun ciorchinii la uscat, pe diferite suporturi( sarma, lemn, paie – la francezi – vin de paille), si cand pier suficienta apa – cca 30-40% din masa – se tescuiesc/fermenteaza,etc.
    In concluzie, mai asteptam sa vedem ce scoate Jidvei, pentru a ne da seama daca e icewine sau un vino santo/amarone…

  2. Dan Micuda

    duminică, 05.08.2012 at 18:15

    Citez „Primul cules are loc toamna, după care strugurii sunt aşezaţi pe fire de sârmă, în aer liber. Când apa din boabe se evaporă, concentraţia de zahăr creşte, oferind fructului o bogăţie de compuşi de aromă: “Chiar şi mirosul mustului este special. Aroma lui aseamănă cu cea a mierii din flori de pădure, iar vinul va fi unul dulce, licoros”, a explicat Buia.”
    Din ce stiu eu asta nu e Icewine, e vin de paille(straw wine), pe metoda apassimento (passerilage), pe care deja il face Willy Opitz la Liliac. Exact cum spune si Bachus mai sus.
    Bine Jidvei zice ca ii lasa in vie, nu pe saltele de paie, dar sunt culesi si se bazeaza pe acelasi proces de evaporare a apei si nu de inghet a acesteia. Icewine e altceva: atunci cand apa din strugurii ingheata PE VIE, neculesi si sunt apoi presati.
    Metoda descrisa de D-nul Buia este folosita in zonele mai calde unde struguri nu ingheata in vie…si produce rezultate asemanatoare cu Icewine, dar tehnic nu este Icewine.
    Daca e asa cum se spune mai sus, au „experimentat” altii inaintea lor, la Liliac…deci nu e cazul sa „fure” startul..:))
    Cel putin eu asa stiu..daca gresesc, imi cer scuze anticipat.

  3. George Mitea

    luni, 06.08.2012 at 11:36

    Eu l-am gustat si pot spune ca aduce oarecum cu un icewine, dar nu are corpolenta aceea balsamica si uleioasa tipica. E gust e destul de fresh. Am banuiala ca e o combinatie intre ice si straw. Ce face **** e strawwine 100%. La Jidvei e o metoda „originala”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax